Nincs finomabb a házi készítésű pizzánál! Nem csak a tésztája ízletesebb, hanem megvan az az előnye is, hogy pontosan olyanra készítheted, ami a legkedvesebb a szívednek, lehet a tésztája vékony vagy vastag, a feltét pedig végtelen formában variálható.
Pizza alaptészta készítése
Alaptésztának keverj össze fél kg lisztet, csapott evőkanálnyi sót, egy tasak instant szárított élesztőt, és 10 evőkanál olajat. Ha vékony tésztájú pizzát szeretnél, és a feltétet a tésztával együtt akarod sütni, akkor a liszthez annyi vizet adjál, hogy keményebb, gyúrható tésztát kapj, amit aztán kellő vékonyságúra nyújthatsz. Ha a vastag tésztát kedveled, akkor több vizet adjál hozzá, hogy könnyű, laza tésztát kapjál. A vastag tésztát olajos kézzel oszlasd el kerek vagy szögletes tepsiben sütőpapíron, villával szurkáld meg, és süsd készre.
Paradicsomszósz készítése
A paradicsomszószhoz használhatsz sűrített paradicsomot, amit vízzel felhígítasz, vagy konzerv, egész paradicsomot – utóbbi finomabb és kevésbé fanyar. Az egész paradicsomokat passzírozd át tésztaszűrőn, és kevés olajon tedd fel főni. Fűszerezd ízlés szerint sóval, cukorral, bazsalikommal oregánóval és kakukkfűvel, kevés fokhagymakrémet is nyomhatsz bele, ha szereted. Mikor összeforrt, vedd le a tűzről, és hagyd hűlni. A vízzel higított sűrített paradicsomot kevés liszttel sűrítsed kellő állagúra.
Pizza összeállítása
A paradicsomszószt kenjed vékonyan vagy gazdagon ízlés szerint a nyers vékonytésztára, vagy a megsütött vastag alaptésztára. Ezután a fantáziádra van bízva a pizzád további alakítása: tehetsz rá apróra vágott hagymát, paprikát, kaliforniai paprikát, előre megpirított gombát, sonkát, szalámit. Bőségesen szórd meg reszelt sajttal, vagy tégy rá felkarikázott mozzarella sajtot. Végül szórj még rá egy kis oregánót, és tedd a sütőbe, míg a sajt meg nem olvad - a vékony tészta esetén addig, míg a tészta meg nem sül. Jó étvágyat!