Az inulin csökkenti a puffadást és a székrekedést is!

Mi az inulin?

Az inulin egy természetes fruktóztartalmú oligoszaharidok fruktán csoportjába tartoznak.
Az inulinok fruktózegységekből álló polimerek, melyek csak a végződéseiken tartalmaznak glükózt. Az emberi emésztőrendszer csak a keményítőt tudja lebontani, az inulint nem. Csak a vastagbél baktériumflórája alkalmas arra, hogy az inulin bomlásnak induljon.. Ennek ellenére az inulin támogatja a jótékony baktériumokat a bélben. Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik, szelektív módon táplálékként szolgál a hasznos bélbaktériumoknak. A bélflóra káros tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően nem lényeges tényező.

A prebiotikumok közé tartozó inulin olyan polimer, mely csak a vastagbélben kezd lebomlani, így serkentik a jótékony baktériumok szaporodását, és növekedését.

Milyen pozitív hatásai vannak az inulinnak?


- Javítja az emésztést.
- A jótékony baktériumokra gyakorolt hatásának következtében közvetetten javítja a bél pH-értékét.
- Támogatja a zsírbontást.
- Segíti az ásványi anyagok felszívódását.
- Hatékony támogatást nyújt a szervezet számára hüvelygyulladás, candida, mellrák, élelmiszer-allergia, valamint szív- és érrendszeri panaszok esetén is,és édes ízének köszönhetően az egyik legjobb cukorhelyettesítő.

puffadás ellen is hatásos az inulin

Mire jó még az inulin?


A kedvező bélflóra táplálásán és fenntartásán kívül az inulin előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet fajsúlyát. A bél pH-értékének csökkenésével több létfontosságú ásványi só oldhatósága is megemelkedik, s ennek köszönhetően javul a szervezet kalcium- és magnéziumellátottsága.
Az étrendbe épített inulin megszünteti a székrekedést, növeli a székletürítés gyakoriságát. Ezzel a béltartalom tranzitideje is lerövidül, ami a toxikus bomlástermékek képződését és felszívódásának lehetőségét jelentősen megakadályozza. Vizsgálatok alapján bizonyossá vált, hogy alacsony vércukorszint esetében az inulin hatására a glukóz felszívódása emelkedik, a béltartalom savassá alakul.
Az inulin a koleszterinszintet megfelelő szinten tartja, csökkenti a szérum triglicerid szintjét és a vérnyomást, de emellett hüvelygyulladás, candida, mellrák, és élelmiszer allergia ellen is hatásos. Az inulin megszünteti az állandó puffadást, fokozott gázképződést, és az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit is nagyban csökkenti.

 Kiknek ajánlott elsősorban az inulin pótlása?


- cukorbetegeknek,
- magas koleszterinszint esetén,
- diétázóknak,
- fogyókúrázóknak,
- aktív sportolóknak,
- antibiotikumos kezelések alkalmával,
- gyomor vagy bélprobléma megléte esetén,
- szív- és érrendszeri betegségek esetében.

Gluténérzékenyek figyelem!

Mivel az emberek az inulin 70-80%-át a gabonákból nyerik, így a gluténérzékenyek gyakran kevés inulint tudnak bevinni szervezetükbe, mivel ők pont a gabonát száműzik étrendjükből.

Épp ezért van, hogy néhány gluténérzékeny a gabona elhagyása után is gyakran panaszkodik hasfájásra és puffadásra, mert szervezetükben lecsökken az inulin szintje. Fontos, hogy ha te is gluténérzékeny vagy, figyelj oda az inulinban gazdag élelmiszer fogyasztására, vagy por formájában érdemes az inulint fogyasztanod, amely gluténmentes, hiszen a cikóriából nyerik ki magát az inulint.

gluténmentes étkezés

Miben található inulin?


Ha a megfelelő inulin utánpótlásról akarsz gondoskodni, akkor érdemes cikóriagyökeret, búzát, cukorrépát, póréhagymát, spárgát, articsókát, hagymát, fokhagymát, pitypanggyökeret vagy banánt fogyasztanod, de ezek közül is nagy mennyiségben található meg a csicsókában,articsókában, és egyes gabonafélékben, valamint a cikóriában.

Ma már por formájában is kapható az inulin, amelyet turmixokba, gyümölcslevekbe, növényi tejekbe, sőt akár süteményekbe is belekeverhetsz. Az inulint csak kis mennyiségben érdemes por formájában fogyasztani, főleg ha mellette sok természetes inulinban gazdag élelmiszert fogyasztasz. Napi adagja kb. egy teáskanálnyi legyen, és időnként érdemes szünetet beiktatni az inulin kúrába.

Terheseknek és kismamáknak nem javasolt a fogyasztása!

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.