Endokrinológus szakrendelés: ismerd fel időben a problémák gyökerét!

Vannak olyan egészségügyi problémák, melyekre az első néhány vizsgálat során nem biztos, hogy fény derül. Tipikusan ilyen az endokrinológiai betegségek területe, melyek változatos tünetekkel jelentkezhetnek és legalább ilyen sokféle szervi probléma állhat a háttérben.

A leggyakrabban a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy rendellenes működése tehető felelőssé, de mindenképpen vizsgálni kell a mellékvese, az agyalapi mirigy, a hasnyálmirigy, a petefészek és a herék optimális funkcionálását is. Nem véletlen, hogy az endokrinológus szakrendelés egyre több pácienst vonz a mihamarabbi segítség érdekében.

 

Fáradékonyság, fokozott szőrnövekedés?

 

A hormonrendszerrel összefüggésben tapasztalható tünetek igen széles skálát ölelnek fel. A legtöbben a menstruációs zavarokra és a meddőség problémájára gondolnak, pedig egyéb gondok is felhívhatják a figyelmet az endokrinológus szakrendelés felkeresésének szükségességére. A megfelelő mennyiségű alvás mellett jelentkező fáradtság, az éjjeli álmatlanság legalább olyan sok problémát okozhat az érintetteknek, mint nők esetében a fokozott szőrnövekedés, vagy például a hangulatingadozások.

 

Hormonok irányítják szervezetünket

 

Ha nem is ennyire egyszerű a helyzet, de tény, hogy a hormonrendszer nagymértékben befolyásolja azt, hogy miként érezzük magunkat a bőrünkben, mennyi energiánk van, megéljük-e nemiségünket, vagy rendellenes tüneteket észlelünk a mindennapokban. Előfordulhat, hogy a hormonális rendszer alulműködik, vagy éppen a hormonok elveszítik hatékonyságukat. Az érintett mirigyekben a csomók, megnagyobbodások is feltétlenül figyelmet érdemelnek, főleg, hogy rosszindulatúak is lehetnek azok.

 

Harc a súlyfelesleggel

 

Talán felesleges is bemutatni a helyzetet, hiszen az érintettek pontosan tudják, hogy a súlyfelesleg mennyi kockázati tényezőt hordoz magában. A cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív-és érrendszeri megbetegedések nagyobb eséllyel alakulnak ki azoknál, akik az elhízás valamelyik fokozatával küzdenek. Sokszor a pajzsmirigy-alulműködés áll a háttérben, de egyéb belső elválasztású mirigyek is hatással lehetnek a testsúly alakulására. Ha tehát hiába figyelsz fokozottan étrendedre és életmódodra mégsem változik semmi, akkor célszerű endokrinológus szakrendelés mellett letenni a voksot.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.