péntek, 23 március 2018

Így előzzük meg a terhességi cukorbetegséget

A terhességi cukorbetegség kialakulása megelőzhető egy egyszerű, könnyen alkalmazható életmódbeli változtatással olyan nők esetében, akiknél nagy a kockázat a betegség kialakulására – állítja egy új tanulmány.

A vizsgálat eredményei nagyon ígéretesek, és elképzelhető, hogy komoly egészségügyi jelentősége lesz az anyákra és a gyermekekre nézve egyaránt.

A túlsúly és az elhízás prevalenciája az egész világon nő. A fejlett országokban a reproduktív korban lévő nők 60%-a túlsúlyos vagy elhízott. A kövérség kockázatot jelent bizonyos terhesség alatt kialakuló betegségekre, mint például a terhességi cukorbetegség (GDM), amiről jól ismert, hogy előre jelezheti a későbbiekben kialakuló cukorbetegséget. A terhességi cukorbetegség és az anyai elhízás az utódokban is növelheti a hajlamot az elhízásra és a károsodott glükózreguláció kialakulására. Éppen ezért szükséges a hatékony beavatkozás a GDM kialakulásának megakadályozására. A GDM megelőzését célzó korábbi vizsgálatok eredményei ugyanakkor ellentmondásosak voltak, és viszonylag kis hatásuk volt a GDM előfordulására.

Terhességi cukorbetegség megelőzése:

A terhességi cukorbetegség megelőzését célzó finn vizsgálat (RADIEL) 2008 és 2014 között zajlott, Helsinki három szülőotthonában és a Dél-Karéliai Központi Kórházban, Lappeenranta-ban.

Összesen 293 olyan nőt vontak be a vizsgálatba, akiknél terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak, vagy akiknek a testtömeg-indexe 30 kg/m2 felett volt a terhesség 20. hetét megelőzően. A vizsgálatban résztvevők véletlenszerűen kerültek vagy az intervenciós (n=155) vagy a kontroll csoportba (n=138). Az intervenciós csoportban a nőket személyre szabott diétás tanácsokkal láttál el, testmozgást és testsúlykontrollt írtak elő számukra és dietetikai csoportfoglalkozáson is részt vettek. A kontroll csoportban csak a szokásos, terhesség alatti gondozást végezték.

A GDM diagnózisát a 74 grammos glükóz tolerancia teszt eredményei alapján állítottak fel, amit a terhesség 24-28 hetében végeztek el.

A két csoport között jelentős különbséget tapasztaltak a GDM incidenciáját tekintve, ugyanis az intervenciós csoportban ez az érték 13,9% volt, míg a kontroll csoportban 21,6%.

A terhességi súlygyarapodás alacsonyabb volt az intervenciós csoportban, és ezek a nők a szabadidejükben is több testmozgást végeztek és jobb minőségű ételeket fogyasztottak, mint a kontroll csoportban.

 „Egy egyszerű és egyénre szabott életmódbeli változtatás 39%-kal csökkentette a terhességi cukorbetegség incidenciáját a magas kockázatú várandós nők körében.” – mondta Dr. Saila Koivusalo, a Helsinki Egyetem munkatársa.

„Az egyik lehetséges magyarázat a tanulmány kiváló eredményeire az, hogy a RADIEL vizsgáltba magas kockázatú nőket vontak be. Számos korábbi, életmódbeli változtatásokon alapuló vizsgálatba olyan nőket vontak be, akiknél a GDM kialakulására csak mérsékelt volt a kockázat, vagy a vizsgálati alanyok ebből a szempontból heterogén csoportot alkottak.”

A jelenlegi vizsgálat kifejezetten azokat a magas kockázatú nőket célozta meg, akiknek a kórtörténetében már szerepelt GDM vagy a testtömeg-indexük 30 kg/m2 felett volt.

A terhesség egy kivételes alkalom az életmód-változtatásra, amikor tanácsadást személyre szabottan kell végezni.

„A RADIEL vizsgálatban a testmozgásra vonatkozó tanácsadás során figyelembe vettük, hogy a nők milyen mozgásformákat részesítenek előnyben, ami segíthette őket abban, hogy ilyen jellegű feladatokat végezzenek. A tanácsadás jellege a terhesség során változott, amennyiben az szükséges volt. Például, ha valamelyik résztvevő már érezte a szülés előtti összehúzódásokat, és nem tudta végrehajtani a feladatokat, akkor a tanácsadás során inkább az étkezési szokások megváltoztatására helyezték a hangsúlyt. Az életmódbeli tanácsadás fő célja az volt, hogy a változtatások könnyen kivitelezhetők legyenek a hétköznapi életben.” – mondta Dr. Koivusalo.

A tanulmány eddigi eredményei igen ígéretesek és a követéses vizsgálat további eredményei 2017-re várhatóak.

„Érdekes lesz látni, hogy az eredményeink milyen hatással vannak az anyák és a gyermekek későbbi életére.” – nyilatkozta Dr. Koivusalo.

Csatlakozz hozzánk facebookon a "Szezonális Kamra receptek" csoportunkba, és oszd meg kedvenc receptedet! >>>>>>>>

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Az Éjszakai játék (Game...

Tovább a cikkhez
AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

Néha a rajongóknak is lehet...

Tovább a cikkhez
Elkezdődött a Shazam

Elkezdődött a Shazam

Elkezdődött a Shazam

  Elég annyit mondani: Shazam!...

Tovább a cikkhez
Ezért nem tanácsos két év alatti gyermeket tévé elé ültetni

Ezért nem tanácsos két év alatti gyermeket tévé elé ültetni

Ezért nem tanácsos két év alatti gyermeket tévé elé ültetni

Egy friss kutatás szerint...

Tovább a cikkhez
Ismerd meg az allergia tüneteit és kezelését

Ismerd meg az allergia tüneteit és kezelését

Ismerd meg az allergia tüneteit és kezelését

Az allergia egyre több embert...

Tovább a cikkhez
Ez a 2 perces testmozgás ellensúlyozza az ülő munka káros hatását

Ez a 2 perces testmozgás ellensúlyozza az ülő munka káros hatását

Ez a 2 perces testmozgás ellensúlyozza az ülő munka káros hatását

Az időnkénti felállás sajnos...

Tovább a cikkhez

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...:

Így készül a kókuszvíz házilag

Kókuszvíz

A kókuszból készült italok nem csak mennyei ízükről híresek, de egészségesek és sokoldalúan is felhasználhatóak. Sajnos, a boltban viszont irreálisan sokat kérnek értük, ha egyáltalán lehet kapni ilyesmit, mi viszont egyszerűen kicselezhetjük őket, így készül a kókuszvíz házilag:

Bővebben...:

Így használd fel a banánt szépséged érdekében

Banán

A tél egyik slágere a banán, amelyet nem csak enned érdemes, hanem szépséged érdekében is hasznodra lehet. Megmutatjuk, hogyan tudsz házilag egy szuper arcpakolást készíteni banánból percek alatt.

Bővebben...:

Így készíts téli arcpakolást házilag a kamrából

Arcpakolás házilag

Ha eleged van a sok vegyszerrel teli bolti arcpakolásból, készíts házilag egy saját kozmetikai szert, amelyhez a hozzávalókat a kamrából kell beszerezned fillérekből.

Bővebben...:

Fogyókúra tippek tavaszra

Fogyókúra tavasszal

Bizonyára te is szeretnél egy kicsit jobb formába kerülni a tavasz közeledtével. Ha neked is jól jönne néhány egyszerű praktika ezzel kapcsolatban, akkor olvasd el tavaszi fogyókúra tippjeinket:

Bővebben...:

A 90 napos fogyókúra lényege

90 napos fogyókúra

Hallottál már a 90 napos fogyókúráról? Ha még nem, és szeretnél némi súlyfeleslegtől megszabadulni, akkor érdemes közelebbről megismerkedni vele.

Bővebben...:

Ezeket szerezd be, ha paleo fogyókúrázni szeretnél

Paleo diéta

Napjaink egyik legdivatosabb étrendje, a paleo-diéta népszerűsége abból fakad, hogy a vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozása alapján van összeállítva, s tudvalevő, hogy őket nem kínozták olyan népbetegségek, mint az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szívbetegség.

Bővebben...: