Nagyon sokszor a nagyüzemi élelmiszergyártókat és vele együtt az alapanyagtermelőket célozzák meg azok a számonkérő gondolatok, hogy elvesznek a biodiverzitásból, ahelyett, hogy gazdagítanák és nagy felelősség nyomja a gazdálkodók vállát is, hogy vajon mennyire lehet jót cselekedni, miközben a cél mindig egy: minőségi élelmiszeralapanyagot kell termelni.
„Nekem az egyik legnagyobb tanulási folyamat az volt, hogy rá kellett jöjjünk, hogy a tankönyvi dolgok nem mindig működnek gyakorlatban. Nem telik el nap, hogy ne kelljen valami új dologgal megküzdeni a gazdaságban, de miután elkezdtük érteni is a növényeket, nem csak termeszteni, teljesen más élményekkel is gazdagodtunk. Igazán szakmai gyakorlati tudásra tettünk szert ahhoz, hogy most ilyen zöldellő gazdaságban élhessünk úgy, hogy közben nem zsigereljük ki a talajt és a környezetünket.” – vallja Varga Szabolcs agrármérnök, aki a Gourmet & Delicious Manufaktúra alapítója.
A biodiverz kisgazdaságban, melyre egy gourmet manufaktúrát létesítettek közel 250 fajta zöldség, gyümölcs és fűszer terem, nagyon sok növényi lével és vegyszermentes megoldással is dolgoznak, ami miatt a zöldségeknek még egy gyenge talajon is illata és íze van. Ehhez nagy szükség volt arra is, hogy a talajukat javítani tudják. Egy olyan talajt, melyben az életnek szinte semmi nyoma: se földigiliszták, de még a sokakat bosszantó vakondok sem.
De vajon elég az, hogy a növények, mint haszonnövények jól érezzék magukat? A válasz spoiler: nem.
„A mi családi gazdaságunkban azt is szem előtt tartjuk, hogy ez egyben egy élettér is. Madarak, hasznos rovarok és sündisznók ugyanúgy lakják, mint a haszonállatoktól egészen a növényekig. Helye van a díszkertnek, de csakis fenntartható módon, ebben felségem, ami szintén kertészmérnök, ő a mester, de az üzemnek való termelésben nálam is elsőrangú a talaj védelme, a talajtakarás, a monokultúra helyett a sokszínű növényvilág.” – vallja Varga Szabolcs agrármérnök, aki emellett növényvédelmi szakmérnökként szívesen kísérletezik olyan bio, házi megoldásokkal is, melytől sokkal tápanyagdúsabb lesz az egész gazdaság, így elérve az ízletes szószoknál azt a jelmondatukat, hogy „Mi ízélményt adunk.”
A tabdiban lévő gazdaság és a hozzá tartozó gourmet manufaktúra mind a Homokhátság igazi homokdűnéin helyezkedik el, melyet a közel 10 év alatt egy valódi oázis lett. Mivel meghatározó szerepet tölt be a térség gazdaságai között újszerű szellemiségével, így gyakran járnak hozzájuk más gazdálkodók is, hogy eltanulják a szakma ilyen irányú fortélyait.
„Mert a természetből nem szabad csak elvenni, sokkal fontosabb, hogy gazdagítsuk és élettel telivé tegyük.” – mondja V. Topor Erika okl. kertészmérnök, aki a családi gazdaság másik vezetőjeként szintén fajgazdag fűszernövény-gyűjteményével nyűgözi le a hozzájuk érkezőket.