Hogyan lehet csökkenteni a háztartás költségeit?

Az infláció előretörésével és az energiaárak égbeszökkenésével az egyik legkardinálisabb kérdéssé vált a háztartási költségek tudatos csökkentése. Összeszedtünk néhány megoldást, amivel jelentősen csökkenthetjük a kiadásainkat, spórolhatunk az energián.

 

 Kép forrása: https://unsplash.com/photos/2bzTQ4hkYMQ

 

Ami talán a legsarkallatosabb kérdés: hogyan csökkentsük a fűtési költségeket. A gázárak és az áramárak lakossági szinten is többszörösére növekedtek, nehéz olyan fűtési megoldást találni, ami költséghatékony és komfortos. Viszont egy korszerűsített fűtéstechnológiával és megfelelő szigeteléssel rengeteg energiát és pénzt spórolhatunk. A födémet, (tetőtérbeépítés esetén a tetőt), a homlokzatot és a lábazatot is érdemes szigetelni.

 

Ha megfelelő a szigetelés akkor spórolhatunk a fűtésszámlán télen és jóval kevesebbet kell járatni a légkondit nyáron. Akár 5-7 fokkal is hűvösebb lehet egy jól szigetelt épületben nyáron. Télen pedig sokkal kevesebb lesz a fűtésszámlánk.

 

Fontos szempont lehet az is, hogy a megfelelő szigetelés miatt kevesebbet kell szervizeltetni a kazánt és a klímát. Nem megy állandóan a kazán, nem pörög egyfolytában, mivel egyenletesen tartja a szigetelés a hőt a házban, így nem kell attól félnünk, hogy a kazán éjjel-nappal dolgozik és csúcsra járatjuk. Ugyanez igaz a klíma esetében is. Hogy pontosan mennyit lehet spórolni, az több tényezőtől is függ. Ha van egy ház, ami rosszul volt szigetelve, akkor ez az érték akár 30-50% is lehet. Ha már volt valamilyen szigetelés, akkor kisebb lesz a spórolás mértéke. A légkondi és a fűtés használatától is függ, van, aki már 25 fok fölött állandóan használja a légkondicionáló berendezést, mások vidáman bírják a 30 fokot. Megfelelő, jó minőségben kivitelezett fújható üveggyapot szigetelés elvégzése után, legalább 20-30%-os költségmegtakarítással lehet számolni.

 

Ne feledkezzünk meg a minőségi, jó szigetelési tulajdonságokkal rendelkező nyílászárókról sem! Egy átlagos családi ház esetében a hőveszteség 30-35%-a távozik a nyílászárókon keresztül, ezért felújítás esetén a hőszigetelés javítását is itt érdemes kezdeni, ezen a ponton érhetünk el legnagyobb eredményt.

 

Nyílászárók esetében a hőátbocsátási tényező -az úgynevezett U érték- jellemzi a hőszigetelési képességet. Minél kisebb ez az érték, annál jobb hőszigetelő az ablak.

 

Háromféle U érték létezik:

 

Ug (glass=üvegezés): jelenleg az alap üvegezés 2 rétegű, 24 mm-es vastagsággal, Argon töltéssel általában 1,0 W/(m2K) értékkel rendelkezik. 3 rétegű, 48 mm-es üvegezéssel 0,5-ös értéket is el lehet érni. Az üvegrétegek közötti távtartó anyaga alumínium vagy műanyag lehet. Hőtechnikai szempontból az utóbbi sokkal kedvezőbb, így elkerülhetőek az ablak pereménél jelentkező páracsíkok is.

 

Uf (frame=keret): az ablaktok és szárny profiljának a hőátbocsátási értékét adja meg. Választhatunk fa, alumínium és műanyag nyílászárók közül, a minőségi ablakkeretek hőátbocsátási tényezője 1,4 és 0,7 W/(m2K) között mozog,, ami kiemelkedően jónak számít.

 

Uw (window=ablak): a teljes szerkezet hőátbocsátási jellemzője egy szabvány méretű (1230x1480 mm) ablakra kiszámítva. A mai nyílászárók jellemzően 1,2 és 0,6 W/(m2K) közötti tartományban mozognak.

 

Vegyünk energiatakarékos eszközöket. A mosógép, mosogatógép, szárítógép, hűtőgép, légkondicionáló berendezések stb. komfortossá varázsolják életünket, jóval több időnk lesz azzal foglalkozni, amivel szeretnénk. Ám egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit fogyasztanak ezek az eszközök! Válasszunk energiatakarékos berendezéseket, amelyekkel visszafoghatjuk a fogyasztásunkat.

 

Ha kertünk van, ne a csapvízzel locsoljunk, hanem kútvízzel, esővízzel. Utóbbinak nincs komolyabb költségvonzata, néhány víztárolót kell beszerezni. A klímaváltozás miatt szélsőséges a csapadék eloszlása. A száraz heteket, hónapokat nehezen kiszámítható módon váltják a bőséges esők, záporok, zivatarok. A hirtelen, nagy mennyiségben lehulló csapadékot nincs módja a kiszikkadt vagy lekövezett, leaszfaltozott talajnak felszívni, ezért a korábbi csapadékviszonyokra kialakított vízelvezető rendszerek túlterhelődnek, telítődnek a víztározók, a víz kimossa, rongálja a talajt, az épített terepeket. Ez ellen az egyik leghatékonyabb védekezés, ha a tetőről lefolyó esővizet összegyűjtjük és a szárazabb időszakban elöntözzük.

De nem csak az esővizet hasznosíthatjuk, hanem a háztartásban keletkező szürkevizet is. A szürkevíz az a víz, amit már egyszer használtunk (pl. kézmosásra, fürdésre), nem lehet meginni vagy főzni vele, de mivel nem tartalmaz ürüléket (ezt fekete víznek nevezik), nem számít szennyvíznek sem. A használt vizet vagy szürkevizet sok területen lehet hasznosítani. Az elnevezés nem a színére utal, hanem a víz minőségét jelöli. A szürkevizet lehet használni takarításhoz, vécéöblítéshez, szűrés után pedig akár öntözéshez is. Nem mindegy azonban, hogy melyik szürkevízről van szó. A mosakodás, kézmosás után keletkező szürkevizet akár szűrés nélkül is lehet használni például dísznövények öntözésére. Azonban a mosogatás során a zsírok, egyéb szennyeződések miatt már komolyabban meg kell szűrni a vizet, mielőtt megöntöznénk vele a növényeinket.

Vásároljunk tudatosan, készítsünk bevásárlólistát és ragaszkodjunk hozzá a bevásárlás során. Ezzel a megközelítéssel csökkenthetjük a fölöslegesen megvásárolt termékek arányát, minimalizáljuk a fölösleges vásárlási köröket. Vásároljunk tartós termékeket, az eldobható, egyszer használatos dolgok tömeges előállítása az esetek többségében nagyobb környezetkárosítással és kiadással jár, mint tartós, időtálló cikkeké. Tudatos vásárlóként érdemes arra is figyelnünk, hogy amiből csak lehet, a leginkább tartós, legkevésbé szennyező anyagot válasszuk.

Csak akkor használjuk az autónkat, ha tényleg szükség van rá. Bár most ársapka van a benzinen, dízelolajon, bármikor lekerülhet róla. Érdemes abba az irányba terelni az életformánkat, hogy minél kevesebbszer kelljen autóba ülni. Tervezzük meg a napjainkat, szervezzük egymásra a fuvarokat, amikor lehet, menjünk gyalog, tömegközlekedéssel, kerékpárral.

(X)

 

 

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.