A narancslekvár igazi frissítő és kényeztető finomság, mely a hideg téli napokon is mosolyt csal aranyló színével az arcodra valahányszor a kenyeredre kened. Érdemes a narancsszezonban gondoskodni a lekvárkészítésről, hogy egész évben élvezhessed ínycsiklandó, citrusos ízét.
Két egyszerű variációt is bemutatunk a narancslekvár készítésére:
1.Narancshéjmentes változat
A narancsokat mosd meg alaposan, pucold meg, éles késsel gondosan vágd ki a hártyás cikkelyekből a gyümölcshúst. 1 kg narancshoz számolj kb. 50 dkg cukrot. Tedd a cukrot rozsdamentes lábosba, önts hozzá egy dl vizet, és lassú lángon kevergessed, míg a cukor fel nem oldódik. Mikor ez megtörtént, a narancshúst is tedd hozzá, és főzd tovább alacsony tűzön körülbelül fél órán át. Ha túl hígnak találod, és jobban szereted a dzsemes állagot, adj hozzá 1 kg gyümölcshöz való (egy tasak 2:1) zselatint. Ezután botmixerrel turmixold össze a lekvárodat. Töltsed megmosott, szárazra törölt befőttesüvegekbe, zárd le alaposan, majd állítsd fejre az üvegeket. Ezután készíts elő egy jó meleg helyet az üvegeknek, tegyed őket plédek vagy dunna közé egy napra, míg ki nem hűlnek.
2.Narancshéjas változat
A narancshéj nagyon gazdag pektinben, amely kiváló zselésítő, ezért a héjas változathoz nem kell zselatint használni. 1 kg gyümölcshöz 70 dkg cukrot számolhatsz. A héjakat éles késsel hámozd le, ügyelve, hogy a fehér, keserű ízű szivacsos rész ne kerüljön be a lekvárba. A héjakat nagyon alaposan meg kell mosni, beáztatni, majd vékony csíkokra felvágni.
A narancshúst gondosan vágd ki a hártyákból, és vágd apró kockákra. A cukrot kevés vízzel főzzed sziruppá, ahogy a héjmentes változatnál is készül, majd először tedd hozzá a héjakat, 20 perc múltán pedig a gyümölcshúst. Fél óráig főzzed, nem kell félni, ha hígnak találod, mert a pektin miatt a lekvár kis idő múltán megkocsonyásodik. Ha megfőtt, töltsd befőttesüvegekbe, és úgy járj el, mint az első változat esetében.
A narancslekvár a magas cukortartalom miatt sokáig eláll, de ha biztosra akarsz menni, az üvegekbe töltés után tehetsz a lekvár tetejére késhegynyi nátrium-benzoátot.