Így készíts mennyei hagyományos bejglit karácsonyra

Hagyományos bejgli recept

Elkészítés:

80dkg lisztet, 3dkg élesztőt, és 16 dkg zsírt /20dkg vaj / jól összemorzsolunk, hozzáadunk 10dkg cukrot, csipet sót, 2 tojás sárgáját, 1 citrom reszelt héját, 1 cs. vaníliás cukrot és langyos tejjel /kb. másfél, 2 dl / tésztát gyúrunk belőle. Fél óra pihentetés után 4 részre osztjuk, kinyújtjuk és megtöltjük az alábbi töltelékkel. 30dkg dió, ugyanannyi mák, 25dkg kristálycukor, 1 narancs reszelt héja, 2 evőkanál baracklekvár, fél dl rum, ízlés szerint fűszerek /fahéj, törött szegfűszeg / és mazsola.

A cukrot nagyon kevés vízzel felforraljuk, elfelezzük, és a dióra ill. mákra öntjük. Ugyanígy elosztjuk a többi hozzávalót is, és kevés tejjel összekeverjük, hogy kemény, de kenhető masszát kapjunk. Ezután megtöltjük a tésztát. Ha a tészta és a töltelék állaga kb. egyforma /puha v. kissé kemény /, akkor a bejgli nem reped meg. Sütés előtt 1 egész tojást és 1 sárgáját elkeverünk. Ezzel megkenjük a tekercseket, és meleg helyen tartjuk, míg a tojás a tetején megszárad. Ezután újból megkenjük a bejglit, és fél órára hideg helyre tesszük, majd közepes tűzön készre sütjük. Így lesz a bejgli teteje szép márványos, és az ünnepi asztalunk garantáltan szép és finom dísze is.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.