A lenmag és a lenmagolaj hatásai

Értékes olajokat rejtő superfood: a lenmag

A lenmag napjaink egyik szuperélelmiszere, nem véletlenül, hiszen egy gluténmentes, értékes tápanyagokkal teli magról van szó. Neked is érdemes fogyasztani!

Mennyi a napi ajánlott mennyisége?

Átlagosan napi egy evőkanállal javasolt fogyasztani, maximálisan 4 evőkanálnál - többet nem tanácsos enni, nehogy emésztési panaszokat okozzon. Már egy evőkanálnyi mennyiség is jelentős fehérje, rost és omega-3-zsírsav forrást jelent. Egy evőkanál lenmag fedezi a nap ajánlott magnézium és B1 vitamin 8 százalékát, az átlagos rostbevitel 7 százalékát, de emellett vasat, foszfort, kalciumot, káliumot, folsavat és B1 vitamint is rejt magában a napi ajánlott mennyiség 2 százalékában.

A lenmag liszt formájában is értékes! Hogyan használd?

A lenmagliszt kiváló, gluténmentes alternatívája a fehér lisztnek, ha kenyeret vagy sütit szeretnél sütni. Ám nem csak sütéshez használható. Bármilyen élelmiszerbe belekeverheted, ha sűríteni szeretnél, vagy pusztán az a célod, hogy tápanyagdúsabbá varázsold az ételed, azaz adhatod szószokhoz, köretekhez, főzelékbe, turmixokba, smoothie-ba, joghurtba ízlés szerint.

Különösen gazdag E-vitaminban, és még D-vitamin is található benne

A lenmag bővelkedik E-vitaminban, különösen a gyulladás és rákellenes hatású gamma-tokoferolban (ez az E-vitamin egyik formája). A lenmag 100 grammja 20 gramm gamma-tokoferolt tartalmaz, mely a napi adag több mint 130 százalékát teszi ki. A lenmagban a D-vitamin elővitaminja is megtalálható, az ergoszterol, jóllehet nem olyan nagy mennyiségben, mint például az avokádó vagy napraforgóolajban, de többet rejt, mint az olíva vagy a tökmagolaj például.

A lenmag napjaink egyik legegészségesebb szuperélelmiszere, mely a vegán étrendből sem hiányozhat. Tudd meg, miért olyan egészséges!

Lenmag hatása

A lenmag egészségvédő hatásai évszázadok óta ismertek. Gazdag antioxidáns és ösztrogén hatású lignánokban, ennek köszönhetően rákellenes hatású. Jelentősen csökkentheti a mellrák és a prosztatarák kockázatát. Egyetlen evőkanál lenmag fedezi a napi ajánlott rostszükséglet nagyjából tizedét.

A rostbevitel növelésével nem csupán a fogyókúra tehető sikeresebbé az étvágy csökkentése által, de a koleszterinszint, az emésztési problémák, a székrekedés és a bélrendszeri daganatos betegségek rizikója is csökkenthető.

Rendszeres fogyasztásával már három hónap alatt ötödével csökkenhet a káros LDL koleszterin szintje, míg a jó HDL koleszterin mennyisége növekedhet. Magas vérnyomás esetén se hagyd ki a lenmagot az étrendedből, mivel fél év alatt akár 10 Hgmm-el is csökkentheti a szisztolés vérnyomás értéket, s ezzel a stroke és szívbetegség kockázatát is mérsékelheti.

Segítheti a vércukorszint csökkentését és javíthatja az inzulinrezisztenciát.

Ha vegán vagy, és nem eszel halat, akkor növényi forrásból kell hozzájutnod az igen értékes omega-3-zsírsavakhoz. A lenmag a legjelentősebb növényi omega-3 forrás, ráadásul értékes fehérjetartalmával is hozzájárul a vegán étrend kiegyensúlyozottságához.

Hogyan edd a lenmagot?

Ajánlott napi adagja egy evőkanál, már ennyi mennyiség is értékes rost, fehérje, omega-3-zsírsav, magnézium, foszfor forrás, de kalciumot, vasat, folsavat és káliumot is tartalmaz kisebb mennyiségben. Maximum 5 evőkanállal egyél egy nap. Fogyaszthatod simán italba vagy turmixba keverve, salátába vagy szendvicsbe szórva, hozzákeverheted a reggeli müzlidhez és joghurthoz, belesütheted kenyérbe vagy más péksüteménybe. Őrölve könnyebb megemészteni, lehetőség szerint inkább így fogyasszad. Olaj formájában is igen értékes, magasabb az értékes zsírsavtartalma, mint a magnak, és viszonylag magas hőmérsékleten sem veszít a minőségéből. Ugyanakkor az olaj nem tartalmazza a mag számos értékes tápanyagát és rostjait.

Lenmaggal a székrekedés ellen

Mivel a lenmag igen gazdag oldhatatlan rostban, serkenti a bélműködést és a bélmozgást. Tartalmaz vízben oldható rostokat is, melyek folyadék hatására megduzzadnak, és gélszerű állagot képezve könnyítik meg a bélsár mozgását. Ha a lenmag hashajtó hatását szeretnéd kiaknázni, keverj 3 teáskanálnyi lenmagot egy pohár vízbe vagy más folyadékba, és hörpintsd fel. Kétszer-háromszor ihatod egy nap ezt a „koktélt”, és jó esetben egy napot sem kell várni a hatására, 24 órán belül segíteni fog.Így szünteti meg a lenmag a székrekedést!

Miért érdemes a lenmagot a vegánoknak fogyasztani?

A vegánok nem esznek halhúst, de még tojást sem. Ezek azonban kiváló omega-3-zsírsavforrások. Ha vegánként nem szeretnéd az étrendedből kihagyni ezt a fontos zsírsavat, tojás és hal helyett érdemes lenmagot fogyasztanod, mely az egyik legjobb növényi omega-3 forrás. Különösen gazdag ALA omega-3-ban, azaz alfa-linolénsavban. A tested ezt nem tudja előállítani, ezért nagyon fontos a pótlása külső forrásból. Az ALA segíthet a koleszterinszint csökkentésében, a gyulladások mérséklésében, és a daganatfejlődés gátlásában, valamint csökkenti az infarktus és a stroke kockázatát is. A minőségi fehérjebevitelt is biztosíthatod lenmaggal az állati eredetű fehérje helyett. A lenmagban található fehérje nem csupán koleszterincsökkentő, immunerősítő, gombaellenes és rákellenes hatású, de még a jóllakottságérzést is fokozza, ezért a fogyókúrád sikerét is elősegítheti.

A lenmagolaj hatása szervezetünkre:

A lenmag gazdag A, B, C, D és E vitaminban, a szervezet számára szükséges ásványi anyagok túlnyomó többségét tartalmazza.

A lenmagnak, illetve lenmagolajnak számos gyógyhatású képességet tulajdonítanak:

  • Serkenti az agyműködést, mégpedig úgy, hogy megakadályozza a szervezetben a koleszterin lerakódását, ily módon a kapilláris erek szabad működését teszi lehetővé, így az agy és a vesék is megfelelően tudnak működni.
  • Csökkentheti az ízületi gyulladásokat és az autoimmun betegségek tüneteit.
  • Kitűnő ellenszere a légutak és a tüdő gyulladásos megbetegedéseinek.

  • A lenmagolaj támogatja a máj működését, egészségügyi probléma esetén javítja annak állapotát. A máj működésének javulásával együtt a betegség okozta tünetek, például a bőrproblémák, ekcémás tünetek is tovatűnnek.
  • Tapasztalatok szerint a lenmagolaj és lenmag tea kiválóan oldja a szervezetben kialakuló köves állapotokat, például a vese-, epe- vagy akár húgyhólyag köveket és homokot.
  • A lenmagból készült olaj és tea jó hatással van a gyomorsav termelődésére, így közvetetten jó hatással van a gyomorfekélyes tünetekre is.

A felsoroltak mellett számos egyéb betegségtünetre és kóros elváltozásra is jó hatással lehet a lenmagból készült olaj vagy tea, akár a rákos betegek kezelésének támogatásáról, akár a cukorbetegek állapotának szinten tartásáról legyen szó.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.