Nők, akik megváltoztatták a világot

  Számos tudományterület kapcsán tanultunk már világmegváltó ötletekről, amelyek nélkül ma nem lenne ilyen az életünk. Azonban a technológia alapjairól már annál kevesebbet hallottunk, pedig fejlődésének pilléreit kitartó és elszánt nők állították.

Ma a tech karrier esetén különböző szakmákról beszélhetünk, legyen az mérnök, informatikusok vagy programozó. Ezeken a területeken jelenleg is a férfiak felé billen a mérleg nyelve mind a betöltött állások számát, mind a bérezést tekintve, pedig a tech világának éppúgy szüksége van a nőkre, mint a férfiakra. Meglehet, hogy a tech karrier felé vezető út nőként olykor-olykor rögösebb, ám nem lehetetlen! Az alábbiakban összegyűjtöttük a leginspirálóbb nőket, akik nélkül ma nem tartana a technológia ott, ahol.

 

  1. Ada Lovelace, a világ első számítógép-programozója

 

Bizony, bizony. A programozás alapjait nem más, mint egy kimagasló matematikai tehetséggel rendelkező nő, Ada Lovelace tette le a XIX. században. Készségei és a gépek iránti érdeklődése munkakapcsolathoz vezetett Charles Babbage, korai számítógép-tudóssal. Babbage volt az „analitikai motor” feltalálója, amelyet sajnos soha nem hoztak létre, de egy modern számítógép elemeire hasonlított. A projektben aktívan részt vevő Adát gyakran a világ első számítógép-programozójaként emlegetik és feljegyzései nélkül talán nem fejlődhetett volna idáig ez a tudományterület.

 

  1. Grace Hopper, a tisztelt informatikus

 

A technológiai világban tagadhatatlanul maradandót alkotott Grace M. Hopper, ellentengernagy. Hopper megbecsült informatikus volt, és az egyik első számítógép-programozó, akinek nevéhez szorosan fűződik a COBOL kifejlesztése.  Grace írta meg a világ legkorábbi és így első programozási nyelvét, amelyet még a mai napig használunk. Emellett a méltán tisztelt informatikus asszony 1947-ben rögzítette a világ első valódi számítógépes hibáját.

 

  1. Hedy Lamarr, a WiFi feltalálója

 

Hedy feltaláló készségekkel megáldott nő volt a II. világháború idején, nem mellesleg a kor ünnepelt filmszínésznője is. 1942-ben, George Antheil zeneszerző segítségével szabadalmaztattak egy titkos kommunikációs rendszert, amely tervezése Hedy nevéhez köthető. Alapvetően a rendszert arra szánták, hogy a rádióvezérelt torpedókat eltérítsék a háború alatt, ám akkor még nem gondolták, hogy találmányuk lesz az alapja a ma is általánosan használt Wi-Fi-, GPS- és Bluetooth-technológiának.

 

  1. Mary Wilkes, az első otthoni számítógép felhasználó

 

Mary korának elismert számítógép-programozója és logikai tervezője volt, így nem meglepő, hogy maradandót alkotott a technológia fejlődésének történetében. Mary nevéről leginkább a LINC szoftver tervezésének kapcsán hallhattunk, amely az interaktív személyi számítógépek egyik legkorábbi rendszere. A LINC otthoni környezetben való tesztelése Maryt 1965-ben az első otthoni számítógép felhasználójává tette, és munkáját nagy siker övezte.

 

A tech világának szüksége van a nőkre

 

A férfiak és nők beállítottsága általában különböző, azonban a női empátiára és kreativitásra igenis szükség van tech területeken. Manapság a munkáltatók is egyre nyitottabbak, szívesen várják a női kollégákat mérnök vagy programozó pozíciókra. A jelenleg is szakember hiánnyal küzdő szakmáknak egyre inkább szükség van a kiváló szakemberekre, természetesen nemtől függetlenül. Így bárki előtt ott áll a lehetőség, aki nőként sikeres tech karrier építésére vágyik!

 

Forrás: Rackhost.hu

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.