Inulin a természetes probiotikum

A nyaralás közben fellépő gyomorpanaszok nagyon kellemetlen, gyermekeknél, időseknél, a hasmenés pedig akár kiszáradással, kórházi kezeléssel is járhat. Megelőzésként már az utazás előtt kezdjünk probiotikum kúrába!

Hasmenést és gyomorrontást a szennyezett étel vagy nem jól megmosott gyümölcs, zöldség, félig átsült húsok, vagy tejtermékek, esetleg pusztán a nem megszokott ételek fogyasztása is okozhat. Kiváltó okai általában baktériumok, vírusok, élősködők. Ilyen esetekben hagyjuk kiürülni a kóros béltartalmat, diétázzunk, fogyasszunk könnyű ételeket, pótoljuk a szervezet folyadék- és elektrolit veszteségét. A reszelt alma például – pektintartalmának köszönhetően – gyulladáscsökkentő hatású, és segít kiüríteni a szervezetből a toxikus anyagokat.

Külföldön, ahol a csapvíz nem iható vagy kétes eredetű, fogyasszunk palackozott vizet – még fogmosáshoz is! Italunkba ne kérjünk jégkockát, csak hámozható gyümölcsöt fogyasszunk, valamint kerüljük a salátákat, hiszen ezek megmosásakor is átjuthat a vízből a fertőzés a zöldségekre. Fontos, hogy minden utazás alkalmával legyen nálunk hasmenés elleni és bélfertőtlenítő gyógyszer! Hasmenés után, illetve antibiotikus kezelések alatt és után, állítsuk helyre a bélflóránkat probiotikummal.



A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, melyek a szervezetbe jutva, a bélben segítik az egészséges bélflóra kialakítását, ezáltal fontos szerepük van többek közt az utazási hasmenés megelőzésében is. Gátolják a káros baktériumok megtelepedését a bélben, másrészt fokozzák a bélhártya védelmét.

A megfelelő védettség kialakításának érdekében kúraszerűen alkalmazzuk az inulin készítményeket, átlagosan 2- 3 hónapig. A legjobb, ha olyan készítményt választunk, amely prebiotikumokat – a probiotikumok tápláléka – és probiotikumokat együttesen tartalmaz. Használhatunk például agavé, vagy cikória inulunt, amely a prebiotikumok egyik fajtája.

Jellemző rá, hogy sem a szánkban, sem pedig az emésztőrendszerünkben nincs olyan enzim, ami fel tudná oldani, vagy meg tudná emészteni. Ennek következtében sértetlenül jut el a vastagbélig és ott hasznosul, illetve a probiotikumok szaporodását is fokozza, és ezzel egyidejűleg gátolja a kártékony baktériumok megtapadását a bélben.

Inulin hatása a szervezetre

Ha foglalkoztat a bélflórád egészsége, akkor bizonyára hallottál már az inulinról. Ha mégsem, akkor ideje közelebbről megismerkedned vele. Az inulin egy fontos élelmi rost, mely prebiotikum is egyben, azaz értékes táplálékforrás a beleinkben élő jótékony baktériumok számára. Az inulin különösen kedvezően hat a bélműködésre, mindenképpen ajánlott a fogyasztása, ha székrekedéssel, puffadással, gyulladásos bélpanaszokkal és renyhe bélműködéssel küzdesz. A bélrendszeri daganatos betegségek rizikóját is csökkentheted vele. Ám az inulin nem csupán az emésztőrendszeredet tartja rendbe.

Az inulin elősegíti a súlycsökkenést. Fokozza a teltségérzetet, csökkenti az éhséghormon szintjét, míg a jóllakottságért felelős hormonét fokozza. Ehhez nagyjából napi 20 mg inulint szükséges fogyasztanod.

Az inulin cukorbetegség esetén is hasznos segítőtárs, csökkentheti az inzulinrezisztenciát és a vércukorszintet, prediabétesz esetén pedig akár vissza is fordíthatja a cukorbetegség kialakulását.

Segíthet a koleszterinszint csökkentésében, ezzel támogatva szíved egészségét. Fokozhatja a kalcium és magnézium felszívódását, ezzel erősítheti a csontjaidat.

Miben található inulin?

Nagyon sok növényben található inulin, de a leggazdagabb forrása a cikóriagyökér és a jeruzsálemi articsóka. A fokhagyma is értékes forrás, valamint a vöröshagyma és a spárga is, bár ezek kisebb mennyiségben tartalmazzák. Ezeken kívül étrendkiegészítő formájában is hozzájuthatsz.

Adható-e gyerekeknek is inulin?

A prebiotikumok, úgy mint az inulin, a gyerekek egészségére is pozitívan hatnak. Az inulin hatására nem csak az emésztésük javulhat, de a fertőzésekkel szemben is ellenállóbbá válhatnak. A legkisebbeknek napi 1 gramm a javasolt adag, 3-6 éveseknél már 6 gramm is lehet a napi adag.

Az inulin biztonsággal fogyasztható, emberemlékezet óta esszük, már őseink is hozzájutottak a növényi táplálékkal. Érdemes fokozatosan bevezetni az étrendedbe, kezd kisebb adagokkal, 2-3 grammal, és fokozatosan növeld napi 5-10 grammra. Ennél nagyobb mennyiség puffadást, hasi diszkomfort érzést, hasmenést okozhat.


Az inulinport keverhetjük italokba, turmixokba, de felhasználhatjuk sütemények sütése során, így könnyen betudjuk iktatni mindennapi étkezéseink során. Az inulint cukorbetegek is fogyaszthatják, hiszen nem emeli meg a vércukor szintet.

Fogyókúra, vagy diéta során is érdemes fogyasztani, hiszen jó hatással van emésztőrendszerünkre, valamint gyomor és bélpanaszok esetén is hatásos. Az inulin rendszeres fogyasztásával megelőzhető a vastagbélrák kialakulása, méregteleníthetjük szervezetünket, és erősíthetjük immunrendszerünket.

5 inulinban gazdag élelmiszer

Az inulin egy oldható élelmi rost, mely a beleinkben élő jótékony baktériumok számára értékes tápanyagforrást, azaz prebiotikumot jelent. Az inulin fogyasztása jótékonyan hat a bélműködésre, gátolja a székrekedés kialakulását, emellett a kalcium felszívódás elősegítése révén támogatja csontjaink egészségét, és az érelmeszesedés kialakulását is gátolhatja, mivel csökkentheti a káros vérzsír-szintet.

Lássuk, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztanod, hogy inulinhoz jussál!

1.Cikóriagyökér

A cikóriagyökér, azaz a mezei katáng gyökere bővelkedik inulinban, sokan fogyasztják napi szinten az étkezéseik során. A cikóriagyökér tisztítja a vért, csökkenti a koleszterinszintet, értékes C-vitamin forrás, gátolja a székrekedést és a gázképződést.

2.Articsóka

Az articsóka emésztéskönnyítő hatása régóta ismert, ennek ellenére hazánkban nem elterjedt a fogyasztása. Pedig jótékonyan hat az epe- és a máj működésére, csökkenti a koleszterinszintet, elősegíti a májregenerációt, mérsékli a puffadást, és természetesen gazdag inulinforrás is.

  1. Hagyma

Mind a fokhagyma, mind a vöröshagyma kiváló inulinforrás. Szerencsére a magyar konyhának ezek mind fontos alapanyagai, szóval továbbra is bátran használjad alapanyagként, mártásokhoz, pörköltökhöz, főzelékekhez, levesekhez – most már tudod, hogy eggyel több okod van rá.

4.Banán

Bár kedvenc trópusi gyümölcsünk inulintartalma elmarad a cikóriagyökér inulintartalmától, ha rendszeresen fogyasztod, mégis fokozza a napi bevitt inulin mennyiségét.

5.Gabonák

Érdemes árpagyöngyöt és rozstartalmú kenyeret fogyasztanod napi inulinbeviteled fokozásának érdekében, jóllehet, ezekben a gabonákban kevesebb ez a vízoldékony rost, mint például az articsókában. Ám így is értékes inulinforrások, ezért válaszd fehér kenyér helyett a rozscipót, rizs helyett pedig egyél finom árpagyöngyöt köretnek, vagy dúsítsad vele a főzelékeket, leveseket.

Tudtad, hogy az inulin csökkenti a puffadást és a székrekedést is, erről szóló cikkünket itt találod >>>>>>>

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.