Az inkontinencia kezelése házilag 3+1 tipp ha te is ezzel küzdesz!

 Az inkontinencia akaratlan vizeletvesztést jelent, melyben becslések szerint a nők 40-60%-a érintett. Még a mai világban is sokaknak kellemetlen ezzel a problémával orvoshoz fordulni miközben számos megoldás áll rendelkezésre a probléma mielőbbi megoldására.

Milyen élelmiszerek okozhatnak inkontinenciát?

Azoknál a nőknél, akik túl magas kalóriatartalmú ételeket esznek, ráadásul zsírosakat, nagyobb eséllyel alakul ki vizeletinkontinencia, teljesen függetlenül attól, hogy milyen súlyúak egyébként.

Az American Journal of Epidemiology áprilisi számában megjelent tanulmány szerint léteznek olyan rizikótényezők, amelyek a táplálkozási szokásokkal összefüggenek, de a testsúllyal nem.A vizeletinkontinencia egyik alapvető kockázati tényezője a túlsúly, főleg a hasi régióban, nem véletlen, hogy a súlyfelesleg leadásával jelentősen csökkenthetők a kínzó tünetek, illetve az ideális testsúly megtartásával a betegség kialakulása is megelőzhető. Azonban az is elképzelhető, hogy nem elsősorban a fogyás miatt, hanem a jobb étrend és a nem mozgásszegény életmód miatt csökkennek a panaszok.

A kérdés megválaszolásához amerikai kutatók 2060 bostoni nőt kértek meg 30 és 79 éves kor között, hogy vegyenek részt egy általános egészségügyi felmérésen. A kérdezőbiztosok rögzítették a válaszadók étkezési és életmód jellemzőit, illetve azt, hogy jelentkeznek-e náluk vizelési panaszok, majd rögzítésre kerültek a magasságuk, súlyuk és derék körméretük adatai is.A felmérésben résztvevők több mint 12%-ánál közepes vagy komoly vizeletinkontinenciát állapítottak meg – azaz, legalább hetente enyhébb vizeletcsepegés, illetve havi legalább egyszeri komolyabb vizelet visszatartási panasz jelentkezett náluk.A kialakulás kockázata majdnem háromszorosa volt azoknál, akik a legmagasabb kalóriabevitelt biztosító étrendet követtek (a válaszadók 20%-a), azokhoz képest, akik a legkevesebb kalóriamennyiséget fogyasztották étrendjükben. De hasonló kockázatnövekedés volt tapasztalható azoknál a nőknél is, akik az étkezéseik során fogyasztott zsírt a legnagyobb arányban telített zsírokból fedezték (ezek többnyire az állati eredetű élelmiszerekben találhatók meg). Ezek az eredmények pedig akkor sem változtak szignifikánsan, ha a nők életkorát, súlyát és esetleges, a kórtörténetében szereplő komoly betegségeket, mint a diabéteszt vagy szív- és érrendszeri megbetegedéseket is figyelembe véve súlyozták az adatokat.

 

Egyelőre a kutatók is azt javasolják az inkontinenciában szenvedőknek, hogy olyan diétát kövessenek, amellyel képesek leadni felesleges testsúlyukból, amelyben igen eredményes lehet a telített zsírokat tartalmazó kalóriában gazdag élelmiszerek helyett a többszörösen telítetlen zsírokat tartalmazó étrendet választanak. De a kutatók ugyanezt javasolják a túlsúllyal nem küzdő, de vizelési panaszokat tapasztaló nőknek is, ugyanis az egyik legérdekesebb összefüggés, amire a vizsgálat rámutatott, hogy a bevitt kalóriák és a vizelési inkontinencia közötti kapcsolat a legerősebben a normál testsúlyú, vékony nőknél volt érzékelhető.

Az azonban egyelőre nem világos, hogy miért gyakorolnak ilyen hatást az ételekkel bevitt zsírok a vizeletinkontinencia kialakulására, de a jelenleg legvalószínűbbnek tartott ok a szervezetben fennálló krónikus gyulladás jelenléte a szakemberek szerint. Más vizsgálatok ugyanis azt mutatták, hogy azok az emberek, akiknek a szervezetében nagyobb mennyiségben vannak jelen bizonyos gyulladáskeltő anyagok, gyakrabban szenvednek valamilyen húgyúti megbetegedéstől vagy vizelési panasz miatt – a szervezetben a többszörösen telítetlen zsírokkal szemben nagyobb arányban jelen lévő telített zsírok gyulladáskeltő hatással bírnak. Ráadásul a pluszkalóriák is hatást gyakorolnak a vizelési panaszokra, mivel több kalória, több idegrendszeri aktivitást jelent a szervezetben, ez pedig a húgyhólyagra ugyanúgy kifejti a hatását, mint más szerveinkre.A kutatás során vizsgált nőknél a legmagasabb kalóriabevitel napi 2400 kalória volt, a legalacsonyabb pedig naponta 840 kalória.

 

Milyen problémák okozhatnak inkontinenciát?

Az inkontinencia gyakori jelenség a nőkben, a felnőttek majdnem 50%-a tapasztal elcseppenést, még ha csak alkalomszerűen is. Genetikai tényezők is részt vesznek az esetek felében, azonban mindezidáig nem sikerült azonosítani a betegségért felelős genetikai variánst.

Az European Society of Human Genetics éves konferenciáján Dr. Rufus Cartwright, MD, az Imperial College epidemiológia és biostatisztika részlegének vendég kutatója előadásában arról beszél, hogy egy már más betegség kezelésében használatos gyógyszert azonosítottak, mely ígéretes lehet a nők inkontinenciájának kezelésében.

A medencefenék gyengüléséből eredő betegségek, így a vizelet- és széklettartási nehézség, illetve a kismedencei szervek süllyedése jelentősen rontják az életminőséget. Leggyakrabban szülés, illetve menopauza után fordulnak elő, ám akadnak olyan nők is, akiknél a kellemetlenségek gyermekkor óta fennállnak. Az érintettek 25%-ánál a mindennapos életvitelüket is befolyásolja az állapot, mely leggyakrabban stressz inkontinenciát jelent (a vizelet elcseppenése nevetés, köhögés, tüsszentés, sportolás hatására). A sürgősségi inkontinencia a nők 5%-át érint, míg körülbelül 5-10%-uknál a kettő kombinációja jelenik meg.

A kutatók 9000 nő genetikai vizsgálatát (genome-wide association study – GWAS) végezte Finnországban és az Egyesült Királyságban, s az eredményeket további hat tanulmánnyal igazolták. A GWAS vizsgálatok során nagyszámú minta DNS-ét vizsgálva kutatnak egy bizonyos betegséget meghatározó genetikai variáns után.

Az analízis során az endothelin gén közelében találtak egy lókuszt (génhely), mely összefüggésbe hozható az inkontinenciával. Az endothelinről ismert, hogy a húgyhólyag megfelelő kontrakciójában játszik szerepet. Az endothelin útvonalon ható gyógyszerek már ma is használatosak a tüdőt érintő magas vérnyomás és a Raynaud-szindróma kezelésében.

„Korábbi tanulmányok során nem tudtak egyértelműen genetikai okot azonosítani az inkontinencia mögött. Mindvégig reménykedtem, hogy valami szignifikáns eredményre bukkanunk, azonban nagy kihívást jelentett a kutatáshoz megfelelő számú jelentkezőt találni, majd begyűjteni tőlük az inkontinenciára vonatkozó adatokat. Több mint öt év kemény munkája a kutatásunk, mely nem jöhetett volna létre a kitartó résztvevőink nélkül” – nyilatkozta Dr. Cartwright.

Jelenleg az inkontinencia kezelésében a medencefenék és a húgyhólyag izmainak edzése áll az első helyen, illetve különböző életmódbeli változtatások (fogyás, csökkent folyadékbevitel), a húgyhólyag kontrakcióját csökkentő gyógyszerek és a különböző inkontinencia műtétek tartoznak a kezelési lehetőségek közé.

Segíthet az okostelefon az inkontinencián?

A vizeletszivárgás számos nő számra jelent problémát, ha köhög vagy éppen ugrál. Szerencsére létezik egy módszer, amelynek segítségével kézben tarthatja a helyzetet a nő: a Tät® nevű mobilalkalmazás segítségével három hónapon belül csökkennek a kellemetlen tünetek, és pozitív irányba változik az életminőség.

A Neurology and Urodynamics című szaklapban publikált anyag az Umeåi Egyetem munkatársainak nevéhez fűződik, és a jelek szerint segítségével csökkenhető a szivárgás mértéke.

„A Tät® egy olyan alkalmazás, amely egyszerűen kivitelezhető, hatékony gyakorlatokat kínál vizeletvisszatartási nehézségekkel küzdő nők számára. Ezek a bárki által, otthon is könnyedén elvégezhető gyakorlatok igen népszerűek, ezért a Tät® egy széles kör számára kínálhat hatékony megoldást az inkontinenciával küzdők körében” – mondja Eva Samuelsson projektmenedzser.

Az eContinence egy olyan projekt, amelyet az Umeåi Egyetem munkatársai segítségével dolgoztak ki: nem csak kismedencei gyakorlatokról, hanem életmódbeli tanácsokról is szó van, továbbá emlékeztetők és statisztikák is állnak a felhasználó segítségére.

A szakemberek 123 nő adatait vizsgálták, akik vagy három hónapon keresztül használták az applikációt, vagy kezelés nélkül maradtak. Az önbevallásra épülő eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy a az applikációt használó nők körében mérséklődtek a tünetek, csökkent a szivárgások száma és intenzitása.

Samuelsson szerint azért is fontos eszközről beszélünk, mert a legtöbb inkontinenciával küzdő nő nem mer orvoshoz fordulni problémájával, s így diszkréten képes megküzdeni a tünetekkel.

A vizelet visszatartási nehézség a középkorú nők esetében gyakran jár azzal, hogy teljesen felfüggesztik a sportot. Ez már csak azért is problémás, mert a rendszeres testmozgás akár csökkentheti is a tüneteket: például a túlsúly mérséklése és a kismedencei izmok erősítése által.Az inkontinencia gyakori probléma a nők körében, a nők mintegy fele küzd ezzel élete során. Sokan szégyellik a problémát, és nem mernek beszélni róla még szakember előtt sem, azzal együtt, hogy a menopauza után a probléma valószínűsége fokozatosan növekszik. Főként azok az idősödő nők érintettek, akik ülő életmódot folytatnak, és aktivitásuk elmarad az ajánlott minimumtól, a heti 2,5 óra mérsékelt intenzitású testmozgástól.

„A kutatás nem ad választ arra a kérdésre, hogy az inkontinencia miatt mondanak-e le a nők a sportról, illetve a rendszeresebb testmozgás segítene-e a tünetek mérséklésében. Korábban senki sem foglalkozott a reproduktív egészség és a testmozgás összefüggéseivel” – fogalmaz a kutatást vezető Eija Laakkonen, a finn Jyväskylä-i Egyetem munkatársa.

A szakemberek összesen 647 nőt vizsgáltak, akiknek életkora 48 és 55 év között alakult. A résztvevők több mint fele tapasztalt medencefenékkel kapcsolatos problémákat, ezek közül a vizelet visszatartási nehézség volt a leggyakoribb.

A szakember szerint célszerű volna, ha az orvos egyértelműen rákérdezne, hogy az inkontinencia megnehezíti-e a testmozgást. Emellett konkrét tanácsokra is szükség volna, amely segíti a medencei izomzat erősödését is.

Íme egy új eszköz vizelet visszatartási nehézség kezelésére

Meglepő, de igaz: háromból egy nő küzd az inkontinenciával, ami a medencefenék körüli izmok gyengülésével hozható összefüggésbe. A problémát okozhatja a terhesség és a szülés, de szerencsére van már rá megoldás egy Elvie nevű eszköznek köszönhetően.

A medencefenék izmai nem csak a vizeletvisszatartás, hanem a szülés és a jó szex miatt is fontosak. Ennek ellenére a meggyengült izomzattal rendelkező nők túlnyomó többsége csendben szenved, s ha mégis szakember segítségét kéri, általában nem találja meg a számára leginkább megfelelő gyógymódot.

Kaitlynn Martin, a Healthista.com újságírója most egy új eszközre hívja fel a figyelmünket, amely segíthet megoldani a problémát. Az Elvie egy tojás alakú, különféle érzékelőkkel ellátott eszköz, amelyet a hüvelybe kell helyezni. Ezután a nő lehetőséget kap arra, hogy ötperces blokkokban eddze a megfelelő izmait, hogy azok újra megerősödjenek, és megfelelően funkcionáljanak.

„A Kegel-gyakorlatokról tulajdonképpen minden nő hall előbb-utóbb, de honnan tudhatjuk, hogy megfelelően végezzük-e őket, és van-e jelentős előrelépés? Az Elvie-vel épp ezt a problémát küszöbölhetjük ki” – mondja Martin.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.