3 kevéssé ismert házi praktika körömgomba ellen

 A köröm gombás fertőzése gyakori jelenség. A megvastagodott és elszíneződött körmök nem csak kellemetlen esztétikai problémát jelentenek, de sokszor erős fájdalommal is járhatnak. A fertőzés ráadásul az egész szervezetre hatással van, ugyanis gyengíti az immunrendszert.

A gomba kialakulásának elsődleges oka, ha megsértjük a körmöt vagy a köröm melletti bőrt, mert ezen keresztül már könnyedén bejuthat a fertőzés.

Kialakulását elősegíti a nedves, párás környezet és a dohányzás is, továbbá a rossz vérkeringés, a körmök lassú növekedése, zárt cipő és műszálas zokni viselése, mert akadályozzák a láb szellőzését, mezítlábas sétálás nyilvános helyeken (uszoda, szauna, zuhanyzó), cukorbetegség és gyulladással járó betegségek, mert gyengítik az immunrendszert, és öröklött hajlam.

 

Hogyan kezeljük a körömgombát házilag ? Ez teljesen tőlünk függ, legalábbis addig, míg kordában tudjuk tartani a problémát. Súlyos esetben ugyanis gyógyszeres segítségre, vagy akár a köröm sebészi eltávolítására is szükség lehet.

Az otthoni praktikák alkalmazása elavultnak tűnhet, de ha türelmesek vagyunk, ezekkel is megszabadulhatunk a körömgombától. Azonban jó tudni, hogy a köröm növekedésének gyorsaságától függően ez több hónapba is telhet.

Lássunk 3 kevéssé ismert pénztárcakímélő, de hatásos házi módszert a körömgomba ellen:

1.Indiai citromfű

Az indiai citromfű egy széleskörűen alkalmazható délkelet-ázsiai gyógynövény. Leveléből nem csupán tea készül, de finom fűszere a leveseknek, csirkehúsnak és a halaknak is. A körömgomba ellen kellemes citrom illatú illóolaját használhatjuk. Egy teáskanál olívaolajban keverjünk el pár csepp indiai citromfű olajat, aztán mártsuk bele egy fültisztító pálcikát, és kenjük be vele az érintett területet alaposan, úgy, hogy a köröm alá is befolyjon. Hagyjuk hatni 10 percig, aztán lemoshatjuk. Naponta háromszor-négyszer ismételjük.

2.Betadine

Jól ismert bőrfertőtlenítő szer, mely gombaellenes hatással is rendelkezik. Bár hivatalosan nem ajánlják körömgomba ellen, nem egy embernek segített leküzdeni ezt a gombás fertőzést. Alkalmazhatjuk a javasolt hígításban, vagy egy kicsit töményebben is. Fültisztító pálcába mártva kenjük be vele az érintett körömrészt, engedjük, hogy a köröm alá is bejusson. Használjuk naponta egyszer, vagy reggel és este. Hátránya, hogy megszínezi a körmöt, ezért használata mellett nem tudunk szandált húzni, bár amíg el nem tűnik a gombás fertőzést, amúgy sem szívesen mutatkozunk nyitott cipőben.

3.Ezüst-kolloid

Mellékhatások nélküli szer, mely kívülről-belülről alkalmazható. Nem csak rengeteg baktériumfajt képes elpusztítani, gombás fertőzés esetén is ajánlott. Egy vattadarabkát itassunk át ezüst-kolloiddal, és dörzsöljük át vele a körmöt, úgy, hogy alá is befolyjon. A kezelés mellett igyunk is ezüst-kolloidot két-három hónapig kúraszerűen. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépjük túl.

  Bármelyik kezelést is válasszuk, addig végezzük, míg el nem érjük a kívánt eredményt, azaz míg el nem tűnik, illetve le nem nő a fertőzött terület. Illóolaj alkalmazása előtt végezzünk bőrpróbát! Fogkefét is használhatunk a bedörzsöléshez, így hatékonyabbá válik a kezelés. Ahogy növekszik a köröm, folyamatosan vágjuk le az elszíneződött körömrészt, de óvatosan, nehogy megsértsük a körömágyat. Belülről is serkentsük a köröm növekedését cinkkel, mely az immunrendszert is erősíti, és segít leküzdeni a fertőzést.  Szerezzünk be gombaellenes hatással is rendelkező, azaz fungicid bőrfertőtlenítő szert, és azzal mossuk lábunkat, körmünket. A lehető legtöbbet hagyjuk szabadon a lábunkat, hadd érje a levegő, mosakodás után pedig alaposan töröljük szárazra.

Ezt olvasta már?

Körömápolás otthon az ápolt köröm érdekében!

Milyen károkat okozhatunk a körömreszeléssel?

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.