Puha és omlós diós és mákos bejgli karácsonyra

A klasszikus diós és mákos bejgli nélkül nincs igazi karácsony. A bejgli sütéssel még a kezdő háziasszonyok is megpróbálkozhatnak, ehhez mutatunk most egy remek receptet.

A bejgli sütésnél a leggyakoribb hiba hogy kireped a tészta, vagy, hogy nem lesz elég szaftos a töltelék. A titok a jó tésztában és a megfelelő mennyiségű töltelékben van, a legjobb, ha a töltelék súlya megegyezik a tészta súlyával. A mákos bejglihez tej helyett nyugodtan adhatsz lekvárt vagy reszelt almát, a diós bejglihez pedig jól illek a rumba áztatott mazsola.

 

Diós és mákos bejgli recept

Hozzávalók a tésztához:

500 g liszt

250 g vaj vagy margarin

2 tojás

20 g élesztő

1 evőkanál porcukor

1-1,5 dl tejföl

só, a kenéshez 1 tojás.

Diótöltelék:

200 g darált dió

200 g porcukor

fél dl tej

20 g vaníliás cukor

50 g rumba áztatott mazsola.

Máktöltelék:

200 g darált mák

200 g porcukor

1 citrom leve és reszelt héja

fél dl víz

50 g rumba áztatott mazsola.           

Elkészítése:

A tésztát lehetőleg előző este készítsük el és fóliába csomagolva, a hűtőben pihentessük. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a meglangyosított tejfölben a cukorral felfuttatott élesztőt, egy csipet sót, a tojásokat. Simára kidolgozzuk, cipót formálunk belőle. Másnap átgyúrjuk, 2 részre osztjuk, vékony téglalap alakúra nyújtjuk.

A töltelékhez felmelegítjük a tejet, illetve a vizet, majd belerakjuk a felsorolt hozzávalókat. Kihűtjük és megkenjük vele a tésztalapokat. Lazán feltekerjük, kivajazott, lisztezett sütőlapra rakjuk, a végeket lenyomkodjuk vagy aláhajtjuk. A tészta tetejét megkenjük tojássárgával. Fél óra pihentetés után megkenjük tojásfehérjével. Majd újabb félórás pihentetés után hústűvel megszurkáljuk, hogy ne repedjenek szét. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 percig aranybarnára sütjük.

A folytatásban mutatunk neked 3 finom mákos guba receptet karácsonyra

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.