Dolgok, amiket soha nem mondunk egy depressziós embernek

A depresszió a modern világ rákfenéje. Nem korhoz kötött, sőt, már az egészen fiatalok is egyre többen tapasztalják meg a testi-lelki egészség harmóniájának megbillenését. Abban a tekintetben szerencsések vagyunk, hogy ma már a depresszió, mint jelenség, illetve annak a kezelése abszolút elfogadott.

Nem nézünk értetlenkedve, ha az ismeretségi körünkben kiderül, valaki depresszióval küzd, hanem támogatjuk, segítjük az illetőt – a kérdés már csak az, milyen megnyilvánulási formákat kerüljünk annak érdekében, hogy a gyógyulás is hatékonyabb legyen?

Nem érek rá, dolgom van

Annak, aki lelki-szellemi problémával küzd, szüksége van az időnkre, a megértésünkre. Ha folyamatos elutasítást, „lerázást” kap a részünkről, hajlamos lesz azt gondolni, teher a többi ember számára. Pont ez az, aminek az ellenkezőjéről kell, hogy meggyőzzük a depressziótól szenvedő barátunkat – ennek legjobb módja pedig a közös időtöltés, nagy beszélgetések.

Segítség, bajban vagyok! – célkeresztben a pozitív emlékek

Rosszabbat nem is tehetnénk egy depressziós emberrel, mint az, ha azt mondjuk neki, szedje össze magát. Ha ez ennyire egyszerű lenne, a testi-lelki egészség megőrzése sem jelentene problémát. Ahelyett, hogy a szóban forgó abszolút haszontalan mondattal traktálnánk az illetőt, elevenítsük fel közösen a megélt vidám emlékeket. A nosztalgiázás segít egy másik, múltbéli kellemesebb lelkiállapot megidézésében, ami pozitívan hat a jelenlegi közérzetre is.

Az életmódváltás is nagyban hozzájárul a változáshoz

A depressziós egyén gyakorta bezárkózik, nem érdekli a világ dolgai. Óvatosan, megértéssel kell kezelni ezt a helyzetet. Ahogy fent megjegyeztük, a közös programok segíthetnek. Az életmódváltás, például egy új sport elkezdése, de akár már a természetben tett rövidebb-hosszabb séták is hozzájárulnak a gyógyulás folyamatához.

Biztosítsuk a másikat a szeretetünkről

A depressziós emberek értéktelennek érzik magukat. Azzal nem segítünk, ha égre-földre dicsérjük az adott személyt- ehelyett sokkal többet használ, ha biztosítjuk a megértésünkről, és arról, bár nem érezzük át teljesen, min megy épp keresztül, attól függetlenül mellette állunk, történjen bármi.

(X)

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.