Vörös áfonya: többet tud mint gondolnánk

Az áfonya egy cserjeféle, Észak-Amerikában, és Észak-Európában őshonos. És nagyon hasznos lehet. A vörös áfonyában található flavonoid nevű kémiai anyagok segítenek megakadályozni az E. coli-fertőzést, amely többek között húgyúti problémákat és ételfertőzést is okozhat.

 Vörös áfonya hatása a szervezetedre

Az áfonya nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag.  Magnézium, kálium, vas, cink, kalcium, nátrium, mangán, csak sorolni lehet értékes ásványi anyag tartalmát. Ám új, értékes tulajdonságát is felfedezték egy kutatás során. Elképzelhető, hogy hamarosan az áfonyalében található flavonoidok lesznek majd az újfajta antibiotikumok egyik fő összetevői, mivel ezek képesek a bakteriális fertőzések visszaszorítására.

„Jelenleg komoly problémát jelent, hogy egyes baktériumtörzsek teljesen rezisztensek az antibiotikumokra, ezért újszerű megoldásokra van szükség, amelynek segítségével a bakteriális fertőzések megállíthatók” – fogalmaz a kutatást vezető Terri Camesano, a Massachusetts-i Egyetem munkatársa.

A friss kutatások szerint jelenleg Amerikában több mint 2 millió ember fertőződik meg gyógyszer-rezisztens baktériummal, s közülük 23 ezren meg is halnak.

 

Az egyik fő ellenség, amely hamarosan a flavonol-alapú antibiotikummal lesz talán legyőzhető, az E. coli, amely az ételfertőzések mellett a húgyúti fertőzések felelőse is. A kutatás során az összetevő képes volt arra, hogy a baktériumok összeragadását és a biofilm kialakulását megakadályozza, így a fertőzés ne alakuljon ki!

A Food & Nutrition című szaklapban publikált anyag szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy a növényekben megtalálható flavonoidok hatása teljes egészében kiaknázható legyen. Annyi viszont bizonyos, hogy addig sem járunk rosszul, ha étrendünkben a vörös áfonya is szerepel! A legjobb nyersen, de használhatjuk sütemények, mártások alapjaként, lekvár, szörp, és bio áfonyalé fogyasztása is segítheti egészségünket.

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.