Ezért érdemes búzacsírát fogyasztanod

 A búzacsíra gluténtartalma

Napjainkban sokan szenvednek gluténérzékenységtől, melynek fő kiváltó oka a búzában is megtalálható gabonafehérje, a glutén. Ha neked gluténmentes diétát kell folytatnod, akkor sajnos, minden kedvező tulajdonsága ellenére a búzacsíra és minden búzacsíra kivonatot tartalmazó élelmiszer szintén a tiltólistádra kell, hogy kerüljön.

Mire jó a búzacsíra?

A búzacsíra nagyon gazdag vitaminokban (folsav, B1, B3, B6 és E-vitamin) és ásványi anyagokban (kálium, vas, cink, réz, kalcium, foszfor, szelén). A búzacsíra serkenti az immunrendszer működését, és csökkentheti a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Fontos omega-3-zsírsav, fehérje-, rost- és energiaforrás a testednek. Támogatja az emésztést, gátolja a székrekedést, elősegítheti a sikeres súlycsökkenést, stabilizálhatja a vércukorszintet, méregtelenítő hatású, és javíthat a különféle bőrproblémákon, többek között a pattanásos bőrön és a pikkelysömörön. 

 

A búzacsíra ajánlott napi fogyasztása

Napi ajánlott adagja nincsen pontosan meghatározva. Ha eddig nem fogyasztottad, akkor kezd kis mennyiséggel bevezetni az étrendedbe, napi egy evőkanállal. Ez a mennyiség nagyjából 2 gramm rostot tartalmaz. A napi ajánlott rostmennyiség 14 gramm, tehát a későbbiekben 3-4 evőkanállal fogyasztva – naponta több részre elosztva - máris fedezheted ennek nagyjából a felét pusztán búzacsíra segítségével. Ha a búzacsíra mellett sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű pékárukat fogyasztasz, vigyázz, nehogy túlzásba vidd a rostmennyiséget, mert emésztési panaszaid lehetnek.

A búzacsíra elkészítése

Kellemes, enyhe íze és állaga miatt könnyen beillesztheted az étkezésedbe, és finomabbá teheti az ételeidet. Egyszerűen beleszórhatod a reggeli gabonapehelybe, a salátádba, belekeverheted joghurtba, turmixba, levesbe, rizottóba, főzelékbe, belesütheted a kenyeredbe, süteményekbe. Ha kenyérbe sütöd, akkor 7 evőkanálnyi lisztet helyettesíts 7 evőkanálnyi búzacsírával.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.