Annyi minden jóról le kell mondanunk ezen a nyáron, de legalább kedvencünkről, a lecsóról biztosan nem kell. Sőt! Ha eddig csak a hagyományos zöldpaprikás-paradicsomos natúr lecsót szerettük és készítettük, ideje kipróbálni néhány tartalmasabb változatát, melyek nem csak finomak, de nagyon laktatóak is!
A hagyományos lecsóhoz feltétlenül szükségünk lesz finom zöldpaprikára, paradicsomra, vöröshagymára. Ehhez adunk minden receptben valami pluszt, amitől tartalmasabb lesz, de nem kevésbé finom. Ha a paprika és paradicsom héja bántja a gyomrunkat, héjazzuk le a paradicsomot, és krumplihámozóval vékonyan hámozzuk meg a zöldpaprikát is.
Íme, 5 remek lecsó recept egy kis plusszal!
Burgonyás lecsó recept
Egy kis krumplival sűrűbbé tehetjük a lecsónk finom szajftját.
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
1 kg zöldpaprika
50 dkg paradicsom
3-4 közepes burgonya
Kevés növényi olaj
Csipet só, bors, őrölt pirospaprika
Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk, és feltesszük bő olajon dinsztelődni. Hozzáadjuk a felkarikázott burgonyát, és fedő alatt dinszteljük, míg a krumpli megpuhul. Keverés közben hagyjuk, hogy a krumpli egy része szétmáljon, így sűríti a szaftot. Adjuk hozzá a felkarikázott zöldpaprikát, majd amikor az kissé összeesik, a felkockázott paradicsomot is. Sózzuk, meghintjük egy csapott teáskanál pirospaprikával, és ízlés szerint borsozzuk. Készre főzzük.
Rizses lecsó recept
Könnyű, nyári finomság a rizzsel gazdagított lecsó, akár egy kiadós rizses hús, de ez hús nélkül is remek.
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
1 kg zöldpaprika
50 dkg paradicsom
10-12 dkg rizs
Csipet őrölt pirospaprika, só, bors
Kevés növényi olaj
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát bő olajon megdinszteljük. Egy teáskanál őrölt pirospaprikát szórunk rá, elkeverjük, majd rádobjuk a kockára vágott paradicsomot, és megsózzuk, illetve borsozzuk ízlés szerint. Lefedve főzzük tovább, mikor már összeesett a paradicsom, hozzáadjuk a felkarikázott paprikát. Ne főzzük teljesen puhára, hagyjuk, hogy roppanós puha maradjon. Mikor már majdnem kész, hozzáöntjük a rizst kevéske vízzel, attól függően, mennyi levet engedett a paradicsom. Vigyázzunk, nehogy túlvizezzük, mert akkor veszít az ízéből. Ha tartunk ettől, akkor főzzük ki a rizst külön, és tálalás előtt keverjük a lecsóba.
Tojásos lecsó recept
A tojás remekül illik a lecsóhoz, tartalmas, harmonikus, szaftos finomság az eredmény.
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
1 kg zöldpaprika
50 dkg paradicsom
4 tojás
Csipet só, bors
Kevés növényi olaj
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát dinszteld üvegesre bő olajon. Dobd rá a felkarikázott zöldpaprikát, fedő alatt hagyjad puhulni, és mikor már res, add hozzá a felkockázott paradicsomot is. Sózzad, borsozzad. Mikor a paradicsom megpuhult, keverd bele a 4 tojást, és folytonos kevergetés mellett addig főzzed, míg a tojás megsül.
Tökös lecsó recept
Könnyű, nyárias étel, mely ötvözi kedvenceinket, a lecsót a zsenge tökkel.
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
1 kg zöldpaprika
50 dkg paradicsom
1 kis, zsenge főzőtök
Csipet őrölt pirospaprika, só, bors
Kevés növényi olaj
Elkészítés:
Az olajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát, majd rátesszük a felkarikázott paprikát. Mikor már puhult egy kicsit, hozzáadunk teáskanálnyi pirospaprikát, és a paradicsomot. Mikor a paradicsom megpuhult, a megpucolt, kimagozott és felkockázott tők húsát is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt készre főzzük.
Tofus lecsó recept
A lecsó növényi olajjal elkészítve natúron önmagában is egy vegán fogás, de ha értékes húspótlóval szeretnéd laktatóbbá tenni, készítsd el tofuval.
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
70 dkg zöldpaprika
35 dkg paradicsom
50 dkg tofu
Csipet só
1 kanál olívaolaj
Elkészítés:
Olívaolajon először megpirítjuk a kockára vágott tofut, majd kiszedjük, és félretesszük. Ezután megdinszteljük a vöröshagymát, rátesszük a felkarikázott zöldpaprikát, mikor az már kissé összeesett, a paradicsomot is hozzáadjuk. Sózzuk. Mikor már majdnem kész, belekeverjük a tofut, és készre főzzük.
Receptjeink 4 főre szólnak. Olaj helyett zsírral is készítheted, vagy szalonna kisült zsírjával, és gazdagíthatod kolbásszal és virslivel is. A foszlós, friss kenyeret ne felejtsd el hozzá!
Jó étvágyat!
A cikk folytatása: 5 fantasztikusan finom lecsó recept nyárra