A szoptatott gyermekek okosabbak

 

 

Sok tanulmány hozta összefüggésbe a szoptatást a magasabb gyermekkori IQ-val, de maradtak még kérdések azt illetően, hogy az előny a tejben rejlik-e. A szoptatást választó anyák általában jobban iskolázottak, magasabb az IQ-juk és általánosságban is sokkal ingerdúsabb környezetet biztosítanak gyermekeik számára. A tanulmány alapját egy olyan felmérés adta, melyben 191 középiskolás testvérpár vett részt, ahol az egyik gyereket szoptatták, a másik tápszert kapott. Az ilyen testvérpárok összehasonlításával ellenőrizhető néhány nehezen mérhető faktor, mint pl. a szülők intelligencia-hányadosa és a családi környezet, mely szerepet játszhat a szoptatás és az iskolai teljesítmény összefüggésében.

A szoptatott gyermekek jobb jegyeket kapnak
A kutatók felfedezték, hogy még testvérek esetében is különbség mutatkozik a szoptatás szempontjából. A szoptatott testvérek átlagosan 12-14 %-kal jobb jegyeket szereztek a középiskolában, és többen is tanultak tovább közülük. Sőt, minél tovább kapott anyatejet az illető diák, annál jobbnak bizonyult a tanulmányi átlaga, a Journal of Human Capitalban megjelent cikk.

Az összefüggést jórészt az magyarázza, hogy az anyatejjel táplált gyermekeknek magasabb az IQ-juk és egészségesebbek. „Az eredményeink arra utalnak, hogy a szoptatás két fontos módon befolyásolhatja a tanulmányi előmenetelt: fejleszti a kognitív képességeket és javítja az egészségi állapotot.” – mondta Joseph J. Sabia, az egyik kutató, a washingtoni Amerikai Egyetem közérdek professzora. „Valójában a szoptatás iskolai osztályzatokra gyakorolt hatásainak fele ezeknek a faktoroknak tulajdonítható.” Hozzátette, hogy ez a tanulmány még csak a kezdet, több kutatás szükséges annak megerősítésére, hogy a szoptatás önmagában is ténylegesen javítja a gyermekek iskolai eredményeit.

Az anyatej zsírsavjai javítják az intelligenciát
A kutatók találgatásai szerint, ha a szoptatás növeli a későbbi intelligencia-hányadost, akkor az valószínűleg egy különleges zsírsavnak köszönhető, mely az anyatejben található és segíti az agy, valamint az idegrendszer fejlődését.
Általánosságban a szakértők azt javasolják, hogy az anyák legalább egy évig szoptassák gyermekeiket, az első hat hónapban kizárólag anyatejet kapjon a csecsemő. Sabia szerint a szülőknek gondolniuk kellene a későbbi lehetséges iskolai teljesítményre, mikor döntést hoznak a szoptatással kapcsolatban.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.