Ezt a csempézési eljárást szinte bármilyen variációban és színben meglehet oldani, csak fantázia kérdése mit hozunk ki belőle.
Hozzávalók: különböző színű csempék, filctoll, 50*25 cm.-es fa szegélyléc ( a konyhához kell igazítani a méretét), vízszintmérő, kőműves szeg, kalapács, mérőszalag, csemperagasztó és simító, hézagoló betét, szivacs, vízálló tömítőanyag, csempevágó, applikátor, puha törlőkendő, mészhabarcs, fugázó anyag.
Első lépésként válogassuk össze a különböző csempét, amellyel dolgozni szeretnénk. Jelöljük be a csempe alsó és felső vonalának pontos méretét egy ceruzával. A szegélylécet tegyük fel a falra úgy, hogy a léc felső része illeszkedjen a jelöléshez.
Vízszint mérővel ellenőrizzük le, hogy egyenes legyen a szegély, majd rögzítsük egy szeggel, vagy más eszközzel. Miután a lécből elkészült a keret ahol majd dolgozni fogunk, egy simítóval egyenletesen kenjük fel a csemperagasztót a felületre.
Óvatosan nyomjuk a falhoz a csempéket, amíg a széleinél kipréselődik a ragasztó. Ellenőrizzük le, hogy a csempék jól illeszkednek egymáshoz és a falhoz.
Minden sarokhoz nyomjunk egy hézagoló betétet. Végül, amikor az összes csempét felraktuk, a kipréselődött ragasztót távolítsuk el egy ronggyal. Sorról sorra haladva helyezzük el az összes csempét, majd hagyjuk, hogy a ragasztó teljesen megszáradjon, végül távolítsuk el a szegélyléceket.
Ha szükséges vágjunk, még akkora csempe darabokat egy csempevágóval, hogy a teljes felületet kitöltse. A legvégén fugázzuk ki a csempék közeit, majd a felesleget töröljük le egy szivaccsal és hagyjuk megszáradni. Ha a csempéket a mosogató mellé helyezzük le, szigeteljük ki a rést közte tömítőanyaggal.