5 természetes szúnyogriasztó recept

A szúnyogok a legszebb nyári napot is rémálommá tudják tenni. Szerencsére nálunk nem terjesztenek olyan kórt, mint a malária vagy a sárgaláz, de házi kedvenceinknél nagyon súlyos betegséget, szívférgességet okozhatnak. Mindenképpen fontos védekezni ellenük. Mutatunk neked 5 természetes szúnyogriasztó receptet.

Mindannyian igyekszünk elkerülni nyáron a szúnyogcsípést. Ehhez ma már számos bolti termék áll rendelkezésünkre, melyek ugyan profin távol tartják a kis vérszívókat, ám sajnos az áruk is igen magas. Hatásos, házi szúnyogriasztókat azonban te magad is készíthetsz pénztárcabarát módon.

Egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint, a szúnyogok nagyobb valószínűséggel szívják a szarvasmarhák vérét, mint az emberét, ha génállományukban megtalálható egy bizonyos kromoszóma-átrendeződés. A szakemberek abban bíznak, ha kellő ismeretre tudnának szert tenni e téren, azzal jelentősen csökkenthető lenne a malária kórokozójának terjedése.

Amint arról a Kalifornia Egyetemen kutatói beszámoltak, a maláriafertőzés terjedésének mértéke attól függ, hogy a fertőzést okozó szúnyogok inkább embereket, vagy inkább állatokat csípnek-e meg, illetve, hogy a vérszívást követően olyan helyen pihennek-e meg, ahol rovarirtószerrel érintkezhetnek, vagy nem.

Amint azt a PLOS Genetics című lapban közzétett tanulmányban Bradley Main, a Kalifornia Egyetem Állatorvosi Iskolájának szakembere kifejtette, régóta foglalkoztatja a tudósokat a kérdés, hogy vajon a szúnyogok étkezési preferenciájának, illetve annak, hogy hol térnek nyugovóra,  van-e genetikai alapja. Hogy ezt kiderítsék, Main és munkatársai 23 emberen és 25 szarvasmarhán táplálkozó szúnyogot vizsgáltak meg genetikai szempontból és sikerült megtalálniuk azt az elváltozást, ami alapján a szúnyog inkább az állat, vagy inkább az ember vérét fogyasztja. Sajnos a pihenőhely választást befolyásoló elváltozásra egyelőre nem sikerült rábukkanniuk, ezért a jövőben még további vizsgálatokra készülnek ezzel kapcsolatban.

A házilag készíthető szúnyogriasztók lelkét az illóolajok adják. Több illóolaj is rendelkezik rovarűző hatással, ezeket önmagukban, vagy 2-3 olajat összekeverve is lehet alkalmazni. A legjobb szúnyogriasztók a levendula, a citrom, citromfű, a geránium, a borsmenta és az eukaliptusz illóolaj. Ezeket nem töményen kell alkalmazni, hanem valamilyen bőrbarát bázisba kell keverni, ami lehet olaj, izopropil-alkohol, ecet vagy citromlé.

Íme, 5 remek szúnyogriasztó recept házilag!

1.Almaecetes szúnyogriasztó

Hozzávalók:

100 ml almaecet

60 csepp illóolaj

kisméretű vízpermetező vagy pumpás flakon

 

Elkészítése:

Töltsd az almaecetet a flakonba, és cseppents bele a fent felsorolt illóolajok valamelyikét. Akár az alapján is választhatsz, hogy melyiknek az illatát szereted, de két-három fajtát is tehetsz az ecetbe, a lényeg, hogy akár 30-30 vagy 20-20-20 cseppet tegyél a választott olajokból. Ezután alaposan rázd össze a keveréket, és minden alkalmazás előtt rázd össze a flakon tartalmát.

 

2.Kókuszolajos szúnyogriasztó

 

Hozzávalók:

100 ml kókuszolaj

20 csepp illóolaj

 

Elkészítése:

Keverd össze jól zárható kis üvegben a kókuszolajat a választott illóolajjal, rázd össze alaposan, és kézzel alkalmazd a keveréket. Néhány óra múlva ismételten fel kell kenni, mikor elpárolog az illóolaj, és csökken a hatása.

 

3.Izopropil-alkoholos szúnyogriasztó

 

Hozzávalók:

125 ml izopropil-alkohol

125 ml desztillált víz

25 csepp illóolaj

pumpás flakon

 

Elkészítése:

Kisméretű pumpás flakonban keverd össze az alkoholt, a vizet és az illóolajat a recept szerinti arányban, alaposan rázd fel, és fújd a védeni kívánt bőrfelületre.

 

4.Ecetes szúnyogriasztó

 

Hozzávalók:

250 ml fehérecet

50 csepp illóolaj

pumpás flakon

 

Elkészítése:

Az ecetnek erős illata van, és nem a kedvencünk, ám remek alapot jelent a házi szúnyogriasztónak. Keverd össze valamilyen kellemes illatú rovarűző illóolajjal, citrommal vagy eukaliptusszal, mert ezek enyhítik az ecet erős illatát.

 

5.Citromleves szúnyogriasztó

 

Hozzávalók:

3 nagy citrom frissen facsart leve vagy 15 evőkanál 100%-os citromlé

500 ml víz

pumpás flakon

 

Elkészítése:

Ebbe a receptbe nem szükséges illóolajat tenni, mert a citrom illata önmagában is szúnyogriasztó hatású. Tedd a vizet és a citromlevet egy edénybe, forrald fel, és hagyd állni egy órán át. Mikor kihűlt, töltsd pumpás flakonba.

 

Bármelyik házi szúnyogriasztót választod, használat előtt végezz bőrpróbát. Ha nem tapasztalsz bőrirritációt, akkor nyugodtan használhatod.

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.