2 remek tiipp a fejfájás csökkentéséhez

Neked is állandóan fáj a fejed, és már nem tudod, mivel csökkentsd a fájdalmat? Cikkünkben összeszedtük a legjobb fejfájás csökkentő tippeket és ötleteket,amelyek eltüntetik a kellemetlen fejfájást.

A migrénes fejfájás okai és tünetei

Ez migrénes fejfájás nagyon erős fájdalommal jár, többnyire a fej egyik oldalát érinti, és erős fény vagy zaj hatására rosszabbodhat. Okozhatja hormonváltozás, rossz étkezési vagy alvási szokások, kiszáradás, stressz, vagy akár az időjárás-változás is.

Időszakosan segíthetnek bizonyos orvosságok, mint az aszpirin, ibuprofén, naproxen vagy hasonlók, de ezekkel óvatosan kell bánni, nehogy túl sokat vegyen be belőle a beteg. A fájdalom elűzése érdekében, érdemes inkább az alább felsorolt természetes módszerek közül kipróbálni néhányat.

Kerüljük a monoszodium glutanátot tartalmazó termékeket, mivel ez az összetevő – amely gyakran előfordul kínai vagy előre csomagolt ételekben - az arra érzékenyeknél fejfájást okozhat. Az aminokat és nitrátokat is ajánlatos kihagyni az étrendből. Aminok lehetnek a csokoládéban, sajtokban, heringben, májban, nitrátok pedig előfordulhatnak egyes húsárukban, például a hot-dogban, szalonnában vagy a szalámiban.


A halolaj fogyasztása azonban, amint azt egy vizsgálat során a Cincinnati Egyetem kutatói kimutatták, kifejezetten hasznos lehet, és hasonló előnyökkel járhat egy meleg lábfürdő is, amelybe néhány teáskanál mustármagot öntünk. Csavarjunk friss gyömbért az italunkba, használjuk fűszerként főzés során, vagy szopogassunk el egy-két gyömbéres cukorkát a nap során, mert ez is csodákra képes. A fejfájást gyakran bizonyos izmok görcse okozza. Az állkapocsizmok ellazítására érdemes egy tollat venni a fogaink közé úgy, hogy nem harapunk rá erősen. Az ülőmunkát végzőknek pedig meg kell tanulniuk a helyes testtartást, hogy ne görnyedten üljenek egész nap.

A túl sok koffein ronthat a migrénes fejfájáson, ezért erre is érdemes odafigyelni, ugyanakkor az sem jó, ha hirtelen teljesen megvonjuk magunktól. Végezetül meg kell említeni a magnéziumot. Napi 200-400 grammot érdemes fogyasztani, és mivel inkább megelőző, mint gyógyító szerepe van, főleg a permenstruációs fejfájásoknál alkalmazható sikerrel. A veseproblémákkal küzdők azonban mindenképp beszéljenek háziorvosukkal, mielőtt magnéziumkúrába fognának.

Fájdalomcsillapítók helyett vízivással a fejfájás ellen

Holland kutatók szerint a rendszeres vízfogyasztás segíthet enyhíteni a fejfájást és a migrént, ezzel is csökkentve a napi gyógyszeradagot.

A Maastricht Egyetem tudósai szerint már napi hét pohár víz is elegendő ahhoz, hogy az állandó fejfájással küzdő páciensek életminősége javuljon és tüneteik enyhüljenek. A kutatás vezetője, Dr. Mark Spigt és kollegái több mint 100 fejfájásos beteget kértek fel a vizsgálatban való részvételre. A páciensek mind különböző tippeket kaptak a fájdalmuk enyhítésére, többeknek az alvásminőség javítását, a koffein elhagyását és a stresszmentes életet javasolták a szakértők, emellett azonban a résztvevők felét megkérték, hogy napi folyadékfogyasztásukat toldják meg további másfél liter vízzel.
 Életminőség tesztet, ami egy, a krónikus fejfájással élők állapotát mérő kérdőív. A Family Practice című orvosi szaklapban nyilvánosságra hozott eredmények szerint a több vizet fogyasztó fejfájósok sokkal jobb eredményeket értek el a teszten, mint azok, akik csak tanácsadást kaptak.

"Úgy tűnik, a krónikus fejfájással küzdők javíthatnak életminőségükön a napi vízfogyasztás növelésével, így mindenképp érdemes kipróbálni az ivókúrát, még azoknak is, akik amúgy nem hisznek benne" - írják a kutatók.

Dr. Fayyaz Ahmed, a brit Migraine Trust munkatársa szerint a vízfogyasztás növelésének fájdalomcsillapító hatása csak placebo. "Persze a megfelelő hidratáció rendkívül fontos és valóban lehetséges, hogy ez javítja egyesek általános kedélyállapotát."


A fejfájás kezelése házilag

Sokan szenvednek a fejfájástól, amit kiválthat egy időjárási front, az idegesség, vagy migrén. De a fejfájásra is van házi gyógymód, amit érdemes kipróbálni. Sokféle gyógymód és házi ellenszere van a fejfájásnak, amit mindenképp érdemes kipróbálni mielőtt a gyógyszeres üveghez nyúlunk. Ismerjünk meg néhány bevált házi fejfájás csökkentő módszert.

Gyógytea:

Feszítő fejfájás ellen a gyömbér tea igen hatékony. A gyömbér a fájdalomkeltő vegyültek termelődését csökkenti szervezetünkben. A kamilla, és a hársfavirág teanyugtató hatásúak, és oldják, a feszültséget ez által csökkentik a fájdalmat. A teához keverjünk össze:

250 ml vízhez: 1 kiskanál szárított gyömbért, kiskanál szárított kamillát, és egy kiskanál hársfavirágot. Az ebből főzött teát igyuk reggel és este.

Aromaterápia:

A levendula és a Majoranna relaxáló hatása közismert. áztassunk be egy törlőkendőt, csavarjuk ki, és tegyünk rá 5-5 csepp levendula és majoranna illóolajat. Feküdjünk le és tegyük a homlokunkra a kvízes illóolajos kendőt.

Levendula masszás: tegyünk a tenyerünkbe néhány csepp levendula illóolajat és masszírozzuk meg a halántékunkat.

Gyömbér migrénre:

A migrénes fejfájás ellen keverjünk egy pohár vízbe porrá tört gyömbért és igyuk meg. A gyömbér, gyulladás gátló és fájdalomcsillapító hatású.

Illóolajok:

Keverjünk össze egy kis levendula, vanília, és narancs olajt, és tegyük bele párologtató edénybe. Feküdjünk le egy ágyra és lélegezzük be az illóolajakat.

Lábfürdő:

Fejfájás esetén engedjünk egy lavorba nagyon forró vizet, és tegyük bele lábunkat, majd a homlokunkra helyezzünk egy jeges vizes kendőt. A forró víz tágítja az ereket és fokozza a vérkeringést, a hideg borogatás pedig csökkenti a fájdalmat.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.