Nagy felelősség úgy élelmiszert gyártani, hogy közben a környezetünkre is odafigyeljünk

 A nagyüzemi termesztés és a monokultúra világában mindig vannak olyan gyöngyszemek, melyek nem csak elvesznek a környezetből, hanem a termelés mellett gazdagítják is.

Nagyon sokszor a nagyüzemi élelmiszergyártókat és vele együtt az alapanyagtermelőket célozzák meg azok a számonkérő gondolatok, hogy elvesznek a biodiverzitásból, ahelyett, hogy gazdagítanák és nagy felelősség nyomja a gazdálkodók vállát is, hogy vajon mennyire lehet jót cselekedni, miközben a cél mindig egy: minőségi élelmiszeralapanyagot kell termelni.

„Nekem az egyik legnagyobb tanulási folyamat az volt, hogy rá kellett jöjjünk, hogy a tankönyvi dolgok nem mindig működnek gyakorlatban. Nem telik el nap, hogy ne kelljen valami új dologgal megküzdeni a gazdaságban, de miután elkezdtük érteni is a növényeket, nem csak termeszteni, teljesen más élményekkel is gazdagodtunk. Igazán szakmai gyakorlati tudásra tettünk szert ahhoz, hogy most ilyen zöldellő gazdaságban élhessünk úgy, hogy közben nem zsigereljük ki a talajt és a környezetünket.” – vallja Varga Szabolcs agrármérnök, aki a Gourmet & Delicious Manufaktúra alapítója.

A biodiverz kisgazdaságban, melyre egy gourmet manufaktúrát létesítettek közel 250 fajta zöldség, gyümölcs és fűszer terem, nagyon sok növényi lével és vegyszermentes megoldással is dolgoznak, ami miatt a zöldségeknek még egy gyenge talajon is illata és íze van. Ehhez nagy szükség volt arra is, hogy a talajukat javítani tudják. Egy olyan talajt, melyben az életnek szinte semmi nyoma: se földigiliszták, de még a sokakat bosszantó vakondok sem.

De vajon elég az, hogy a növények, mint haszonnövények jól érezzék magukat? A válasz spoiler: nem.

A mi családi gazdaságunkban azt is szem előtt tartjuk, hogy ez egyben egy élettér is. Madarak, hasznos rovarok és sündisznók ugyanúgy lakják, mint a haszonállatoktól egészen a növényekig. Helye van a díszkertnek, de csakis fenntartható módon, ebben felségem, ami szintén kertészmérnök, ő a mester, de az üzemnek való termelésben nálam is elsőrangú a talaj védelme, a talajtakarás, a monokultúra helyett a sokszínű növényvilág.” – vallja Varga Szabolcs agrármérnök, aki emellett növényvédelmi szakmérnökként szívesen kísérletezik olyan bio, házi megoldásokkal is, melytől sokkal tápanyagdúsabb lesz az egész gazdaság, így elérve az ízletes szószoknál azt a jelmondatukat, hogy „Mi ízélményt adunk.”

A tabdiban lévő gazdaság és a hozzá tartozó gourmet manufaktúra mind a Homokhátság igazi homokdűnéin helyezkedik el, melyet a közel 10 év alatt egy valódi oázis lett. Mivel meghatározó szerepet tölt be a térség gazdaságai között újszerű szellemiségével, így gyakran járnak hozzájuk más gazdálkodók is, hogy eltanulják a szakma ilyen irányú fortélyait.

Mert a természetből nem szabad csak elvenni, sokkal fontosabb, hogy gazdagítsuk és élettel telivé tegyük.” – mondja V. Topor Erika okl. kertészmérnök, aki a családi gazdaság másik vezetőjeként szintén fajgazdag fűszernövény-gyűjteményével nyűgözi le a hozzájuk érkezőket.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.