1 recept három variáció: Paradicsomleves friss paradicsomból készítve

 A paradicsom az egyik legegészségesebb zöldség, nagyon fontos vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz. A paradicsomleves népszerű a magyar konyhában, apró kockatésztával könnyű finomság akár melegen, akár hidegen fogyasztva. Ha eddig csak egyféleképpen készítetted, adunk 3 tippet mennyei paradicsomleves variációkhoz!

paradicsom leves

A paradicsom jótékony hatásai

 

A paradicsom értékes tápanyagai számos betegségtől védhetnek meg bennünket, ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztani. Ráadásul főtt állapotban szervezetünk még jobban tudja hasznosítani a paradicsom értékes anyagait. A paradicsom nagyon gazdag a likopin nevű rákellenes anyagban. A likopin szervezetünk első számú védvonalát, a bőrünket védi a káros napsugarak ellen, és megóv a leégéstől.

A likopin a piros színét adja a paradicsomnak. Ez a vegyület erős antioxidáns hatású, kétszer olyan gyorsan semlegesíti a káros szabadgyököket a szervezetben, mint a C vagy az E-vitamin. A likopin egészségre gyakorolt pozitív hatásait régóta vizsgálják, és tudományosan alátámasztott tény a daganatellenes tulajdonsága. A bőrrák megelőzésén kívül fontos szerepe van a prosztata- és hasnyálmirigyrák, valamint az időskori látásromlás megelőzésében. A már kialakult tumoroknál lelassítja a tumor fejlődését. Jótékonyan hat a szívműködésre, és csökkenti a káros LDL koleszterinszintet. Alacsony kalóriatartalma miatt a paradicsom elmaradhatatlan része a fogyókúrás étrendeknek.

A paradicsomleves az egyik legfinomabb módja annak, hogy élvezhesd ennek a szuper zöldségnek az egészségvédő hatását. A paradicsom krémleves egy gazdag ízű, selymes leves, mely melegen és hidegen egyaránt kiváló. Íme, 3 mennyei variációja!

1.Paradicsomleves 1.variáció:

 

A paradicsom remekül kombinálható gyökérzöldségekkel és fokhagymával. Próbáld ki ezt a zöldségekben gazdag nagyon egészséges paradicsomleves variációt, amit a tejszín tesz még különlegesebbé.

 

Hozzávalók:

70 dkg paradicsom

1 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

1 vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

8 dl húsleves vagy zöldségleves alaplé

fél pohár tejszín

2 evőkanál vaj

2 evőkanál liszt

só, bors

 

Elkészítése:

Forró vajon dinszteld üvegesre a finomra vágott vöröshagymát. Add hozzá a megtisztított, felkarikázott répákat, és a zúzott fokhagymát. Fedő alatt dinszteld a zöldségeket roppanós puhára. Ezután keverd hozzájuk a lisztet, pirítsd zsemleszínűre, és dobd bele a felkockázott paradicsomot. Öntsd fel az alaplével, forrald össze a levest, majd add hozzá a tejszínt, sózd, borsozd ízlés szerint. Passzírozd át, hogy megszabadult a paradicsomhéjtól. Pirított zsemlekockákkal kínáld.

 

Paradicsomleves 2.variáció

 

Ezt a paradicsomleves változatot nem liszttel, hanem burgonyával kell sűríteni, ezért a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Bátran fűszerezd babérral, kakukkfűvel, de más, paradicsomhoz passzoló zöldfűszerrel is gazdagíthatod, például bazsalikommal agy oregánóval.

 

Hozzávalók:

60 dkg paradicsom

20 dkg burgonya

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 marék petrezselyemzöld

őrölt babér

morzsolt kakukkfű

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

Forró olajon dinszteld üvegesre a finomra vágott paradicsomot. Add hozzá a meghámozott, felkockázott paradicsomot, fokhagymákat, és a feldarabolt burgonyát. Fedő alatt párold őket puhára. Add hozzá a felvágott petrezselyemzöldet, és ízlés szerint babért, kakukkfüvet, sót, borsot, majd öntsd fel két pohár vízzel. Forrald össze a levest, majd botturmixszal turmixold krémesre. Ha túl sűrű, adj hozzá még vizet. Készíts hozzá sajtos pirítóst, kockázd fel, és azzal kínáld a levest.

 

Paradicsomleves 3.variáció

 

A spanyol paradicsomleves, a gazpacho paradicsommal,, uborkával, paprikával, hagymával és fokhagymával készül, de az összetétele többféleképpen variálható ízlés szerint. Mi most egy könnyed receptet mutatunk, melyet akkor fogyassz, ha szeretnél felfrissülni, ugyanis hidegen a legfinomabb!

 

Hozzávalók:

1 kg érett paradicsom

1 kígyóuborka

1 nagy fej vöröshagyma

1 zöldpaprika

4 gerezd fokhagyma

4 evőkanál olívaolaj

1 citrom leve

só, bors

édeskömény

olaj

 

Elkészítése:

Tedd turmixgépbe a megtisztított, kicsumázott, feldarabolt paradicsomot és paprikát, a feldarabolt uborkát és hagymát, olívaolajat, citromlevet, édesköményt, sót, borsot, és pürésítsd össze. Tedd hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek, és hidegen kínáld. Remek önmagában is, de pirított zsemlekockával is szuper.

 

Jó étvágyat a különleges paradicsomlevesekhez!

A folytatásban: 1 recept 3 variáció: Burgonyasaláta

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.