A csicsóka 10 jótékony hatása

 1.Gazdag vitaminforrás

Jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, ám különösen B-vitaminban bővelkedik a csicsóka: kiemelkedően magas a B1-vitamintartalma, 100 gramm csicsókában 15 gramm található. A B1-vitamint stresszellenes vitaminnak is szokás nevezni, mivel segíti leküzdeni a stresszt, a szorongást, a fáradtságot és a feszültséget.

  1. Fontos ásványi anyag forrás

A csicsóka fogyasztásával olyan fontos ásványi anyagokhoz juthatsz, mint a vas, a magnézium, a foszfor és a kálium. Mindössze 10 dkg csicsóka fogyasztásával fedezheted napi káliumigényed egytizedét, s hozzájárulhatsz a szívműködésed egészségéhez. Foszfortartalma támogatja csontjaid egészségét.

 

  1. Csökkentheti a koleszterinszintet

Ha magas a koleszterinszinted, érdemes csicsókát fogyasztanod, mert felgyorsíthatja a zsíranyagcserét, normalizálhatja a vérzsírszintet, és így csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

  1. Értékes aminosavakat tartalmaz

Létfontosságú fehérjeépítő aminosavak találhatók a csicsókában, úgy mint a lizin, triptofán, arginin, hisztidin, cisztin, aszparagin. Fontos szerepük továbbá, hogy hozzájárulnak a bőr, a haj és a köröm egészségéhez, a nyugodt alvás elősegítéséhez, és az immunrendszer működéséhez.

5.Prebiotikus hatású

A csicsóka jelentős mennyiségben tartalmaz egy nagyon fontos élelmi rostot, az inulint, mely prebiotikum, azaz a bélflóra jótékony baktériumai számára táplálékforrást jelent. Az inulin segít helyreállítani a bélflóra egészséges egyensúlyát, serkenti a Bifidobaktériumok növekedését, és gátolja a káros baktériumok szaporodását.

6.Jelentős rostforrás

A csicsóka minden 100 grammja 7,6 gramm rostot tartalmaz, mely a napi ajánlott rostmennyiségnek nagyjából a negyede. Több rostfogyasztással csökkentheted a magas koleszterinszintet, a székrekedés, a szívbetegség és egyes daganatos betegségek kockázatát, továbbá jobban kontroll alatt tarthatod a vércukorszinted és a testsúlyodat is.

 

7.Normalizálhatja a vércukorszintet

A csicsóka az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek közé tartozik, melyek nem okozzák a vércukorszint gyors megemelkedését étkezés után, így gátolva a vércukorszint nagymértékű ingadozását. Így cukorbetegség esetén, de annak megelőzésére is ajánlott a fogyasztása.

8.Emésztési problémák ellen

A csicsóka értékes rostjai emésztetlenül haladnak át az emésztőrendszeren, és serkentik a bélműködést. Mivel a rostok nagy mennyiségű vizet kötnek meg, a bélsár nem válik szárazzá, így könnyebben halad a bélcsatornában. Ám ehhez feltétlenül szükséges, hogy naponta két liter folyadékot elfogyasszál, különben a rostok ellenkező hatást fejtenek ki, és székrekedést okozhatnak.

9.Csökkentheti a magas vérnyomást

A csicsóka magas kálium, és alacsony nátriumtartalma jótékonyan hat a szív- és érrendszer működésére, csökkentheti a magas vérnyomást, valamint a szívbetegség és a stroke kockázatát.

10.Erősíti az immunrendszert

A csicsókában található C-vitamin, E-vitamin, vas és flavonoidok segítenek a káros szabad gyökök semlegesítésében, csökkentik a gyulladásokat, és segítenek a bakteriális és vírusos fertőzések megelőzésében, illetve leküzdésében.

Ugye, már látod, miért érdemes megkóstolni a csicsókát?

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.