Önbizalomhiány kezelése kétfajta gyakorlati megközelítés segítségével

Az önbizalomhiány komoly problémák forrása lehet, hiszen ilyenkor csak árnyéka vagyunk önmagunknak. A konfliktusokban meghunyászkodunk, nem merünk kiállni magunkért, mely tovább erősíti ezt az érzést. Így lesz ebből ördögi kör. Ha egyedül nem tudjuk megoldani a problémát, érdemes komoly szakembertől segítséget kérnünk.



Ilyenkor ugyanis félünk a kihívásoktól, ezért takaréklángon égünk, és általában nem azt csináljuk és nem ott és nem azzal, akivel, és amire valójában vágyunk.

Egy bizonyos trauma is kiválthatja az önbizalomhiányt, de a nem megfelelő társaság, lehangoló hírek olvasása, megszokás is nagyban hozzájárulhat ehhez.


Az önbizalomhiány jelei

Többnyire a többi embert értékesebbnek tartjuk, így lenézzük saját magunkat és nem is törődünk magunkkal. Nem szeretünk egyedül lenni, és nem érezzük jól magunkat, általában rossz kedvünk van önbizalomhiány esetén. Negatív gondolataink negatív érzelmeket, hangulatot szülnek. Nem hiszünk benne, hogy képesek vagyunk elérni a számunkra fontos célokat. Könnyen valamilyen függőség lesz úrrá rajtunk pl. túlzott alkohol, étel fogyasztása, rengeteg tv-nézés, alvás, egyéb drogok stb., amik csak látszólag ideig-óráig édesítik meg életünket.  A komfort zónádat nem szívesen hagyjuk el, mert nem szeretjük a kihívásokat, levegőváltozást.

Nehezen hozunk döntéseket, mert a félelem és vágy között létezünk. Mások véleményére túlságosan adunk, ezáltal mások világában élünk és el rengeteg energiát von el tőlünk.  



Az önbizalomhiány okai

A társadalmi hatás, szülői elvárás mind-mind valamilyen irányba terel minket. Ha ezeket az önismeret segítségével nem rendezzük magunkban, és nem dolgozzuk fel, akkor ez komoly problémákat okozhat. Az információ korában rengeteg impulzus ér minket. Nagyon fontos, hogy a felesleges feszültséget le tudjuk vezetni megfelelő módon és folyamatosan dolgozzunk önismeretünkön.

Az önbizalomhiány kezelése

Ha megvizsgáljuk, hogy a gondolataink, érzéseink folyamatosan változnak és ennek egy állandó megfigyelő tudatában van, akkor ez némi gyakorlással adhat egy stabil alapot. Ez azt jelenti, hogy nem a változó érzelmekkel, gondolatokkal azonosulunk folyton, hanem a háttérben létező állandóságra figyelünk, melyben mindez felbukkan. Nem a folyamatosan változó felhőkön, hanem a végtelen égboltra helyezve a hangsúlyt.

Másik érdekes megközelítés az önbizalomhiány kezelésére life coaching megoldások segítségével. Ebben az esetben maximálisan 5-10 alkalommal történő konzultációval sikerül elérni céljainkat, mely konkrét stratégia alapján történik. Rendkívül gyakorlat orientált, erős fókuszú egyéni konzultációról van szó a life coaching alkalmával. Megfelelő kérdéstechnikával megtaláljuk önmagunkban a megoldást a coach közreműködésével. Ugyanis ez nem tanácsadás, hanem konkrét metodika alapján rávezetnek minket arra, hogy hogyan hozhatjuk ki magunkból a maximumot elfelejtve végleg az önbizalomhiányt, megtalálva erősségeinket. Ez a személyes vagy online önismereti life coaching lényege.   

Keresztes Attila, önismereti life coaching
www.keresztesattila.hu

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Gyermeknapi ajándék ötletek

A gyereknap, az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor lehetőségünk nyílik megünnepelni a legkisebb családtagjainkat és kifejezni irántuk való szeretetünket. Május 26-án, a hónap utolsó vasárnapján, világszerte ünnepeljük a gyermekeket és minden, amit hozzájuk kapcsolunk. Azonban az ajándékok kiválasztása nem mindig könnyű feladat, ezért összegyűjtöttünk néhány fantasztikus ajándékötletet, amelyek garantáltan mosolyt csalnak a gyerekek arcára.

Bővebben

5 laktató és egészséges szendvics recept ,amelyek akár ebédre is ideálisak!

Az ebéd mindannyiunk életében fontos pillanat. Nemcsak az energiaszintünket tölti fel, hanem a munka hatékonyságát is növelheti. Azonban gyakran nehezen találunk megfelelő és egészséges lehetőségeket, különösen akkor, ha hajszolt munkanapjaink vannak. Ezért szeretnénk bemutatni öt könnyen elkészíthető, laktató és egészséges szendvicsreceptet, amelyek ideálisak lehetnek ebédre a munkahelyre.

Bővebben

3 egészséges és cukormentes zabkása recept reggelire!

Reggel, a nap kezdetén, fontos az energiát adó és tápláló reggeli elfogyasztása. A zabkása nemcsak ízletes választás, de egészséges és tápláló is. Ebben a cikkben három különböző, mégis egyszerűen elkészíthető cukormentes  zabkása receptet mutatunk be, hogy változatosságot vigyünk reggeli rutinjába, és segítsünk elkezdeni a napot egy egészséges alapokon.

Bővebben

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.