Csülkös babgulyás bográcsban készítve, a nyár legfinomabb étele lesz ezzel a recepttel!

 Nyáron vétek kihagyni a bográcsban főtt leveseket. Bográcsban főve sokkal ízesebb lesz egy étel, mint egy lábosban a tűzhelyen készítve. Egyik legfinomabb és leggazdagabb hagyományos magyar levesünk, a babgulyás is ilyen bográcsba való fenséges, gazdag, laktató étel. Próbáld ki legjobb babgulyás receptjeink egyikét!

Csülkös babgulyás

A magyarok két igazán kedvenc levese a bableves és a gulyás, ha pedig a kettőt párosítjuk babgulyásban, abból lesz csak az igazán páratlan fogás! A babgulyásból nem hiányozhat a marhahús, a füstölt csülök, a bab, és a burgonya. A csülök nincs az alapreceptben, de ha igazán magyaros finomságra vágysz, érdemes csülökkel megbolondítani a babgulyást. A marhahús lehet marhanyak vagy marhalábszár, de akár mindkettőből tehetsz a levesbe. A csülök is lehet nyers vagy főtt-füstölt, ez is az ízlésedre van bízva. A bab soha ne legyen konzervbab, bármennyire egyszerű megoldásnak tűnik, mert az egész leves ízét elrontja a konzerv-íz. A babot mindig érdemes előző este beáztatni, hogy könnyebben megfőjön, és puhább legyen. A fűszerezéshez sokféle zöldfűszer használható, bátran kísérletezz az ízekkel!

 

Íme, 2 szuper babgulyás recept!

 

1.Fehérbabos csülkös babgulyás

 

Tulajdonképpen mindegy, hogy a babgulyást fehér vagy tarka babbal készíted, mindkettővel lehet nagyon finom. Ebben a receptben aprószemű fehérbabbal készítjük jó sok zöldfűszerrel.

 

Hozzávalók:

40 dkg fehérbab

60 dkg marhanyak vagy marhalábszár

60 dkg füstölt csülök

4 sárgarépa

3 fehérrépa

fél zeller és a zöldje

1 nagy fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

25 dkg burgonya

1 evőkanál pirospaprika

3 evőkanál liszt

olaj

majoranna, kakukkfű, borsikafű, bazsalikom

só, bors

A csipetkéhez:

1 tojás

liszt, amennyit a tojás felvesz

 

Elkészítése:

A babot áztasd be egy éjszakára. A csülköt egy nagy fazékban főzd meg, a levét pedig tedd félre a leveshez. A zöldségeket tisztítsd meg, és aprítsd fel: a hagymát finomra, a sárgarépát, fehérrépát karikákra, a zellert nagyobb darabokra, a burgonyát kockákra, a fokhagymagerezdek maradhatnak egyben. Készítsd el a bográcsban a pörköltalapot: olajon vagy akár zsíron, dinszteld üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymagerezdeket, és a kockára vágott marhahúst. Fűszerezd sóval, borssal, pirospaprikával, és pirítsd fehéredésig. Ezután keverd hozzá a lisztet, add hozzá a feldarabolt zöldségeket, és öntsd fel a csülök főzőlevével. Fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal és a zöldfűszerekkel. Addig főzd, míg a hús és a zöldségek puhára főnek. Tedd hozzá a felkockázott csülökhúst is. Míg a bográcsban rotyog a leves, lisztből, sóból és tojásból gyúrj kemény tésztát, amit a végén belecsipkedhetsz a levesbe. A csipetkék hamar megfőnek, és már tálalhatod is a csülkös babgulyást.

 

2.Csülkös babgulyás 2.variáció

 

Másként is készíthető a csülkös babgulyás, amihez nem kell a csülköt előfőzni. A csülök lehet füstölt vagy nyers is, ám fontos, hogy a füstölt csülök nagyon sós lehet, ezért lehetséges, hogy neked már nem kell sót tenni a levesbe, máskülönben túl sós lesz az étel.

 

Hozzávalók:

40-45 dkg tarkabab

1 kisebb sertéscsülök

70 dkg marhalábszár vagy marhanyak

1 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

3 sárgarépa

3 szem burgonya

3 sárgarépa

3 szál halványítózeller

3 tévépaprika

őrölt babér

borsikafű

őrölt pirospaprika

só, bors

olaj vagy zsír

liszt és egy tojás a csipetkéhez

3-3,5 liter víz

 

Elkészítése:

A babot érdemes előző este éjszakára beáztatni. A húst és a csülköt kockázd fel. A vöröshagymát vágd finomra, és pirítsd olajon vagy zsíron üvegesre. Add hozzá a fokhagymagerezdeket is, majd dobd rá a húsokat, és pirítsd fehéredésig. Add hozzá az őrölt pirospaprikát, keverd át a hússal, majd tedd hozzá a babot, a feldarabolt zöldpaprikát, a felkarikázott répákat, a felkockázott burgonyát, és a nagyobb vagy kisebb darabokra vágott halványítózellert. Öntsd fel vízzel, és fűszerezd sóval, borssal, őrölt babérral, és addig főzd, míg a bab, a hús és a zöldségek is puhák lesznek. Míg az ízek jól összefőnek, egy tojást keverj el pici sóval, és annyi liszttel, hogy kemény, gyúrható tésztát kapj. A végén ezt csipkedd bele a levesbe, és hagyd főni még egy kicsit. Ez picit sűríteni is fogja a levet, ezért nem kell még rántás is a levesbe.

 

Tálalás előtt vedd ki a levesből a nagyobb darabra hagyott zellergumót és zellerszárakat. A babgulyás önmagában is egy gazdag, tartalmas étel, de egy evőkanál tejföllel tovább gazdagíthatod tálaláskor.

A babgulyás mellé egy jókora szelet friss, ropogós félbarna vagy kovászos kenyér dukál!

 

Jó étvágyat!

A folytatásban: Sűrű tunkolni való babgulyás, ezekre figyelj, ha kezdő szakács vagy

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.