Fogyni szeretne? Legyen vegán

 

Egy kutatás kimutatta, hogy a vegetáriánus, különösen a vegán étrendet követők jobb eredményeket érnek el a fogyásban, mint az egyéb fogyókúrás programokat követők. Azok, akik minden húst és tejterméket kizártak étrendjükből, több mint 2,5 kilogrammot fogytak, többet, mint a nem vegetáriánus étrenden élő fogyókúrázók.

A tajvani E-Da Kórház munkatársai Ru-Ti Huang vezetésével 12 különböző fogyókúrával kapcsolatos kísérlet eredményeinek elemzésével jutottak erre a következtetésre. A Journal of General Internal Medicine szakfolyóiratban közzétett kutatásban 1151 fogyókúrázót vizsgáltak, akik 9-74 hétig követtek valamilyen meghatározott étrendet. Ez volt az első olyan kutatás, amely különböző olyan önálló projektek eredményeit kombinálta, amelyek a vegetáriánus étrend eredményeit vetette össze más diétákkal. Ez utóbbiak közé tartozott az Amerikai Diabétesz Társaság által is ajánlott Atkins-diéta és más népszerű diéták is.

Összességében, a vegetáriánus étrendre utalt alanyok jelentősen többet, körülbelül 2 kilogrammot fogytak, mint azok, akik húst és más állati eredetű élelmiszereket is fogyasztottak. A legtöbbet, körülbelül 2,5 kilogrammot azonban a vegán étrenden élők adták le, akik még vegetáriánus társaiknál is jobb eredményt értek el. Még a tejterméket és tojást fogyasztó vegetáriánusok is 1,4 kilogrammot fogytak, többet, mint a nem vegetáriánus étrendet követők.

Dr. Huang elmondta, hogy a vegetáriánus diéták kedvező eredményeiben a nagy mennyiségű teljes kiőrlésű gabona, gyümölcs és zöldség fogyasztása játszhat nagy szerepet. A teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek általában alacsonyabb glikémiás indexszel (GI) rendelkeznek, ezért nem váltják ki a vércukorszint hirtelen megugrásait. A gyümölcsök sok rostot, antioxidánst, ásványi anyagot és olyan védő hatású vegyületet tartalmaznak, amelyek természetesen fordulnak elő a növényekben.

A teljes kiőrlésű gabonafélék oldódó rostokat tartalmaznak, amelyek következtében a táplálék lassabban távozik a gyomorból, elősegítve ezzel a megfelelő emésztést. Ennek köszönhetően ráadásul elegendő tápanyag szívódhat fel, miközben a táplálék áthalad a bélrendszeren. Számos korábbi kutatás is kimutatta, hogy a rostfogyasztás segíti a fogyást.

Ugyanakkor a vegán egy életmód, nem csak fogyási praktika. Csak úgy érdemes elkezdeni, ha képesek vagyunk hosszabb távon is életmódot váltani.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.