Kicsik és nagyok egyik legnagyobb kedvenc édessége a palacsinta. Nem csak hazánkban, hanem szerte a világon kedvelt desszert változatos tésztareceptekkel és töltelékkel. Mi a francia típusú, vékony palacsintát szeretjük, ám ennek is megvan a titka, amitől puha, vékony és légies lesz. Mutatunk 3 szuper receptet hozzá!
Talán meglepő, talán nem, de a palacsintát már az ókori rómaiak is ismerték. Az elnevezése a latin placenta szóból ered, ami méhlepényt jelent, ezzel is utalva lepényszerű küllemére. Az ókoriak akkoriban még kerek kövön sütötték. Az összetétele nagyon egyszerű volt, csupán liszt, víz és só, a tölteléke pedig nem édes volt, hanem sós, ugyanis hússal töltötték meg. Ennek oka az volt, hogy a hússal töltött palacsinta a katonák egyik legfontosabb tápláléka volt. Később a római légiókkal terjedt el a palacsinta receptje szerte Európában.
Hazánkban az első írásos palacsinta recept a 16.századból származik egy erdélyi fejedelmi udvari főszakács tollából.
A palacsinta fő hozzávalói manapság: liszt, tojás, víz, tej, só és cukor. Minden családban megvan a legfinomabb palacsintatészta titka. Ha neked még nincsen tuti palacsintarecepted, ismerd meg 3 receptünket, melyek között talán megtalálod új kedvencedet.
1.Szódás palacsinta
Sokan esküsznek a szénsavas ásványvízzel készített palacsintatésztára, amivel a tészta könnyebbé, levegősebbé tehető. Biztosan van benne valami igazság, hiszen sokan így készítik. Ismerd meg a receptjét!
Hozzávalók:
20 evőkanál liszt
2 tojás
1 pohár tej (2,5 dl)
1 pohár szénsavas ásványvíz (2,5 dl)
0,5 dl olaj
só
Elkészítése:
Egy keverőtálba öntsd bele a tejet, a tojásokat, a fél deci olajat és egy csipet sót. Habverő segítségével alaposan keverd össze. A lisztet részletekben add hozzá a tojásos tejhez, máskülönben nem kapsz sima masszát, hanem csomós lesz. Miután a tésztamassza már szép sima, sűrű és csomómentes, add hozzá az ásványvizet is. Pihentesd 10 percig, aztán a palacsintasütőt forrósítsd fel. Tegyél bele kevés olajat, majd mérj rá háromnegyed merőkanálnyit a palacsintamasszából. Mozgasd finoman a serpenyőt úgy, hogy a tészta szépen elterüljön benne. Mikor a tészta már elkezd felemelkedni, akkor ideje megfordítani. Nyúlj alá egy lapos fakanállal, és fordítsd meg. Süsd meg a palacsintát a másik oldalán is.
2.Élesztős palacsintatészta
Merész elképzelésnek tűnhet élesztőt tenni a palacsintatésztába, mégis működik. Nem arról van szó, hogy kelt tésztát csinálunk a palacsintából, ám tény, hogy az élesztő könnyebbé teszi a tésztát. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
25 evőkanál liszt
150 ml tej
250 ml ásványvíz
100 ml olaj
2 tojás
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
csipet só
Elkészítése:
Keverd el a tejben a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd kicsit felfutni, majd add hozzá a tojásokat, az olajat, és részletekben a lisztet. Habverővel szépen csomómentesre tudod keverni. Add hozzá a buborékos vizet is, pihentesd 15 percig, majd forrós palacsintasütőben kevés olajjal süsd meg mindkét oldalukon a palacsintákat.
3.Édes palacsintatészta
A palacsintába mindig tehető édes vagy sós töltelék, de az édes palacsinatésztát akkor készítsd el, ha csak édes töltelékre vágysz. Ezt a receptet vaníliáscukorral bolondítjuk meg, attól lesz a tészta még finomabb és édesen-vaníliásan illatozó.
Hozzávalók:
30 evőkanál liszt
3 tojás
3 evőkanál olaj
3 dl tej
2 dl ásványvíz
2 evőkanál cukor
2 evőkanál vaníliáscukor
csipet só
Elkészítése:
Keverőtálban keverd össze habverővel alaposan a tojásokat, a csipet sót, a cukrot és a vaníliáscukrot. Add hozzá a tejet, és azzal is keverd pár percig. A lisztet részletekben keverd hozzá, hogy szép, csomómentes masszát kapj. Mikor már kész a sima tészta, akkor add hozzá az ásványvizet, és azzal lazítsd fel. A szokásos módon süsd ki a palacsintákat kevés olajjal.
A mennyei palacsintatésztákat ízlés szerinti töltelékkel fogyaszthatod. Lehet kakaóporral, lekvárral, dzsemmel, vaníliáscukros-túrós-tejföllel, friss gyümölccsel, reszelt almával, dióval, mákkal. Az ínyencebbek tovább fokozhatják az élvezetet különleges töltelékekkel: nutellával, kókuszkrémes töltelékkel, tejszínhabbal, csokiszósszal, vaníliasodóval, vagy mascarponés krémmel. Sós tölteléke lehet húsos, pörköltös, de az egyszerűen tejfölös-reszelt sajtos palacsinta is mennyei és laktató. A variációk száma végtelen!
Jó étvágyat a finom palacsintákhoz!
A folytatásban: Palacsinta tészta készítése és sütése kezdőknek