Hogyan kell elkészíteni a bulgurt?

A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs, ezért is egészséges a bulgur.

Mi az a bulgur?
A bulgurnak nevezzük azokat a hántolt, előfőzött, szárított és őrölt búzaszemeket, melyek különböző méretben kaphatóak a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig.
A hazai étkezési palettára nemrég került. Törökbúzának is hívják ezt a rostban gazdag összetört durumbúzát, mely Törökországban és a Közel-Keleten igen kedvelt étek, innen is kapta ezt a megkülönböztető nevet.

Miért jó a bulgur?
- Folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban és vasban gazdag.
- Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is ajánlott táplálék.
- Magas vastartalmának köszönhetően a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállása is növekszik.
- Magas a rosttartalma, a barna rizsének csaknem ötszöröse.
- Székrekedés, emésztés serkentése esetén jó alternatíva lehet a bulgur fogyasztása.
- Magas az E-vitamin tartalma.
- B1, B2 és B6 vitamintartalmának köszönhetően segíti a szénhidrát, fehérje felszívódást, valamint a zsíranyagcserét.
- Jó hatással van az idegrendszer megfelelő működésére.
- Inzulinrezisztencia, cukorbetegség esetén is jó alternatíva lehet a fogyasztása.
- Fogyókúrázók is előszeretettel fogyaszthatják.
- A bulgurnak alacsony a glikémiás indexe, tehát a lassan felszívódó szénhidrátok közé tartozik, így sokáig tartó teltségérzetet okoz.

Hogyan használd? A bulgur főzése:

- A bulgur könnyen magába szívja az aromákat, így nagyon népszerű a saláták készítésénél, ugyanis könnyedén átveszi a zöldségek és a zöldfűszerek ízét.
- Könnyű és kiadós, ezért jól passzítható húsokhoz, párolt zöldségekhez, de még önmagában is megállja a helyét az étkezőasztalon.
- A boltokban kapható előfőzött változat, így csak forró vízzel kell felönteni, néhány percig főzni, míg az összes folyadékot magába nem szívja. Kezdő háziasszonyok találnak útmutatót a csomagoláson.
- Tejjel főzve, cukorral ízesítve kellemes indiai csemege lehet belőle.

Ha még eddig nem próbáltad, akkor mindenképpen kóstold meg a bulgurt. Nagyon hasonlít a tarhonyára, így az étkezések során azt is helyettesítheted vele.

A fitnesz étrendek favoritja és állandó főszereplője még nemrégiben is a csirke-rizs kombinációjából álló főétel volt, melynek népszerűségét mára megtörték az egyéb gabonafélék, köztük is elsősorban a bulgur, különböző zöldségekkel és húsokkal párosítva. A bulgur nem más, mint búza töret, mely hántolva és előpárolva kerül a boltokba.

Bulgur szénhidráttartalma

Bár szénhidrátot tartalmaz, de jóval kevesebbet, mint például a fehér rizs, glikémiás indexe pedig roppant alacsony. Ő az úgynevezett jó szénhidrát, mely ráadásul rostokban is gazdag  és nem okoz vércukor ingadozást. Alacsony kalória tartalma miatt fogyókúrádba is nagyszerűen beilleszthető és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják

5 tipp a bulgur felhasználásához

Végre van lehetőségünk, hogy változatosságot hozzunk a köretek egyhangú világába. Ma már több olyan szuper gabonaféle kapható a boltokban, amely egészséges, nem hizlal és nagyon sokféleképpen elkészíthető. A bulgur ma az egyik legnépszerűbb az újítók körében. Jótékony élettani hatásai mellett semleges íze is hozzájárul, hogy egyre gyakrabban beillesszük hétköznapi étrendünkbe is, hiszen édes és sós alapanyagokkal is jól kombinálható.

 Íme, 5 tipp, hogy például miképpen:

  1. Párolt zöldséggel keverve köretként, húsok mellé kiváló. Mivel a bulgur elő van párolva, ezért csak forrázni kell.
  2. Salátának: a bulgurt forrázzuk, majd kihűtjük és bekeverjük kígyóuborkával, paradicsommal, lilahagymával, melyeket szintén apróra vágunk. Ízesítjük citromlével, sóval, borssal, petrezselyemmel és kaporral. Köretnek vagy önálló ételnek is nagyszerű.
  3. Simán forrázva, sózva köretként is kiváló, minden olyan étel mellé, amihez rizst szoktunk enni.
  4. Töltelékként forrázva, zöldségekbe töltve, például töltött paprikában.
  5. Rakottas ételekben, például rakott káposztában is jól helyettesíti a rizst.

+1. Mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, mézzel, édességnek is kitűnő.

A bulgur és a többi hasonló gabona segítségével, valamint kis fantáziával igazán változatossá és egészségessé teheted étrendedet és még a család is értékeli majd erőfeszítéseidet.

Hol kapható a bulgur?

Ma már nem elérhetetlenek az egészséges alapanyagok. Hiper- és szupermarketekben biztosan megtalálod a bulgurt a gabonák között, de már kisebb boltokban is fellelhetők. A bulgurt egyébként a keleti konyhák alapanyagait forgalmazó üzletekben is meg tudod vásárolni. Egyre jobban kezdenek teret hódítani az olyan webáruházak is, amelyek forgalmazzák ezeket az egészséges élelmiszereket.

Bulgur elkészítése

A bulgur szuper alternatívája a rizsnek, percek alatt elkészül, és nagyon egészséges. Eláruljuk, hogyan kell elkészíteni!

A bulgur szárított búzatöret, melyhez általában előfőzött formában tudsz hozzájutni.

Kiváló köret, ideális a rizs helyettesítésére bármely ételben. Magába szívja az ízeket, sós és édes fogásokat egyaránt készíthetsz belőle. Nem csak köretnek finom, lehet belőle levesbetét, dúsíthatsz vele főzeléket, gazdagíthatod vele a salátát. Minden ételt kiadósabbá és egészségesebbé tesz, hiszen bőségesen tartalmaz rostokat, vitaminokat, és ásványi anyagokat. Remekül illik mindenféle zöldséghez és húshoz, fasírt alapanyagnak is szuper, és nagyon jó húspótló. Bármilyen fűszerrel ízesíthető! Tejjel és cukorral főzve tejberizshez hasonló desszertet készíthetsz belőle.

Az elkészítési mód a szemek méretétől függ. Rizsszem nagyságtól apróra őrölt változatig kapható, természetesen minél nagyobb a szem, annál hosszabb a puhulási idő. A bulgurt forró vízzel kell felönteni, és a méretének megfelelő ideig főzni, addig, míg be nem issza az összes folyadékot. A szükséges vízmennyiségre vonatkozó utasításokat mindig megtalálod a csomagoláson. Az általános arány 1 pohár bulgurhoz 2 pohár víz. Általában elegendő 5 percig főzni, majd lefedve hagyni, hogy magába szívjon minden folyadékot. Az apró szemű bulgurt nem szükséges főzni, elegendő a kuszkuszhoz hasonlóan forrásban lévő vízzel felönteni, majd lefedve pihentetni puhulásig. Ha túl sok vizet adtál hozzá, az sem baj, egyszerűen öntsed le a felesleget.

Miből készül a bulgur?

A bulgur valójában tört búza, búzatöretnek is nevezik. Különféle búzafajtákból, de leggyakrabban durumbúzából készül, melyet előfőznek, megszárítanak, majd különböző méretű szemekre törik. Teljes kiőrlésű gabonának számít, azaz a gabonaszem minden értékes tápanyagát magában rejti.

Mennyi a bulgur GI-értéke?

A bulgur GI-értéke 46, ezzel az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek közé tartozik. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a bulgurnak alacsony a vércukoremelő képessége, nem okoz hirtelen vércukorszint ingadozást, és étkezés után tovább tart a jóllakottság érzés. Emiatt ideális táplálék nem csak a cukorbetegek, hanem a fogyókúrázók számára is.

Elő a kísérletező kedvvel, a bátorsággal és fantasztikus ételeket ehettek majd bűntudat nélkül.

Bulgur kapható a Vegan foods market webáruházban >>>>>>

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.