5+1 tipp új mobil vásárlásához

Fényképezés, internetnetezés, adattárolás, a kommunikációs csatornák megannyi formája: az okostelefonok mára már az életünk szerves részévé váltak. Nem véletlen, hogy a mobilgyártó cégek szinte minden árkategóriában – az alaptípusoktól a csúcsminőségű készülékekig – újabb és újabb telefonokat dobnak piacra..

A hatalmas választék azonban pont annyira előny, mint hátrány – honnan tudhatjuk, hogy melyik márkára és azon belül melyik eszközre van szükségünk? Ha épp ezen tűnődtél és telefonvásárlás előtt állsz, akkor a következő 5+1 tippet neked is érdemes megfogadni!

A nulladik lépés, avagy a személyes igények meghatározása

Bármilyen nagyobb beruházás előtt állsz, először mindig ugyanazt a kérdést kell feltenni magadnak: miért van szükségem rá, mire fogom használni? Ez alól nem kivétel a telefonvásárlás sem, hiába tűnik a válasz triviálisnak. Természetesen jól tudjuk, hogy napjainkban a mobil alapvetően a kapcsolattartás és az állandó internet hozzáférés miatt annyira fontos, de az egyedi felhasználói szokások miatt ez még így is nagyon széles skála.

A mobiltelefon árát például nagymértékben befolyásolja, hogy milyen kamerára, mekkora kijelzőre, tárhelyre van szükségünk, hiszen mindannyian más módokon és más mennyiségben használjuk a készülékünket. Ezért mielőtt azonnal ráböknél egy viszonylag modern és ár-érték arányban is kedvező típusra, fontos, hogy nulladik lépésként átgondolod a személyes igényeidet, és pontos választ adj a fent leírt kérdésekre.

Így tegyél különbséget okostelefon és okostelefon között

Amint elkészültél a sajátos szempontok szerint priorizált listáddal, máris belevetheted magad a készülékkeresésbe! A teljesség igénye nélkül összeírtunk néhány olyan tippet, amikről úgy gondoljuk, hogy a legáltalánosabb módon segíthetnek az új telefonod kiválasztásában.

#1 Válaszd a neked optimálisabb operációs rendszert!

Az okostelefonok egyik legfőbb kritériuma, hogy milyen operációs rendszerrel működnek. Jelenleg két főbb típusuk létezik: Androiddal és iOS-szel futó készülékek közül válogathatunk. Természetesen mindkettőnek megvan a maga rajongótábora – amely tagjai szeretnek is parázs vitákat folytatni arról, melyik és miért különb a másiknál –, azonban egyik sem jobb vagy rosszabb. Egyszerűen csak mindkettő más fogyasztói igények kiszolgálását célozza.

Amíg az iOS-es mobilok – tehát az iPhone-ok – a gyorsaság, a kényelem és a könnyű használat mintapéldányai, addig az androidos okostelefonok sokkal személyre szabhatóbbak és nagyobb készülékválasztékot biztosítanak. Tehát – ha eddig nem volt benne részed – a döntés előtt célszerű a kezedbe venni egy Apple-terméket és egy Androiddal működő mobilt is, hogy rá tudj érezni, melyik a számodra testhezállóbb választás.

#2 A saját preferenciáidat és ne a kamerák számát kövesd!

Az állandóan növekvő megapixelek és kamerák száma tökéletesen mutatja, hogy általánosságban mire van a legnagyobb igény egy új okostelefon megvásárlásakor. Ma már a három objektívvel rendelkező mobil szinte mindennapos jelenségnek számít, két kamerát pedig az alacsonyabb kategóriás készülékeken is találni. Tény, hogy manapság gyakorlatilag az összes pillanatunkat a telefonunkkal próbáljuk megörökíteni, de ez még mindig nem ok a full extrás, többkamerás telefon beszerzésére.

Tekintve, hogy a kameraminőséggel egyenesen arányosan növekednek a készülékárak is, ajánlott pontosan felmérni, milyen okból és milyen minőségű felvételekre van szükséged. Persze ha a telefonod képeit a munkád során is felhasználod, érdemes megkeresned a nagy teljesítményű, egyedi kameraspecifikációkkal (optikai zoommal, éjszakai üzemmóddal, képstabilizátorral) rendelkező mobilokat. Ha viszont csak emlékfotókat kattintgatsz a telóddal, elég lesz egy kevésbé drága modell, főleg úgy, hogy ma alaptelefonnal is kifejezetten menő felvételeket lehet készíteni.

#3 Vedd figyelembe a processzor kvalitásait!

Hiába működnek az okostelefonok már zsebszámítógépként, mégis sokan megfeledkezünk arról, amikor újat vásárolunk, hogy a processzor kvalitásait is figyelembe vegyük. Pedig az eszköz működésének gyorsaságát (betöltési és böngészési sebességét) és flexibilitását (applikációk közötti ugrálást) jelentős mértékben befolyásolja a processzor teljesítménye.

Egy szó mint száz, amennyire jó a processzor, annyira lesz komfortos használni a telefont is. Ezért mindig nézd meg a mobil tulajdonságai között a gigaHertzben (GHz) megadott feldolgozási sebességet . Ha ez az érték elég magas, akkor a processzor is annál minőségibb.

#4 Mérd fel, mekkora telefonmemóriára lesz szükséged!

Úgy, ahogy a processzorról, a telefonmemóriáról is szeretünk megfeledkezni, hiszen elég egy jó kamera, egy szép árnyalat és máris úgy érezzük, hogy megtaláltuk a tökéletes készüléket. Pedig a mobilok esetén kétféle memóriáról beszélhetünk – a RAM-ról és a ROM-ról –, amelyek szintén befolyásolják a felhasználói élményt.

Előbbi a processzorral karöltve a feladatok elvégzésének gyorsaságáért, könnyű kezelhetőségéért felel, utóbbi pedig az operációs rendszer klasszikus tárolója, ahova a telefonnal készített tartalmak (képek, videók stb.) gyűlnek. Tekintve, hogy a ROM bővíthető és az adatok felhőrendszerben is megőrizhetők, a RAM-ra érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni.

A mai okostelefonok RAM kapacitása 2 GB és 12 GB között ingázik, a mobil márkájától és árkategóriájától függően. Aranyszabály, hogy a 2 GB alatti telefonok  gyengébbek, de az átlagfelhasználóknak a 3-4 GB-os készülék már bőven megfelelő a mindennapi használatra. A 12 GB-os verziók a csúcskategóriás eszközök sajátosságai, de ha úgy érzed, hogy ki tudod használni ezt a magas teljesítményt, akkor csak hajrá!

#5 Figyelj az akkumulátor teljesítményére!

Ha már régóta erősíted az okostelefon-felhasználók táborát, pontosan tudod, mennyire bosszantó, amikor egyszer csak kezdi megadni magát az akksi, és egy napot sem bír ki töltés nélkül. Természetesen az egyedi felhasználási szokások nagy hatást gyakorolna arra, hogy  kinek mennyi ideig bírja a töltöttség. k.

A telefonguruk jellemzően azt javasolják, hogy az átlagos felhasználóknak – neten böngészéshez, emailek átnézéséhez, néhány üzenetváltáshoz – elég a 3000 mAh-s akksi, míg azoknak, akik játszanak vagy streamelnek is a telefon segítségével, legalább egy 3500 mAh-s vagy annál nagyobb akkumulátorral rendelkező készüléket ajánlott venniük.

A mobilpiacon aktuálisan több olyan telefon is található, amely gyorstöltési funkciókkal és gyorstöltővel rendelkezik. Ez nagyon praktikus tulajdonság, ezért ha szeretnél biztosra menni, ilyen szempontból is szűkítheted a potenciális eszközkínálat listáját.

+1 Hasonlítsd össze a mobilszolgáltatók legjobb ajánlatait!

Túl vagy a telefon paramétereinek átgondolásán? Megtaláltad a neked tökéletes készüléket? Szuper! Viszont mielőtt azonnal vásárolni kezdenél, érdemes még egy plusz lépést megtenned a tudatos döntés felé, és összehasonlítanod a magyarországi mobilszolgáltatók egyedi, előfizetéses ajánlatait. Így extra kedvezményekre bukkanhatsz, amelyeknek köszönhetően az új okostelefonod költséghatékonyan szerezheted be.

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.