1.Gazdag vitaminforrás
Jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, ám különösen B-vitaminban bővelkedik a csicsóka: kiemelkedően magas a B1-vitamintartalma, 100 gramm csicsókában 15 gramm található. A B1-vitamint stresszellenes vitaminnak is szokás nevezni, mivel segíti leküzdeni a stresszt, a szorongást, a fáradtságot és a feszültséget.
-
Fontos ásványi anyag forrás
A csicsóka fogyasztásával olyan fontos ásványi anyagokhoz juthatsz, mint a vas, a magnézium, a foszfor és a kálium. Mindössze 10 dkg csicsóka fogyasztásával fedezheted napi káliumigényed egytizedét, s hozzájárulhatsz a szívműködésed egészségéhez. Foszfortartalma támogatja csontjaid egészségét.
-
Csökkentheti a koleszterinszintet
Ha magas a koleszterinszinted, érdemes csicsókát fogyasztanod, mert felgyorsíthatja a zsíranyagcserét, normalizálhatja a vérzsírszintet, és így csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.
-
Értékes aminosavakat tartalmaz
Létfontosságú fehérjeépítő aminosavak találhatók a csicsókában, úgy mint a lizin, triptofán, arginin, hisztidin, cisztin, aszparagin. Fontos szerepük továbbá, hogy hozzájárulnak a bőr, a haj és a köröm egészségéhez, a nyugodt alvás elősegítéséhez, és az immunrendszer működéséhez.
5.Prebiotikus hatású
A csicsóka jelentős mennyiségben tartalmaz egy nagyon fontos élelmi rostot, az inulint, mely prebiotikum, azaz a bélflóra jótékony baktériumai számára táplálékforrást jelent. Az inulin segít helyreállítani a bélflóra egészséges egyensúlyát, serkenti a Bifidobaktériumok növekedését, és gátolja a káros baktériumok szaporodását.
6.Jelentős rostforrás
A csicsóka minden 100 grammja 7,6 gramm rostot tartalmaz, mely a napi ajánlott rostmennyiségnek nagyjából a negyede. Több rostfogyasztással csökkentheted a magas koleszterinszintet, a székrekedés, a szívbetegség és egyes daganatos betegségek kockázatát, továbbá jobban kontroll alatt tarthatod a vércukorszinted és a testsúlyodat is.
7.Normalizálhatja a vércukorszintet
A csicsóka az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek közé tartozik, melyek nem okozzák a vércukorszint gyors megemelkedését étkezés után, így gátolva a vércukorszint nagymértékű ingadozását. Így cukorbetegség esetén, de annak megelőzésére is ajánlott a fogyasztása.
8.Emésztési problémák ellen
A csicsóka értékes rostjai emésztetlenül haladnak át az emésztőrendszeren, és serkentik a bélműködést. Mivel a rostok nagy mennyiségű vizet kötnek meg, a bélsár nem válik szárazzá, így könnyebben halad a bélcsatornában. Ám ehhez feltétlenül szükséges, hogy naponta két liter folyadékot elfogyasszál, különben a rostok ellenkező hatást fejtenek ki, és székrekedést okozhatnak.
9.Csökkentheti a magas vérnyomást
A csicsóka magas kálium, és alacsony nátriumtartalma jótékonyan hat a szív- és érrendszer működésére, csökkentheti a magas vérnyomást, valamint a szívbetegség és a stroke kockázatát.
10.Erősíti az immunrendszert
A csicsókában található C-vitamin, E-vitamin, vas és flavonoidok segítenek a káros szabad gyökök semlegesítésében, csökkentik a gyulladásokat, és segítenek a bakteriális és vírusos fertőzések megelőzésében, illetve leküzdésében.
Ugye, már látod, miért érdemes megkóstolni a csicsókát?