Tejszínes citromfagyi recept
Hozzávalók kb. 1/2 kg mennyiséghez:
60 dkg citrom
1 narancs
10 dkg kristálycukor
10 db kockacukor
2,5 dl tejszín.
Elkészítési idő: 1 óra + a fagyasztás
A citromot alaposan megmossuk, megszárítjuk és ledörzsöljük rajta a kockacukrot. Kinyomjuk a citrom és a narancs levét, fém szűrőkanálon átszűrjük, és fazékba öntjük. A kockacukrot és a kristálycukrot is beletesszük, a tűzre tesszük, és addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ezután levesszük a tűzről a szirupot, és 1/2 órán át hűtőszekrényben hűtjük. Lazán felverjük a habot, majd finoman elvegyítjük a citromsziruppal. A keveréket fagylaltgépbe töltjük, és a gép előírása szerint fagyasztjuk.
Hűtőszekrénymódszer: A fentiek szerint elkészítjük a keveréket, és hagyjuk kihűlni. Elektromos habverővel 20-30 másodpercig keverjük (kézzel min. 1 percig). A keveréket fém jégtartóba öntjük, és több mint 1 órára a mélyhűtőbe tesszük, amíg jól megfagy. Ismét 20-30 másodpercig verjük fel elektromos habverővel (kézzel min. 1 percig). A keveréket visszaöntjük a jégtartóba, és a kívánt állag eléréséig (kb. 1 óra) a mélyhűtőben tartjuk.