A kerti melegházak előnyei

Egy kerti melegházban sokkal biztonságosabb növényt nevelni, hiszen itt kevésbé számít az időjárás. Nincs hatással a növényekre a szeszélyes április vagy éppen egy-egy hideg szeptemberi éjszaka sem. Nyugodtan kitehetjük a féltve nevelt növényeket és meg sem kell várni, hogy eljöjjön a tavasz. A melegházban ráadásul sokkal jobban fejlődnek a zöldségek, gyümölcsök és a virágok is.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen előnyei vannak annak, ha kerti melegházban nevelgeti őket.

Érvek a kerti melegházak mellett

Az Emaki kerti webáruház szerint egyes melegházak "már áprilistól használhatók saláták, korai zöldségek, káposzta, eper, stb. termesztésére". Ez valóban így van, ráadásul egyre többen döntenek úgy, hogy megpróbálják ezt a módszert. Mivel sokszor még májusban is annyira hideg van, hogy egyes növények elfagynak a szabadban, így egyetlen megoldás maradt, ez pedig a melegház alkalmazása.

 

Persze nincs mindenki megáldva tervezői és alkotói képességgel, így nem muszáj saját kezűleg készíteni üvegházat. Az előre gyártott megoldások éppen ugyanolyan hatékonyak, ráadásul számos előnyük van a növények nevelésével kapcsolatban. Amellett, hogy nem kell tervezgetni és méregetni, nincsen szükség rengeteg időre és energiára ahhoz, hogy felépítsünk egyet. Egyszerűen ki kell egyet választani, megrendelni, majd pedig szállítást követően összeszerelni. Ez azonban még mindig nem akkora munka, mintha magunk állítanánk össze.

 

Ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy ebben az esetben előre lehet tervezni a várható költségekről. Míg egy saját gyártmány esetében mindig lehetnek bökkenők, egy előre elkészített berendezés esetében nem kellenek további anyagok és szerszámok. Persze nem olcsó, de egy minőségi melegház viszonylag rövid idő alatt hoz hasznot a család számára.

Mik egy jó üvegház fő jellemzői?

Egy melegház esetében sok dologra oda kell figyelni, hiszen nagyon nem mindegy, hogy milyen anyagból készül az adott darab. Fontos azonban, hogy kiváló, 70% feletti fényáteresztő-képességgel rendelkezzen. Emellett nem árt a megfelelő átszellőztetési lehetőség, az időjárási viszontagságokkal szembeni kiváló ellenálló képesség sem. Ez a kettő ugyanis befolyással lehet a bent nevelt növények növekedésére.

 

Továbbá jó, ha a nap káros sugaraival szemben is védelmet ad, hiszen nem mindegy, mennyi UV jut a melegház belsejébe. Egy jó berendezést egész évben kint lehet hagyni a szabadban, így maximálisan kihasználható. Téli időszakban mehet bele spenót, sóska, retek, de jól bírja a hideget a madársaláta, a brokkoli és a kelbimbó is. Ezek mind megtermelhetőek egy olyan időszakban, amikor amúgy sem igazán kapni semmilyen jó minőségű zöldséget.

 

Ami még fontos egy üvegház esetében az optimális hő-visszatartási képesség, a megbízhatóság, az időtállóság, illetve az anyag garancia. Nem mindegy ugyanis, hogy a gyártó mennyi időt vállal garancia gyanánt. Az előre gyártott, kész melegházak szerkezetét a készítők kiemelt szempontoknak megfelelően készítik el és állítják össze, így nem igazán szokott velük probléma lenni.

A szigetelés kérdése

Ha nagyban szeretnénk csinálni, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogyan lehetne még hatékonyabbá tenni az üvegházat. A hagyományos változatok szigetelése sajnos nem igazán jók, hiszen tulajdonképpen pár milliméter vastag réteg harcol a hideg ellen. Ezek fűtése és melegen tartása tehát nem egyszerű, de sokszor megéri. Hozzá kell tenni, hogy nem elegendő fagypont fölé emelni a hőmérsékletet, hiszen legalább 13-15 fokra van szükség ahhoz, hogy a növények vegetáljanak és 18 fokra, hogy növekedni tudjanak. Erre tulajdonképpen csak egy üvegház alkalmas, hiszen egy sima fóliasátor szigetelése szinte semmi a melegházhoz képest.

 

A polikarbonátos borítással ellátott melegházak hőtartása azonban még az említett üvegházaknál is jobbak, közel 50%-kal. Persze jóval drágábbak, de ha valóban zöldséget szeretnénk nevelni a hideg időszakban, akkor érdemes befektetni egy ilyenbe. Viszont a klímaváltozás miatt itthon is gyakrabban vannak szélsőséges időjárási körülmények, mint a hatalmas szél vagy a jégeső. Ezek ellen megoldást jelenthet, ha a melegházat az ingatlan egyik védett sarkában helyezzük el, esetleg földbe süllyeszthetőt válasszunk, így kisebb az esély arra, hogy egy orkán erejű szél felkapja és átdobja azt a szomszédba.

 

A kiskerti viszonyok között egyébként elmondható, hogy a lehetőségeink és az érdeklődésünk határozza meg azt, hogy melyik mellett voksolunk. Nagyüzemi gazdálkodás esetén azonban jobban megéri egy korszerű üvegház.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.