Ezért fontos ágyban maradni, ha influenzás vagy

Ha már ágynak dönt az influenza, akkor jobb, ha a testedre hallgatsz. Márpedig ha az pihenni akar, ne kelj fel az ágyból. Ha magas lázzal küzdesz, akkor erre általában nem is kell külön figyelmeztetni, hiszen erőd sem igen van a felkeléshez. De ágyban feküdni influenzásan nem csak ezért lényeges, hanem a mielőbbi gyógyuláshoz is.

Nyakunkon az influenzaszezon, nem beszélve a koronavírusról, mely már tavasz óta velünk van. Immunrendszerünket ideje felvértezni a sok vírustámadás ellen. És ha immunerősítésről van szó, akkor ne csak a vitaminok jussanak eszedbe, hanem az alvás is. Mert a pihenés az egyik leghatásosabb immunerősítő!

Alvás: a legegyszerűbb immunerősítő

A legegyszerűbb és a legolcsóbb, mindenki számára hozzáférhető immunerősítő módszer: a kellő mennyiségű, pihentető alvás. Ez nem csak mendemonda, tudományosan is bizonyított tény. Már csak rajtad áll, hogy élsz-e az alvás adta egészségvédő lehetőséggel!

Hogyan támogatja az alvás az ellenállóképességed?

Egyre több tudományos bizonyíték születik arra vonatkozóan, hogy a jó minőségű és kellő mennyiségű alvásnak rövid távon és hosszú távon is komoly hatásai vannak az egészségünkre. Azoknál, akik nem alszanak jól és eleget, megnő a krónikus betegségek kockázata – például a szívbetegségé, a magas vérnyomásé, a cukorbetegségé, a szorongásé vagy az elhízásé. Ráadásul az öregedést is felgyorsítja, mivel alváshiány miatt több stresszhormon termelődik bennünk, amely nagy mennyiségben lebontja a bőrfeszesítő kollagént a testünkben. De az immunrendszerre is komoly hatással van az alváshiány, gyengíti az ellenállóképességet, és sokkal fogékonyabbá válunk a fertőzésekre. Alvás közben a testünk ugyanis olyan ellenanyagokat termel, melyek nagyon fontos szerepet töltenek be a baktériumok és a vírusok elleni harcban. Kellő alvás hiányában még akkor is könnyebben kaphatjuk el az influenzát, ha egyébként beoltattuk magunkat ellene. Ha pedig már elkaptuk a betegséget, a szükséges alvással hamarabb épülhetünk fel belőle.

Mi számít kevés alvásnak?

Túl kevés alvásnak számít a hat óra vagy annál kevesebb alvásidő, de az sem tesz jót, ha túl későn fekszel le, például jóval éjfél után, még akkor sem, ha megvan a szükséges alvásidő utána. Fontos, hogy elérjük a mélyalvás fázisát, mert ez az az időszak, amikor a testünk regenerálódik és ellenanyagokat termel, ha csak felületesen alszunk, többször felébredünk, az már nem számít jó alvásnak. Egyébként a túl sok alvás is meg van határozva, felnőtteknél a tíz óránál több alvás már szintén ártalmas lehet, mert fokozhatja a krónikus betegségek kockázatát. A legoptimálisabb alvásidő az a 7-9 óra.

Hogyan segítsük elő a jó minőségű alvást?

  • Lefekvés előtt ne fogyasszunk élénkítő élelmiszereket, kávét, teát, csokit, mert ezekben sok a koffein. Az alkoholt is érdemes kerülni.
  • Ne együnk nehéz ételt vacsorára, mert megnő a test energiaszintje, ami megnehezíti az elalvást.
  • A káliumtartalmú ételek segítik az alvást: ilyen a banán, burgonya, spenót, mandula, aszalt szilva. Ezeket nyugodt szívvel ehetjük vacsorára is.
  • A kalcium és a magnézium is segít. Nem véletlen, hogy sokan isznak mézes tejet, ha nem tudnak este elaludni. A két ásványi anyag és a szénhidrát kombinációja ugyanis hatásos segítség az alvásban.
  • Kerüljük a stresszt, ami a jó alvás egyik legnagyobb ellensége. Alkalmazzunk stresszűző technikákat, ha már az alvásunkat is megzavarja a nagy stressz.

A jó alvás mindig fontos, de influenzaszezonban különösen figyelj a pihenésedre, ha szeretnéd az immunrendszered tip-top állapotban tudni.

A cikk folytatásában: A megfázás otthoni kezelése természetes gyógymóddal

 

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Gyermeknapi ajándék ötletek

A gyereknap, az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor lehetőségünk nyílik megünnepelni a legkisebb családtagjainkat és kifejezni irántuk való szeretetünket. Május 26-án, a hónap utolsó vasárnapján, világszerte ünnepeljük a gyermekeket és minden, amit hozzájuk kapcsolunk. Azonban az ajándékok kiválasztása nem mindig könnyű feladat, ezért összegyűjtöttünk néhány fantasztikus ajándékötletet, amelyek garantáltan mosolyt csalnak a gyerekek arcára.

Bővebben

5 laktató és egészséges szendvics recept ,amelyek akár ebédre is ideálisak!

Az ebéd mindannyiunk életében fontos pillanat. Nemcsak az energiaszintünket tölti fel, hanem a munka hatékonyságát is növelheti. Azonban gyakran nehezen találunk megfelelő és egészséges lehetőségeket, különösen akkor, ha hajszolt munkanapjaink vannak. Ezért szeretnénk bemutatni öt könnyen elkészíthető, laktató és egészséges szendvicsreceptet, amelyek ideálisak lehetnek ebédre a munkahelyre.

Bővebben

3 egészséges és cukormentes zabkása recept reggelire!

Reggel, a nap kezdetén, fontos az energiát adó és tápláló reggeli elfogyasztása. A zabkása nemcsak ízletes választás, de egészséges és tápláló is. Ebben a cikkben három különböző, mégis egyszerűen elkészíthető cukormentes  zabkása receptet mutatunk be, hogy változatosságot vigyünk reggeli rutinjába, és segítsünk elkezdeni a napot egy egészséges alapokon.

Bővebben

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.