5 forró téli krémleves recept

Télen, amikor nincs túl sok friss vitamindús gyümölcs és zöldség, érdemes gyakrabban levest készíteni, amellyel pótolható szervezetünk számára a vitamin. És ki ne örülne a téli hidegben egy tányérforró ízletes krémlevesnek, amely átmelengeti testünket és lelkünket is.

A következő 5 krémleves recept pillanatok alatt elkészíthető, és egészségesek is, így érdemes őket télen felváltva elkészíteni hétről hétre.

 
  1. Tejszínes brokkolikrémleves recept


    50 dkg megtisztított brokkolit szedj rózsáira. A szárakat hámozd meg és aprítsd fel.
    20 g vajat forrósíts fel és süss rajta üvegesre egy fej meghámozott, felkockázott hagymát. Add hozzá a brokkolirózsákat és a szárakat, majd néhány percig pirítsd együtt. Öntsd fel 5 dl zöldségleves alaplével. Forrald fel, azután közepes lángon, lefedve 15 percig főzd. A főzési idő felénél szedj ki néhány brokkolirózsát, és tedd félre azokat. Végül, ha megpuhultak a brokkolirózsák, akkor botmixerrel pürésítsd a levest.
    Keverj 1 dl cukrozatlan tejszínt simára 1 evőkanál étkezési keményítővel, majd csorgasd a levesbe, és 1-2 percig forrald össze. Sózd és borsozd ízlés szerint, ezután forgasd bele a félretett brokkolirózsákat. Ezt követően azonnal tálalhatod. Pirított kenyérkocka illik hozzá.
  2. Egyszerű burgonyakrémleves recept


    2 kis fej megtisztított hagymát kockázz apróra, 40 dkg meghámozott burgonyát darabolj fel. Hevítsd fel a fazékban 1 evőkanál vajat, és párold meg rajta üvegesre a hagymát. Add hozzá a burgonyát, és körülbelül két percig párold tovább. Közben enyhén sózd meg. Öntsd fel 9 dl zöldségleves alaplével és egy deciliter tejszínnel, forrald fel, majd közepes tűzön, fedő alatt főzd 15-20 percig. A levest botmixerrel pürésítsd a fazékban, és sóval, borssal, némi frissen reszelt szerecsendióval, valamint a majoránnával fűszerezd.
    A krémleves adagokat bacon darabokkal, petrezselyemmel megszórva tálald, a zsemlekockákat külön kínáld hozzá.
  3. Édesburgonya-krémleves egy kis pikantériával


    1 kanál olajon piríts meg 1 fej összevágott vöröshagymát. Öt perc múlva mehet mellé a 2 gerezd fokhagyma, a só, az őrölt bors és 1 csipet cayenne-bors. Ezután húzd le a tűzről. Hámozz meg 3 darab édesburgonyát és vágd kockákra. 8 dl csirke alapléhez add hozzá a megpirított hagymákat, és az édesburgonyát ebben a lében 30 perc alatt főzd puhára. A kész levest turmixgép segítségével pépesítsd krémleves állagúvá. Serpenyőben pirított bacon, vagy csilipor és friss fűszernövény kerülhet a tetejére.
  4. Pikáns sütőtökkrémleves recept


    80 dkg sütőtököt, 1 fej vöröshagymát és 1 darab gyömbért hámozz meg és vágj kisebb darabokra. Kevés olajon pirítsd meg a hagymát, majd dobd rá a sütőtököt és a gyömbért, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Sóval, borssal és a csípős paprikakrémmel ízesítsd.
    Amikor a tök puhára főtt, turmixold le, majd 2 deciliter tejszínnel forrald fel. Ha kész, szűrd át. Tejszínnel meglocsolva és egy kevés csilipaprikával megszórva tálald.
  5. Fokhagymakrémleves kenyérkockával


    1 fej meghámozott hagymát vágj apróra és olajon dinszteld meg. A 10 gerezd fokhagymát nyomd szét és add hozzá a hagymához. Jól keverd hozzá és közepes tűzön párold aranysárgára. Öntsd fel 1 liter zöldség- vagy húsleves alaplével, és a forrástól számított 10-15 percig főzd, hogy a fokhagyma aromája kibontakozhasson. Keverj bele 2,5 dl tejszínt, sózd, borsozd, majd gyenge tűzön melegítsd össze, míg kevergetés mellett összesűrűsödik. Végül botmixerrel krémesre turmixold össze. Pirított zsemlekockával tálald, díszítheted finomra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel.

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.