Tavaszi fáradékonyság nyáron?

A tavaszi fáradtságot okozhatja a télen jelentősen lecsökkent D- és C-vitamin szint szervezetünkben, illetve szelénhiány is állhat a háttérben. Akik például korábban fáradékonyságról panaszkodtak, azok szelénpótlás után energikusabbak lettek, jobban tudnak koncentrálni és az éjszakai alvásuk is rendeződött. A tavaszi vitamin pótlás megoldhatja a téli időszakban keletkezett hiányállapotot, ám szervezetünket továbbra is kiegyensúlyozott állapotban kell tartani. Ebben segíthet a nyári időszakban könnyebben elérhető friss zöldség és gyümölcs kínálat.

Testünk minden sejtjének szüksége van energiára, ami a fehérjék, zsírok és elsősorban szénhidrátok elégetése során keletkezik. E folyamatok melléktermékeként rendkívül erőteljes oxidáló hatású kémiai anyagok – szabad gyökök – is keletkeznek, melyek károsíthatják a sejtjeinket. Képződésüket fokozza még a dohányzás, a radioaktív sugárzás, a légszennyezés, egyes gyógyszerek, a kimerítő sportolás, valamint a gyulladásos folyamatok is.

Képillusztrációnk épp házimunka témájú, higgyék el, ezek is kimerítőek lehetnek!

A vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben és energiában gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás fontos. Viszont hiába az egészséges étrend, ha a bélrendszerben felhalmozódott salakanyagok és mérgek miatt a felszívódás, illetve az anyagcsere nem megfelelő és a bevitt értékes tápanyagokat a szervezet képtelen hasznosítani. Ezért a méregtelenítés, a bélflóra rendbetétele(útifű, inulin, lenmag) nagyon fontos, mert így eltávolíthatóak a toxinok és lerakódások.

Lehetőleg iktassuk ki legalább ilyenkor az étrendünkből a húsokat, a tejtermékeket, az alkoholt, a szénsavas és cukros italokat!

A szükséges fehérjéket növényi étrenddel pótoljuk, például a hüvelyesek kiváló aminosav források. A tejtermékeket helyettesíthetjük növényi joghurtokkal, sajtokkal, szénhidrát szükségletünket pedig lassan felszívódó szénhidrátokkal (hajdina, köles, quinoa, amarant, zabpehely,) elégítsük ki.

Megtapasztalhatjuk majd, hogy elmarad az étkezések után megszokott álmosság, és energiánk is lesz bőven. Fogyasszunk gyógyteákat, minél nagyobb mennyiségben zöldségeket, zöldségleveket (búzafűlé, répalé, céklalé, káposztalé), algákat(chlorella, spirulina), antioxidánsokat(aszkorbinsav, szőlőmagliszt), hidegen sajtolt olajokat (len, olíva, szezám, napraforgó). Ha valami nassolásra vágyunk, akkor inkább kevés olajos magot (napraforgó, dió, mogyoró), aszalványt( fehér eper, perui cseresznye, füge, datolya), kókusz vagy banánchipset együnk.

Közben persze ne feledkezzünk meg a fokozott vízfogyasztásról, ami kötelező velejárója a méregtelenítésnek. Akkor járunk el helyesen, ha ebben az időszakban naponta legalább két-három liter, lehetőleg szűrt vizet fogyasztunk.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.