Hidegen sajtolt, magas olajsavtartalmú napraforgóolajjal süthetünk és főzhetünk is

Készítésükkor az alapanyagot vegyszerekkel és adalékanyagokkal kezelik, szagtalanítják, ezért transzzsírsavak keletkeznek, amik később olyan problémákat okozhatnak, mint például szívbetegség, cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás és koleszterinszint, valamint különböző gyulladásos folyamatok.

Ha szeretnénk egészségesebb ételeket készíteni a konyhánkban, érdemes lecserélni az olajat bio napraforgó olajra, amely abban különbözik a sima olajtól, hogy hidegen van sajtolva, így a vitamin tartalma is igen magas marad. A hidegen sajtolt olajok egészségvédő hatásukat annak köszönhetik, hogy az előállításuk során nem használnak vegyszereket, adalékanyagokat, mechanikus úton szűrik őket, így az alapanyagokban lévő értékes vitaminok, hasznos tápanyagok megmaradnak.

Esszenciális zsírsavakat tartalmaznak melyeket szervezetünk nem képes előállítani, ezért azokat naponta pótolnunk kell. Fontos energiaforrások, segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, állandó szinten tartják a test hőmérsékletet, szükségesek a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez, valamint a D-vitamin képződéséhez. Mindezek mellett immunerősítőek, hozzájárulnak az erek rugalmasságának megőrzéséhez, csökkentik a szívbetegségek, a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Természetes gyulladáscsökkentők, javítják a koncentráló-, feladatmegoldó képességet és elengedhetetlenek a növekedéshez, fejlődéshez, illetve stimulálják az egészséges bőr és haj növekedését.

A magas olajsav tartalmú napraforgóolaj azért hasznos, mert a magban levő E-vitamin is belekerül a hideg sajtolás során és így természetes antioxidánsként gátolja az avasodást, ezáltal pedig az olaj akár több évig is megőrzi a minőségét. Az E vitamin leginkább antioxidáns tulajdonsága miatt fontos szervezetünk számára, de ez a vitamin erősíti körmünket, lassítja az öregedés folyamatát, és erősíti immunrendszerünket is.

A bio hidegen sajtolt napraforgó olajjal bármit süthetünk-főzhetünk, füstképződés nélkül magasabb hőfokra is hevíthetjük, és többször felhasználhatjuk. Sütés közben kevésbé oxidálódik, ezáltal felhasználása során nem képződnek rákkeltő szabad gyökök. Ezek mellett a magas olajsav tartalom csökkenti a koleszterinszintet, oldja az érelmeszesedéseket, és jó hatással van a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, megelőzésére.

Gyakran a boltban megvásárolt napraforgó olajnak igen kellemetlen szaga van, míg a bio napraforgó olaj már szagtalanított változatban is megvásárolható!

A dezodorálás a szagok megszüntetésére, az illó anyagok és a kivonáshoz használt oldószer maradványainak eltávolítására szolgál. Ilyenkor vízgőz segítségével távolítják el a nem kívánt kellemetlen szagokat. Bio változatnál 250 Celsius helyett csupán 160 fokos gőzt alkalmaznak.

Felhasználható: salátákhoz, sütéshez, főzéshez, grillezéshez, pácoláshoz, valamint nyers fogyasztásra egyaránt.

A napraforgó olaj számtalan kedvező hatással van ránk, szebb lesz tőle a hajunk, erősebb lesz a körmünk, erősödik immunrendszerünk, ám ezeket a pozitív tulajdonságokat csak akkor tudjuk 100%-ban kiaknázni ebből a kicsinyke magból, ha bio hidegen sajtolt napraforgó olajat használunk a főzéshez, sütéshez, salátákhoz. Főzünk egészségesen!

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.