#nagyireceptje: Babgulyás, ahogy a nagymama készíti

Télen a konyhában, nyáron pedig a bográcsban érdemes elkészíteni egy jó nagy adag babgyulást, amely nem csak finom, de egy nagyon laktató étel is. Mutatunk egy babgulyás receptet, egy nagymama konyhájából.

Ne feledd a babgulyás mellé egy szelet friss kenyeret és jó erős csípős paprikát is felszolgálni, mert úgy az igazi, sőt egy kis házi csipetkét is készíthetsz a levesbe, ehhez üss fel egy tojást egy tálkába, majd adj hozzá egy csipet sót, és annyi lisztet, hogy egy jó sűrű galuska tésztát kapj. Kiskanállal, vagy késsel kezd el beleszaggatni a forró levesbe.

 

Magyaros babgulyás recept

Hozzávalók:

20 dkg nagy szemű szárazbab

40 dkg marhalábszár

25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, kis darabka zeller és karalábé)

2 zöldpaprika

1 paradicsom

1 nagy fej vöröshagyma

3 ek. olaj

2 gerezd fokhagyma

1 púpozott tk. piros fűszerpaprika

1 mk. törött fekete bors

Ízlés szerint 

 

Elkészítés:

A megmosott és átválogatott babot előző este beáztatom. Másnap az áztatóvizet leöntöm, és 7.5 dl tiszta vízbe teszem. Puhára főzöm. (Kuktában negyedannyi idő alatt megfő, mint hagyományos fazékban.) Míg a bab fő, a megmosott és leszárított húst kis kockákra vágom, a megtisztított zöldséget felkarikázom, a zöldpaprikát megmosom, kicsumázom és felszeletelem. A paradicsomot vékony gerezdekre vágom. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, majd a felhevített olajon üvegesre fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet, ezután pedig a tűzre visszatéve, ráteszem a húskockákat. Állandó keverés közben fehéredésig pirítom, majd ráöntök 5 dl vizet. Megsózom, megborsozom, és fedő alatt majdnem puhára főzöm. Ezután a főtt babot és a húst (mindkettő levével együtt) összeöntöm. Zúzott fokhagymával fűszerezem, és a zöldséget is beletéve, készre főzöm. Legvégül teszem hozzá a paradicsomszeleteket, és éppen csak egyet forralva, lefedve hagyom pár percig, csak ezután tálalom.

A folytatásban mutatunk neked 8 egyszerű, de nagyon finom melegszendvics receptet

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.