3 mennyei szilveszteri fogás, amelyek gyorsan elkészülnek

 Szilveszterkor nem az evésé a főszerep, inkább a bulizásé, ezért könnyű, gyorsan elkészíthető ételekre vágyunk. Sajnos, idén a nagylétszámú bulikról le kell mondanunk, de a finom falatokról egészen biztosan nem. A hagyományok szerint azonban vannak tiltólistás élelmiszerek, melyeket érdemes kihagyni, ha szerencsés újévre vágyunk.

Szilveszterkor a háziasszonyok is végre egy kis pihenésre és kikapcsolódásra vágynak, nem akarják az egész napot sütéssel-főzéssel tölteni. Ezért ajánlunk 3 fenséges és gyors fogást az év utolsó napjára. Természetesen a szárnyas és a halhús kimarad a szilveszteri menüből, mivel előbbi elkaparja, utóbbi elúsztatja a szerencsét.

 

1.Sonkás karaj burgonyasalátával

Könnyű, gyors fogás, tulajdonképpen rántott karaj egy kis finom csavarral.

 

Hozzávalók:

8 szelet karaj

a panírozáshoz:

liszt

tojás

sonka

 

A burgonyasalátához:

1 kg salátaburgonya

3 salátahagyma

citromlé

cukor

bors

 

Elkészítése:

A burgonyát tedd fel héjában főni. A sonkát vagdalt fel finomra. A 8 szelet (vagy szükséges mennyiségű) karajt kloffold ki, sózzad mindkét oldalát – ha a sonka sós, akkor ezt számítsad bele a sózásba. Forgasd meg a hússzeleteket lisztbe, aztán tojásba, majd a finomra vágott sonkába. Forró olajon vagy zsírban süssed pirosra a szeleteket. Mire elkészülsz, a burgonya is megfő. Hámozd meg és karikázd fel. Egy tálban keverj össze a burgonya főzővizében – kb. fél literben - citromlevelet, cukrot, sót és borsot ízlés szerint, hogy pikáns levet kapjál. Tedd bele a vékony, félkarikákra vágott hagymaszeleteket, és öntsed a felkarikázott burgonyára. Keverd össze a salátát. Ízlés szerint adjál még hozzá sót, borsot, ha szükséges.

 

2.Sertéhúsos köleskása

Nem csak finom és gyors, de nagyon egészséges fogás is, hiszen a köles az egyik legegészségesebb gabona.

 

Hozzávalók:

fél kg sertéscomb

egy nagy fej vöröshagyma

ételízesítő vagy húsleves alaplé

25 dkg köles

olaj

bors

 

Elkészítése:

A hagymát vágjad finomra, és dinszteld olajon üvegesre. A sertéshúst vágjad apróra, de használhatsz darált húst is. A húst sózzad, borsozzad, és süssed pirosra. Mikor megsült, add hozzá a megmosott kölest, öntsed fel húsleves alaplével, vagy ételízesítővel ízesített vízzel, és főzzed puhára a kölest. Kész is.

 

3.Sonkás vajas kifli

Mit ér a szilveszteri buli sós rágcsálnivaló nélkül? A sonkás vajas kifli villámgyorsan elkészül, ha kész vajas tésztát használsz hozzá. Hidd el, ugyanolyan jó lesz, mintha órákat töltenél a házi vajas tészta elkészítésével.

 

Hozzávalók:

egy csomag kész vajastészta (vagy amennyi szükséges)

tejföl

sonka (lehet sima főtt, vagy füstölt)

tojás

 

Elkészítése:

A szükséges mennyiséget te határozod meg, attól függően milyen népes lesz a vendégsereg. A sonkát vágjad fel apró kockára és keverd össze tejföllel. Pikánsabbá teheted egy kevés hagymaporral, de ez elhagyható. A vajas tésztát nyújtsad 2 mm vastagságúra, vágjad fel négyzetekre, kend meg a tejfölös sonkával, és tekerd fel kifliformákra. A tetejét kend meg felvert tojással, és forró sütőben süssed pirosra.

 

Jó étvágyat a szilveszteri menühöz!

 

A cikk folytatásában: 3 egészséges szilveszteri sütemény recept

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.