Tojásos nokedli a nyár kedvence: tejföllel gazdag

Tojásos nokedli egy laktató nyári étel, amely aránylag rövid idő alatt elkészül, és akár másnap hidegen is fogyasztható.  A tojásos galuska lényeg a jó nokedli tészta, és a friss tojás. Megmutatjuk, hogyan készítsd el ezt az ételt egyszerűen és tökéletesen.

Tojásos nokedli tejföllel gazdagon

Elsőként a nokedlit kell elkészítened:

Hozzávalók:

40 dkg finomliszt

2 tojás

3 evőkanál olaj

Másfél-két dl víz, ízlés szerint só.

A nokedlihez forralj fel egy lábosban vizet, egy kanál olajjal, mert a kikevert tésztát gyorsan el kell kezdeni kiszaggatni, nem szabad állni, hagyni. A lisztet szitáld bele egy tálba, egy másik tálban pedig a tojásokat verd fel, és keverj hozzá 2evőkanál olajat, 1 deci vizet és egy csipet sót. Ezután a lisztet és a tojásokat keverd össze, de nem szabad túl keverni, épp csak annyira, hogy galuska tésztát kapjál. A nokedli tészta akkor jó, ha a fakanál még mozogni tud benne, de nem is túl folyékony.

Az így kapott galuska tésztát egy nokedli szaggató segítségével kezd el beleszaggatni a forrásban levő vízbe, de csak egyszer keverd meg, és vedd a lángot takarékra, nehogy kifusson a víz. Ha azt látod, hogy a nokedlik elkezdenek feljönni a víz tetejére, máris szedheted ki, nem szabad túl sokáig a vízben hagyni,majd langyos vízben öblíts le őket, így nem fognak összeragadni. Mivel a vízben már volt olaj, így nincs szükség, hogy a nokedlire is tegyél külön olajat.

 

A nokedli szaggató elmosása senkinek nem tartozik a kedvenc feladatai közé, hiszen a ragadós tésztát nem a legkönnyebb leszedni. Amikor készen vagy a nokedlivel, a szaggatót áztasd be bő hideg vízbe, és várj vele legalább fél órát, utána már könnyedén le tudod mosni a csap alatt is.

És most készítsd el a tojásokat a nokedli mellé.

Hozzávalók:

4 tojás

4 evőkanál olaj

 1 dl tejföl

1 teáskanál só

1 mokkáskanál törött fekete bors. 

A tojásokat a tejföllel, a sóval és a borssal keverd habosra. Az olajat forrósítsd fel, majd a frissen főtt, meleg vízzel leöblített és lecsöpögtetett galuskát tedd rá.

Jól forrósítsd rá, ezután öntsd rá a tojást, és kevergetve addig pirítsd, amíg a tojás épp csak megszilárdul a galuskán. Úgy az igazi a tojásos nokedli, ha a tojás nem szilárdul meg rajta teljesen, hanem egy kicsit lágy marad. Ha szeretnéd még gazdagabbá varázsolni ezt a sima hétköznapi ételt, tegyél bele kolbászt, szalonnát, sonkát, zöldhagymát, de a nokedlit akár egy kis kacsa vagy libazsírban is átforgathatod előtte.

Azonnal, fejes saláta kíséretében tedd az asztalra ezt a tipikusan nyári, olcsó és egyszerű ételt

Elkészítési ideje: kb. 40 perc.

A tojásos galuska mellé jól esik a nyári melegben egy pohár finom jéghideg limonádé is.

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.