Laktóz vagy tejérzékenység? A megoldás növényi joghurt helyettesítő!

Az ételintoleranciák általában egy olyan enzimhiányból adódnak, ami az adott étel lebontásához szükséges. Kevesebb és lassabban kialakuló tüneteket (hasmenést vagy székrekedést, puffadást, fejfájást, szorongást és fáradtságot) okoznak, melyek csak órákkal vagy napokkal a problémás étel elfogyasztása után jelentkeznek. A laktózintolerancia olyan állapot, amelyben a szervezetből hiányzik a tejcukrot (a laktózt) lebontó enzim (a laktáz); így a tejtermékek emésztése problémákba ütközik. A tejallergiások szervezetében pedig tejtermék fogyasztása esetén kóros immunreakció játszódik le, a testük immunoglobulint kezd termelni, ami allergiás tüneteket okoz.

Mikor gyanakodhatunk arra, hogy laktózérzékenyek vagyunk vagy a gyermekünk az?

Ha folyamatos a hasfájás, a szélképződés, a hányinger, a hasmenés az mindenképpen intő jel. Hallgassunk orvosunkra, mert biztosat csak a pontos diagnózis jelent. A tartós hasmenés veszélyes, magában hordozza a kiszáradás lehetőségét, illetve ilyenkor a táplálékok sem tudnak megfelelően felszívódni. Ezért a laktóz-intolerancia tipikus jele gyerekeknél, hogy nincs súlygyarapodás, inkább fogyás jelentkezik.

Elsődleges laktózintoleranciáról beszélünk, ha a laktáz enzim termelődése felnőtt korra eltűnik, nem termelődik. Másodlagos pedig az, amikor a beteg szervezet átmenetileg a bélflóra egyensúlyának felborulása miatt – pl. valamilyen betegség szövődménye, vagy antibiotikum kúra miatt – nem termel laktáz enzimet.

 

Másodlagos tejcukor-érzékenység esetén figyeljünk a bélflóránkra, mely a szerveztünk szerves és fontos része és táplálnunk kell, ezt pedig olyan prebiotikumokkal tehetjük meg, mint például az inulin.

Szerencsére manapság akik ezen intoleranciák valamelyikében szenvednek, azoknak sem kell lemondani a joghurtok adta ízélményről, csak éppen állati eredetű helyett növényit fogyaszthatnak. Ilyenek például a kender, szója, vagy zabalapú készítmények, melyek koleszterin és tejcukormentesek, koncentrált zsírsavakban szegények, azonban növényi fehérjében gazdagok. Nem tartalmaznak mesterséges színezéket és tartósítószert, illetve gluténmentesek. Ezek mellett bifidus essensis probiotikummal készülnek, amely jótékony hatását a bélben fejti ki. Krémesek és ízletesek, fogyaszthatjuk őket önmagukban, pelyhekkel, kásákkal, de akár desszertként is. Tejföl helyett pedig kiváló a szója, vagy kender alapú natúr joghurt, melyeket használhatunk sűrítéshez, salátákhoz, levesekhez, főzelékekhez, de akár rakott ételeink elkészítéséhez is.

Próbáljuk ki bátran, megéri!

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.