5 ok, amiért alvászavarod lehet

Az alvászavar az egyik olyan állapot, mely észrevétlenül, akár évek alatt is kialakulhat. Sok esetben csak akkor vesszük észre, mikor már éjszakai bagolyként virrasztunk sokadik alkalommal a munkánk, vagy egy könyv fölött. Szeretnénk aludni, mert szervezetünk fáradt, de mégsem tudunk. Több oka is lehet ennek, mind lelki, mind testi területeken.

Esténként gondot okoz elaludnod, éjjelente többször felébredsz, napközben pedig álmosnak, fáradtnak érzed magad? Akkor bizonyára alvászavartól szenvedsz.

1., Terhesség és pajzsmirigy túlműködés:

Terhesség esetén a hormonok megváltozása okozhat álmatlanságot, illetve a terhesség vége felé a nehézlégzés, hízás, vizesedés is alvás problémákhoz vezethet. Pajzsmirigy probléma esetén az alvászavar mellett több tünet is jelentkezhet, mint hangulatingadozás, szapora pulzus, menstruációs zavar, izzadás.

2., Cukorbetegség, inzulinrezisztencia:

Az ingadozó, vagy alacsony vércukorszint is okozhat alvászavart. Míg a cukorbetegség egyszerűen kimutatható vérből, az inzulinrezisztencia nem. Ehhez egy sokkal speciálisabb, összetettebb vizsgálat sorozat szükséges. Ha ez áll az alvászavar hátterében, akkor a cukorszint helyreállításával megszűnik a tünet is.

3., Időjárási frontok, felgyülemlett, megoldatlan problémák:

Az időjárás gyakori változása frontérzékenységhez vezethetnek, amely különböző tüneteket okozhat. Fejfájás, szédülés, alvásproblémák. Sokszor pedig azok a megoldatlan ügyeink nem hagynak pihenni, amiket besöprünk a szőnyeg alá. Ha ez az oka kialvatlanságunknak, jobb, ha felkeresünk lelki tanácsadót, és rendezzük ügyeinket.

4., Menstruáció:

A menstruációs ciklus sokféle tünettel jár, és személyenként változó lehet. Valakinek a feje fáj, valakinek az alhas területe görcsöl és van olyan is, aki aludni nem tud az első napokban. Ilyenkor a szervezet egyfajta tisztulási folyamaton megy át és átmenetileg megváltozik a szervezet viselkedése is.

5., Magas vérnyomás:

Sokféle tünet közül, az alvászavar az egyik, ami jellemzi a magas vérnyomással küzdő beteget. Ezen az alkohol, cigaretta és koffein még ronthat. A koffein nagyon sokáig dolgozik szervezetünkben, olyan 9-12 órát is akár, az alkohol pedig megterheli a májat, így a késői órákban töredezett alvást okozhat.

Alvászavar kezelése gyógynövényekkel

Nem túlzás azt állítani, hogy napjaink egyik „népbetegsége” az alvászavar. Ezért az is érthető, hogy egyre többünket érdekel, miként kezelhető az alvászavar gyógynövényekkel. Alábbi cikkünk neked szól, ha te is érintett vagy a problémában, és te sem szívesen nyúlnál gyógyszerekhez, ennek megoldása érdekében.

Nyugtatón és altatón élni, hacsak ezek használata valóban nem orvosilag nyomósan indokolt, bár kényelmes, de borzasztóan egészségromboló megoldás. De ha nem altató, teheted fel a kérdést, akkor mi az, ami biztosítja számodra a megfelelő mennyiségű és minőségű, pihentető alvást?

Stressz nélkül próbáltad már?

A világ rohan, rohanunk mi is. A világ stresszes, és stresszesek vagyunk mi is. Az elalvási nehézségek és az alvászavarok tetemes hányada vezethető vissza a stresszes életmódra. Ha azt gondolod, hogy nálad is erről lehet szó, lassíts kicsit. Próbálj meg visszavenni a tempóból, amit a hétköznapok pörgésében diktálsz, relaxálj, meditálj napközben is többször pár percet, és meglátod, lelassult életed meghozza a pihentető alvást is.

Oké! Kevesebb stressz, és gyógynövények! De milyen gyógynövények?

Hiszed, vagy sem, hatásukat tekintve a gyógynövények tekintetében is van gyengébb, és erősebb hatással bíró változat. Az alábbiakban a gyengébbtől indulva négy olyan gyógynövényt mutatunk be, amelyek közismerten jótékony hatással vannak az alvászavarra.

Az első és talán legkevésbé ismert a komló. Bizony, a sör egyig legfőbb alapanyaga nem csak erjesztve fogyasztható. A komlótoboz teakeverékben történő fogyasztása nyugtató, altató hatással bír. Ketteske legyen, mondjuk a citromfű. Hatása enyhe, ezért délelőtt és délután is fogyaszthatod, egy-egy csésze finom tea formájában. Sokkal rosszabb ízű és illatú, de kicsivel fokozottabb hatású a macskagyökérből készült tea. Ez a növény egyébként a gyógyszeriparban előállított altatók egyik főbb alapanyaga. A felsoroltak talán „legszínesebb” tagja, az orbáncfű. Az alvászavarra kifejtett jótékony hatása mellett kedélyjavító, hangulatjavító hatása is hozzásegítette ahhoz, hogy a 2019-es év gyógynövényévé választották. Mielőtt azonban az orbáncfű fogyasztását elkezded, tájékozódj, mert alkalmazásában 5 -6 hét után ajánlott szünetet tartani.

Miért jobb az alvászavar kezelése gyógynövényekkel, mint altatóval?

Legyen szó alvászavarról, vagy bármilyen más problémáról, a gyógynövényeknek nincsenek ismeretlen mellékhatásai. Nem tartalmaznak semmilyen mesterségesen hozzáadott kemikáliát, hatásuk természetes, sok esetben olcsóbb megoldás, és nem utolsósorban egészségesebb, mint bármely gyógyszeré.

A világon százmilliónál is több azoknak az embereknek a száma, akik valamilyen alvási rendellenességgel küzdenek. Ha neked is ez a problémád, láthatod, hogy nem vagy egyedül ezzel. Az alvászavarok leggyakoribb tünetei közé tartoznak:

  • nehezen tudsz elaludni lefekvés után
  • éjszaka többször felébredsz, és utána nehezen alszol vissza
  • reggel hamarabb felébredsz, mint ahogy tervezted
  • az éjszakai rossz minőségű alvás kihat az egész napodra, napközben fáradtnak, kialvatlannak, enerváltnak és álmosnak érzed magad, nehezedre esik koncentrálni, feledékeny vagy, csökken a munkahelyi teljesítményed. Súlyosabb esetben mindez depresszióhoz is vezethet, de akár balesetet is elszenvedhetsz miatta.

 Mi állhat az alvászavarok hátterében?

A krónikus, azaz hosszan tartó esetek többségénél valamilyen mentális, belgyógyászati vagy idegrendszeri betegség a kiváltó ok, például depresszió, szorongás, alkohol, drog vagy gyógyszerfüggőség, szív- vagy tüdőbetegség. Az alvásproblémákat kisebb részben a helytelen életmód okozza. Az alvázavarok kialakulásához hozzájárulhat a túlzott alkohol és koffeinbevitel, az éjszakai munkavégzés, de például a korosodás is.

Hogyan gyógyíthatók az alvászavarok?

A legtöbben egyszerű megoldást keresnek az alvásproblémájukra: altatót. Ez valóban gyors megoldást nyújthat, de tartós eredményt csak akkor érhetsz el, ha a kiváltó okot kezeled, azaz a depressziót, szorongást, a függőséget, vagy adott esetben a szervi betegséget. Ezt szakember segítségével érheted el, aki relaxációs technikákkal, egyedi terápiával vagy akár gyógyszerrel tud segíteni. Természetesen, ha a helytelen életmód áll a háttérben, a rendszertelen, kevés alvás, egészségtelen étkezés, akkor ezen te magad tudsz változtatni egészséges táplálkozással, testmozgással, és természetes szerekkel, melatoninnal, triptofánnal, kamillával, Valerianával. Ám ezek használatánál is érdemes kikérned orvos tanácsát.

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.