Így készíts bio házi lekvárt tartósítószer nélkül

Egyre többen igyekszünk tudatosan táplálkozni. Odafigyelünk az étkezéshez használt termékek tisztaságára, és próbálunk olyan alapanyagot vásárolni, amely bio gazdálkodásból származik, és nem tartalmaz hozzáadott adalékanyagot, vagy tartósítószert.

A bioban az jó, ami nem túl jó!
Legyen az eper, birs vagy barack, ahol a kártevők jelen vannak, ott permetszer valószínűleg nem volt alkalmazva. Ha valóban bio házi lekvárt szeretnél készíteni, tartósítószer nélkül, de az alapanyagod nem saját termesztésű, és a bio eredetet illetően biztosra akarsz menni, két dolgot vegyél szemügyre. A kártevők jelenlétét, illetve a gyümölcs méretét. Ami túl nagy, ami túl szabályos és túl tiszta, az gyanús.

Nem a méret a lényeg!
Gondolkodj körültekintően! Egy egész üveg lekvár ritkán fogy el egyszerre. A tartósítószer-mentes lekvárok nagyobb része már felbontás után, a hűtőben romlik meg. Célszerű tehát kisebb üvegeket használnod (pl. a 220 ml-es tormás üveget), és azokból is a csavaros fémfedős, hibátlan állapotban lévőket.

Türelem lekvárt terem.
Bármilyen gyümölcsből, mézzel vagy cukorral ízesítve készíthetsz tartósítószer-mentes lekvárt, csak legyen elegendő időd, és annál is több türelmed. Az előkészített, feldarabolt gyümölcshöz már a főzés elején hozzáadhatod az ízlés szerinti mennyiségű cukrot / mézet. Ezután folyamatosan kavarva, minél tovább főzöd, annál sűrűbb, és annál kevésbé romlandó lesz. Amint elérted a megfelelő sűrűséget, adagold a lekvárt a lobogó vízben csírátlanított üvegekbe. Ügyelj arra, hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon az üvegben. Lezárás után néhány percre állítsd a fejre az üvegeket, majd pokrócokkal körbetekerve, az ágyneműtartóba dugva, dézsmálás előtt megint csak türelmet gyakorolva, pár napig hagyd őket hűlni.

Így készíts sárgabarack lekvárt tartósítószer nélkül

Nincs finomabb a házi készítésű baracklekvárnál. Zamatos, frissítő, és mindig jókedvre derít, akár sütire kened, akár a reggeli pirítósra. Íme, a tartósítószer-mentes baracklekvár receptje!

A barackok előkészítése

Válassz hibátlan, érett sárgabarackokat. Alaposan mossad meg, aztán vedd kétfelé, és szedd ki a magokat. Nem szükséges meghámozni, ez ízlés dolga, ha úgy jobban szereted, akkor forrázd le a gyümölcsöket, és könnyebb lehúzni a héjakat. De valójában ez a lépés nem szükséges. Vágjad fel kisebb kockákra a barackokat, vagy daráljad le.

A baracklekvár főzése

4 kg barackhoz 1 kg cukrot számolj. Ez persze attól is függ, mennyire sikerül érett, édes barackot kapnod, ha fanyarabb, akkor mehet bele egy picit több cukor. A barackokat meglocsolhatod fél deciliter citromlével, hogy szebb legyen a lekvár színe. Tedd fel a ledarált barackokat főni egy nagy lábosban, amiben kényelmesen elférnek. A legalacsonyabb lángon főzzed legalább egy-másfél órán át, időnként megkeverve. A főzési idő attól is függ, mennyire szeretnéd sűrűre a lekvárt. A cukrot csak ezután tedd bele, így nem kell attól tartanod, hogy leég. Miután beletetted a cukrot, még 10-15 percig főzzed és kevergesd, míg a cukor fel nem oldódik.

A befőttesüvegek elkészítése és a száraz dunszt

Az üvegeket ecetesen mossad ki alaposan, forró vízzel öblítsed, és szájával lefelé fordítva tedd konyhai papírtörlőre, hogy kiszáradjon. Töltsed bele a forró lekvárt, tegyél rá celofánt, rögzítsed gumival, aztán erősen zárjad le az üveget a fedővel. Ezután tedd az üvegeket száraz dunsztba, pokróc, paplan vagy dunna közé, egy-két napra, míg ki nem hűl.

A finom házi lekvárt felbontás után hűtőben tárold!

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.