Tojásos nokedli egy laktató nyári étel, amely aránylag rövid idő alatt elkészül, és akár másnap hidegen is fogyasztható. A tojásos galuska lényeg a jó nokedli tészta, és a friss tojás. Megmutatjuk, hogyan készítsd el ezt az ételt egyszerűen és tökéletesen.
Tojásos nokedli tejföllel gazdagon
Elsőként a nokedlit kell elkészítened:
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
2 tojás
3 evőkanál olaj
Másfél-két dl víz, ízlés szerint só.
A nokedlihez forralj fel egy lábosban vizet, egy kanál olajjal, mert a kikevert tésztát gyorsan el kell kezdeni kiszaggatni, nem szabad állni, hagyni. A lisztet szitáld bele egy tálba, egy másik tálban pedig a tojásokat verd fel, és keverj hozzá 2evőkanál olajat, 1 deci vizet és egy csipet sót. Ezután a lisztet és a tojásokat keverd össze, de nem szabad túl keverni, épp csak annyira, hogy galuska tésztát kapjál. A nokedli tészta akkor jó, ha a fakanál még mozogni tud benne, de nem is túl folyékony.
Az így kapott galuska tésztát egy nokedli szaggató segítségével kezd el beleszaggatni a forrásban levő vízbe, de csak egyszer keverd meg, és vedd a lángot takarékra, nehogy kifusson a víz. Ha azt látod, hogy a nokedlik elkezdenek feljönni a víz tetejére, máris szedheted ki, nem szabad túl sokáig a vízben hagyni,majd langyos vízben öblíts le őket, így nem fognak összeragadni. Mivel a vízben már volt olaj, így nincs szükség, hogy a nokedlire is tegyél külön olajat.
A nokedli szaggató elmosása senkinek nem tartozik a kedvenc feladatai közé, hiszen a ragadós tésztát nem a legkönnyebb leszedni. Amikor készen vagy a nokedlivel, a szaggatót áztasd be bő hideg vízbe, és várj vele legalább fél órát, utána már könnyedén le tudod mosni a csap alatt is.
És most készítsd el a tojásokat a nokedli mellé.
Hozzávalók:
4 tojás
4 evőkanál olaj
1 dl tejföl
1 teáskanál só
1 mokkáskanál törött fekete bors.
A tojásokat a tejföllel, a sóval és a borssal keverd habosra. Az olajat forrósítsd fel, majd a frissen főtt, meleg vízzel leöblített és lecsöpögtetett galuskát tedd rá.
Jól forrósítsd rá, ezután öntsd rá a tojást, és kevergetve addig pirítsd, amíg a tojás épp csak megszilárdul a galuskán. Úgy az igazi a tojásos nokedli, ha a tojás nem szilárdul meg rajta teljesen, hanem egy kicsit lágy marad. Ha szeretnéd még gazdagabbá varázsolni ezt a sima hétköznapi ételt, tegyél bele kolbászt, szalonnát, sonkát, zöldhagymát, de a nokedlit akár egy kis kacsa vagy libazsírban is átforgathatod előtte.
Azonnal, fejes saláta kíséretében tedd az asztalra ezt a tipikusan nyári, olcsó és egyszerű ételt
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.
A tojásos galuska mellé jól esik a nyári melegben egy pohár finom jéghideg limonádé is.