A hajhullás okai és kezelése házilag

A hajhullásnak számos oka lehet: életkor, tápanyagban szegény táplálkozás, öröklött hajlam, de akár a túlzásba vitt hajformázás, vegyi anyagok és hajsütés is ritkuló hajkoronához vezethet. Összegyűjtöttünk 4 tippet, melyek segíthetnek, hogy otthon orvosold ezt a problémát.

Almaecet hajhullásra

A vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben és aminosavakban gazdag almaecet természetes védelmet nyújthat számodra a hajhullás ellen. Fokozza a szőrtüszők jobb vérellátását, ezáltal javul a tápanyag-ellátottságuk is, ami szebbé varázsolja a hajadat. A fejbőr természetes savasságát is támogatja a hígított almaecetes hajmosás. A benne lévő enzimek elpusztítják a zsíros korpát okozó baktériumokat, melyek fokozzák a hajszálak töredezettségét és a hajhullást.

Hajhullás nőknél

Ásványi anyag hajhullásra

Bizonyos ásványi anyagok hiánya is vezethet hajhulláshoz. Mit érdemes pótolnod, ha ritkul a hajkoronád? A legfontosabb a cink, melynek hiánya erősen fokozhatja a hajvesztést, ám az ajánlott napi adagot ne lépjed túl, mert ellenkező hatást érhetsz el. A kalcium és a magnézium egyensúlya is nagyon lényeges, ha túl sok kalciumot eszel, és kevés magnéziumot, az emeli az inzulinszintet, és hajhullást okozhat. A szelén-, a jód- és a rézhiány is fokozza a hajvesztést, ezért ezeknek a bevitele is fontos.

Kovaföld hajhullásra

A kovaföld építőeleme, a szilícium-dioxid számunkra fontos szilíciumforrást jelent. A szilícium a test számára egy nélkülözhetetlen mikroelem, hiánya nem csak hajhullást okozhat, hanem petyhüdtebb bőrt, gyengébb csontokat, törékeny körmöket, legyengült immunrendszert. A szilícium serkenti a fejbőr vérkeringését, és erősíti a hajszálakat. A kor előrehaladtával a szilícium mennyisége jelentősen csökken a szervezetben, ezért fontos a pótlása.

Vashiány miatt is lehet hajhullás

A vashiány és a hajhullás közötti összefüggést számos tanulmány kimutatta. A legsúlyosabb hajhullás olyan nőknél jelentkezik, akiknél a legnagyobb mértékű a vashiány a szervezetben. Vashiány esetén nem elegendő, ha a vasat pótoljuk, hanem az is, hogy segítsük a felszívódását A és C-vitaminnal.

Hajhullás kezelése nőknél

A stressz az oka a hajhullásnak?

Kihullik a hajam tőle mondogatjuk gyakran, ha úgy érezzük, megoldhatatlan és bosszantó feladattal állunk szemben, amibe aztán akár „bele is őszülhetünk.

Vajon van-e valóságalapja a felsorolt kifejezéseknek és a túlzott mértékű stressznek valóban hajunk látja kárát?

A „Marie Antoinette-szindróma”

A kíváncsi turisták napjainkban is láthatják korhűen berendezve azt a sivár helyet, ahol a halálra ítélt, majd kivégzett francia királynő utolsó napjait töltötte. Azt azonban kevesen tudják, hogy Marie Antoinette a siralomházban a halála előtti napokban majdnem teljesen megkopaszodott és megőszült. Hasonló történetet jegyeztek fel a mártírhalált halt Sir Thomas Moore-ról is, akinek a kivégzése előtti éjszakán a Tower falai közt fehéredett meg teljesen a haja. A jelenség részletes leírása nem áll rendelkezésünkre, mivel ebben az időben sem a stressz fogalmát, sem a pajzsmirigy-betegségeket nem ismerték. A kísértetiesen hasonló tünetek alapján ma már nyilvánvalónak látszik, hogy a „Marie Antoinette-szindróma” oka a súlyos stressz és az általa kiváltott autoimmun folyamat lehetett.-tudtuk meg Prof. Balázs Csabától, a Budai Allergiaközpont endokrinológusától.

Levélhullás

Az alkalmanként átélt és a krónikus, hosszú ideje fennálló stressz egyaránt okoz immunológiai és hormonális eltéréseket a szervezetben. Stresszhelyzetben olyan fehérjék képződnek („stressz fehérjék”és antitestek) amelyek a szervezet saját sejtjeit roncsolják, ezáltal autoimmun betegséget váltanak ki. Az autoimmun folyamat egyrészt károsítja a pajzsmirigyet és csökkent működést –melynek egyik tünete a hajhullás- vált ki, másrészt az antitestek közvetlenül is károsítják a hajhagymákat. A jelenséget az orvosi szaknyelvben a görögből kölcsönzött találó kifejezéssel apoptózisnak (levélhullásnak) nevezik.

Misztérium, vagy valóság?

Napjainkban számos hír lát napvilágot, melyekben különböző panaszok, jelenségek magyarázatául, mintegy diagnózisként a túlzott mértékű stressz szolgál. Azt gondolhatnánk, hogy a hajhullás és a hirtelen bekövetkező őszülés sem kivétel, s csak két újabb tünet, amelynek kialakulásáért rohanó életvitelünket okolhatjuk. A kétkedők számára szolgálhat bizonyítékul az Archives of Dermatology című bőrgyógyászati szaklap júniusi számában megjelent esetleírás. A szerzők az általuk megfigyelt beteg rövid idő alatt bekövetkező jelentős hajhullásáról, majd gyors és teljes őszüléséről számoltak be. Jóllehet a szindróma pontos mechanizmusát nem vették górcső alá, azonban annak fennállását megerősítették.

A saját praxisomban előforduló panaszok közül is kiemelném annak a 38 éves hölgynek az esetét, akinél a családi tragédiák utáni stressz autoimmun pajzsmirigybetegséget váltott ki, majd csomókban kezdett hullani a haja és hirtelen őszülés következett be. A tünetek felismerése, a gyógyszeres kezelés elkezdése után a hajhullás és őszülés megállt és a korábban elveszített haja kezdett visszanőni.-mondta el szakértőnk. A jelenség teljes és pontos mechanizmusát még nem ismerjük, azt azonban megállapíthatjuk, hogy a betegség nem misztérium, hanem valóság, a folyamat pedig megállítható és gyógyítható.

 

 

 

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.