Most akkor szoptassuk a babát vagy sem?

 A perfluor-alkil vegyületeket (PFA) széles körben alkalmazzák a fogyasztási cikkek gyártásában a víz-, zsír- és foltállóság fokozására.

A Harvardi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a csecsemők vérének PFA-koncentrációja a szoptatás minden egyes hónapjával 20-30 százalékkal nő. Ez a jelenség pedig Dr. Philippe Grandjean, az Environmental Science & Technology szakfolyóirat augusztus 20-i számában megjelent tanulmány társzerzője szerint azért aggasztó, mert a korábbi kutatások azt mutatták, hogy a PFA vegyület hatására az oltóanyagok részben vagy teljesen elveszíthetik hatékonyságukat.

 

„Ez teljesen abszurd” – nyilatkozta Grandjean. „Oltóanyagokkal próbáljuk megelőzni a betegségeket, és arra ösztönözzük az édesanyákat, hogy szoptassanak, mert az anyatej a legjobb tápanyag a csecsemő számára, és az anyatej összetevői stimulálják a gyermek immunrendszerét. Most pedig kiderül, hogy olyan szennyező anyagok vannak az anyatejben, amelyek az anyatejhez képest éppen ellenkező hatást váltanak ki, csökkentik a gyermekkori védőoltások hatékonyságát.”

PFA vegyületek vízhatlan és vízálló ruhaneműkben és foltálló bútorokban fordulnak elő, de bizonyos élelmiszerek csomagolásában, például a mikrohullámozható pattogatott kukorica zacskójában és az elvihető pizzák dobozában is fellelhetők. A szakértők szerint ezért a fiatal nőknek nem áll módjukban aktívan megvédeni magukat e vegyületek behatásával szemben.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.