Mi a különbség a sima megfázás és az influenza között?

 Bár most az egész világ gondolata a koronavírus körül forog, ne feledjük, hogy az őszi-téli időszakban két másik vírussal is szembe kell néznünk: a megfázást okozó rhinovírussal és az influenzavírussal. Sajnos emiatt könnyen előfordulhat, hogy ha torokfájással, köhécselve, rossz közérzettel ébredünk, nem tudjuk eldönteni, melyik vírus állhat a háttérben.

A koronavírus és az influenza sok hasonló tünettel járhat, például izomfájdalmakkal, magas lázzal. A koronavírusnak azonban vannak nagyon jellegzetes jelei is, például az ízérzékelés és a szaglás hirtelen elvesztése, a kéz és lábujjak elszíneződése. Mégis, ha tudni szeretnénk, elkaptuk-e, azt csak a koronavírus teszt mondhatja ki bizonyosan. Az influenza és a nátha esetében viszont nincs ilyen segítség, pedig ezeknek is lehetnek hasonló tüneteik.

 

Mit kell tudni a megfázásról?

 

Megfázás, nátha, meghűlés: gyakran használjuk ezeket a szavakat ugyanarra a betegségre. Csak egy kis megfázás, mondjuk gyakran, ha fáj a torkunk és köhécselünk, de nem érezzük olyan rosszul magunkat, hogy ne menjünk suliba vagy munkába. A megfázás tipikusan az a betegség, amit talpon hordunk ki némi házi gyógymód és vény nélkül kapható gyógyszer segítségével.

 

A megfázás oka: a rhinovírus

 

Az esetek többségében a megfázást, vagy ha jobban tetszik, a náthát a rhinovírus okozza. Évente akár négyszer is elkaphat bennünket, és okozhat megbetegedést. De hogyan lehetséges ez? Hiszen ha kigyógyultunk belőle, akkor immunissá válunk ellene, nem igaz? Sajnos, a náthánál ez nem igaz. A testünkben soha nem alakul ki védettség ellene, ezért fordulhat elő, hogy többször is megbetegedhetünk tőle ugyanabban az évben. Nincs ellene oltás, sem gyógyszer, viszont a tüneteket – orrfolyást, orrdugulást, köhögést, torokfájást, fejfájást, hőemelkedést, enyhe lázat – hatékonyan kezelhetünk olyan házi gyógymódokkal, mint a citromos tea vagy a méz. A vény nélkül kapható nyákoldók és lázcsillapítók is sokat segíthetnek a gyors gyógyulásban. Szövődményeket ritkán a megfázás is okozhat – arcüreggyulladást, középfülgyulladást, vagy akár tüdőgyulladást- de a legtöbb esetben enyhe tünetekkel gyógyulunk belőle.

 

Mit érdemes tudni az influenzáról?

 

Az influenza, ha úgy igazán elkap bennünket, akkor nagyon egyértelmű tüneteket produkál: izomfájdalmakat, magas lázat, hidegrázást. A náthánál sokkal komolyabban megbetegíthet, és nem mindig tudjuk talpon kihordani, mint a náthát. Ha már magas láz gyötör, hidegrázás, fejfájás és gyengeség, akkor bizony ágyban kell maradni, és egy-két hétbe is beletelik, míg meggyógyulunk. De ha erős az immunrendszerünk, vagy csak kevés vírussal érintkeztünk, akkor megúszhatjuk enyhe panaszokkal is.

 

Az influenzát is vírus okozza, akárcsak a náthát, mégpedig az influenzavírus többféle törzse, melyek nem egyforma súlyos megbetegedést eredményeznek, van, amelyik enyhébbet, van, amelyik súlyosabbat. A különbség, hogy az influenzát, ha elkapjuk, és kigyógyulunk belőle, akkor arra a szezonra védettek leszünk ellene. De akár meg is előzhetjük, ha beadatjuk az influenza elleni védőoltást, mely, ha nem is ad 100 százalékos védelmet, csökkenti a súlyos betegség és így a szövődmények – például a súlyos tüdőgyulladás - rizikóját is.

 

A vírusos megbetegedések megelőzésében fontos az immunerősítés, a kellő C és D-vitamin fogyasztás, a gyakori kézfertőtlenítés, kézmosás és a kellő távolságtartás. Most, a koronavírus járvány idején különösen fontos az influenzaoltás, hiszen nem kizárt, hogy mindkét vírussal megfertőződhetünk. Így legalább az egyik ellen védettséget kaphatunk.

A cikk folytatása: 5 természetes szer a köhögés ellen, ha megfáztál

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.