Lecsó befőzése tartósítószer nélkül házilag

Miért jó lecsót eltenni télire? Mert télen a zord időben biztosan mosolyt fog csalni az arcodra ez a nyarat idéző finomság. Másrészt egy-egy üveggel könnyedén elüthetsz egy finom vacsorát, és remek feltét alap lehet tarhonya vagy rizsköret mellé. Máris láss neki a lecsó befőzésnek, mert télen nagyon fogsz örülni, hogy ott lapul a kamrádban.

A lecsó befőzés alapszabályai

  • A befőttesüvegeket jól fertőtlenítsed, alaposan mossad el ecetesen, forró vízzel. Fektesd szájával lefelé egy tiszta konyharuhára vagy papírtörlőkre, és hagyjad magától megszáradni. Ez a tartósítószer-mentes befőzés legfontosabb lépése.
  • Bármennyire is imádod a kolbászos lecsót, a lecsót csak natúron szabad eltenni, mert a felvágottak és a szalonna is megromlik, megavasodik benne.
  • Ne spórolj a paradicsommal, úgy jó, ha a paradicsomtól leveses lesz, így könnyebben főzhetsz vele télen, és nem kell vizezni, ami gyengítené az ízét.
  • A paprika maradjon roppanós, ne főzzed mállósra, puhára.
  • A te ízlésedre van bízva, hogy paradicsomosabban és így levesebben szereted a lecsót, vagy paprikásabban, sűrűbben. Ha levesesebben szereted, akkor a paradicsom és paprika aránya legyen 2:1, ha sűrűbbre, akkor fordítva. A paprikásabb változatot írjuk le, de ugyanígy készül a levesesebb változat, csak fordítsad meg az arányokat.

Lecsó befőzése tartósítószermentesen

Hozzávalók:

4 kg zöldpaprika

2 kg érett paradicsom (ha ennél többet szeretnél befőzni, tegyél arányosabb többet a hozzávalókból).

 

  • Első lépésként készítsed elő a paradicsomokat héjazásra. A paradicsomokat vágd be egy éles késsel a végükön, majd dobjad forrásban lévő vízbe két percre. Tedd át hideg vízbe, aztán késsel könnyedén lehámozhatod őket. Ezután darabold fel őket, és vágd ki a csumarészüket.
  • Egy nagy lábasban tedd fel főni takaréklángon a paradicsomokat, és gyakori kevergetés mellett főzzed.
  • A paprikákat mossad meg, csumázd ki, és karikázzad fel.
  • Amikor a paradicsom már csaknem szétfőtt –kb. egy óra múltán – tedd hozzá a paprikakarikákat. Már nem kell főzni sokáig, maximum 15-20 percig mennyiségtől függően. Fontos, hogy a paprika ne följön szét, és roppanós maradjon.
  • Még forrón töltsed bele az alaposan megtisztított befőttesüvegekbe, takard le celofánnal, majd zárjad rá erősen a fedőket. Pár percre fordítsad fejtetőre az üvegeket. Ezután tedd száraz dunsztba, azaz dunna vagy pokróc közé bugyolálva az üvegeket, és hagyjad ott kihűlni. A kamrában hónapokig eláll, de felbontás után tárold hűtőben, és pár napon belül fogyasszad el.

Ez egy natúr lecsó alap. Éppen ezért nem kerül bele sem zsiradék, sem só, sem más ízesítőszer. A későbbi felhasználás során ráérsz ízesíteni, fűszerezni, gazdagítani, ahogyan szeretnéd, de a befőzés során mást ne tegyél bele a paprikán és paradicsomon kívül.

Télen remek lecsó készülhet belőle, csak dinsztelj alá hagymát, vagy remek lecsós virsli alap lehet rizskörettel. Pörköltek gazdagítására is kiváló.

A cikk folytatása: Hogyan kell elrakni lecsót télire

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.