A búzacsíra gluténtartalma
Napjainkban sokan szenvednek gluténérzékenységtől, melynek fő kiváltó oka a búzában is megtalálható gabonafehérje, a glutén. Ha neked gluténmentes diétát kell folytatnod, akkor sajnos, minden kedvező tulajdonsága ellenére a búzacsíra és minden búzacsíra kivonatot tartalmazó élelmiszer szintén a tiltólistádra kell, hogy kerüljön.
Mire jó a búzacsíra?
A búzacsíra nagyon gazdag vitaminokban (folsav, B1, B3, B6 és E-vitamin) és ásványi anyagokban (kálium, vas, cink, réz, kalcium, foszfor, szelén). A búzacsíra serkenti az immunrendszer működését, és csökkentheti a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Fontos omega-3-zsírsav, fehérje-, rost- és energiaforrás a testednek. Támogatja az emésztést, gátolja a székrekedést, elősegítheti a sikeres súlycsökkenést, stabilizálhatja a vércukorszintet, méregtelenítő hatású, és javíthat a különféle bőrproblémákon, többek között a pattanásos bőrön és a pikkelysömörön.
A búzacsíra ajánlott napi fogyasztása
Napi ajánlott adagja nincsen pontosan meghatározva. Ha eddig nem fogyasztottad, akkor kezd kis mennyiséggel bevezetni az étrendedbe, napi egy evőkanállal. Ez a mennyiség nagyjából 2 gramm rostot tartalmaz. A napi ajánlott rostmennyiség 14 gramm, tehát a későbbiekben 3-4 evőkanállal fogyasztva – naponta több részre elosztva - máris fedezheted ennek nagyjából a felét pusztán búzacsíra segítségével. Ha a búzacsíra mellett sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű pékárukat fogyasztasz, vigyázz, nehogy túlzásba vidd a rostmennyiséget, mert emésztési panaszaid lehetnek.
A búzacsíra elkészítése
Kellemes, enyhe íze és állaga miatt könnyen beillesztheted az étkezésedbe, és finomabbá teheti az ételeidet. Egyszerűen beleszórhatod a reggeli gabonapehelybe, a salátádba, belekeverheted joghurtba, turmixba, levesbe, rizottóba, főzelékbe, belesütheted a kenyeredbe, süteményekbe. Ha kenyérbe sütöd, akkor 7 evőkanálnyi lisztet helyettesíts 7 evőkanálnyi búzacsírával.