Ha nyár, akkor itt a kovászos uborka készítés ideje! Ha még nem készítettél kovászos uborkát házilag, megmutatjuk neked, hogyan készíti szuperanyu krumplival, ezt a mennyei savanyúságot. A kovászos uborka készítése nem egy túl bonyolult feladat, mindössze néhány apró szabályt kell betartanod ahhoz, hogy a te savanyúságod is olyan finom legyen, mint a piacon vásárolt uborka.
Miért érdemes otthon időt és energiát fordítani a kovászos uborka készítésére?
Először is azért, mert olyan ételt teszel a családod asztalára, amit te magad készítettél, nincs benne tartósítószer, adalékanyag, gluténmentes és remekül illik a pörkölt és a paprikás krumpli mellé. Nyáron a jéghideg kovászos uborka, a sült hús, a reggeli szendvics mellé, vagy a grillparti sült csirkemelléhez fantasztikusan jól esik. A kovászos uborka nem csak finom, de egészséges is, mivel az erjesztés során tejsav baktériumok szaporodnak el, amelyek nagyban segítik az emésztőrendszer egészséges működését, ráadásul a kovászos uborka és a leve is gazdag C-, és B- vitaminban, de magnézium, vas és kalcium is bőven van benne.
Nem érdemes elaprózni a kovászos uborka készítését, így rögtön az elején vásárolj egy 5 literes befőttes üveget, mert ebben fogod eltenni az uborkát.
Az öt literes üveghez kb. 2-2,5 kg kovászolni való uborkára lesz szükséged, a piacon május végétől a nyár végéig folyamatosan találsz kis méretű uborkákat, és ne feledd, hogy kaporra is szükséged lesz. Ne lepődj meg, ha a kapor kissé furán nézz ki a piacon, nincs levele, csak a kissé sárgás szára, a jó kovászos uborkához felmagzott kapor kell, a friss üde zöld zsenge kapor nem jó hozzá.
A legtöbb árus az uborkák mellett helyezi el a kis kapor csokrokat, ebből is vegyél két csokorral. Ezen kívül szükséged lesz még sóra, vízre, és fűszerekre, valamint 2-3 burgonyára.
Kovászos uborka készítése krumplival:
Hozzávalók:
2-2,5 kg kovászolni való uborka
5 literes befőttes üveg
2 csomag kapor
Só, víz
2-3 gerezd fokhagyma
Egész bors, mustármag, koriander
2-3 burgonya
Elkészítés:
A befőttes üveget jó alaposan mosd ki, mert egy koszos üveg az egész kovászos uborkát tönkre teheti.
Ezután az uborkákat egyesével jó alaposan mosd meg, erre a célra egy kis körömkefe vagy egy kisebb szivacs is jó, a kissé szúrós részeket távolítsd el róla.
Az uborka két végét vágd le, mert itt gyakran keserű az uborka, majd egy éles késsel hosszában vágd be, így jobban átjárja majd a sós víz.
Az üveg aljára tegyél két félbe vágott burgonyát, két gerezd fokhagymát, egész borsot, egész koriandert 5-6 szem elég, és egy kanál mustármagot, és végül a megmosott kaprot is tedd az üveg aljára.
Ezután a megmosott és bevágott uborkákat álló helyzetben jó szorosan tedd bele az üvegbe egymás mellé.
A tetejére is tehetsz kaprot, meg fűszereket, de ha csak az üveg aljára teszel az is elég.
Ezután készíts egy sós felöntő lét, ehhez kb. 3 liter víz és három kanál só kell, vagyis literenként egy kanál sót számolj a felöntő léhez.
A nem túl forró sós levet öntsd rá az uborkákra, majd tegyél az üveg tetejére egy kistányért.
Sokan azt gondolják, hogy a kovászos uborkát tűző napra kell tenni, pedig ez nem igaz, mindössze egyenletes melegre van szükség az erjedés beindításához.
Tehát keres egy olyan helyiséget a lakásban ahol meleg van, és tedd oda a kovászos uborkát, várj vele 4-5 napot, majd, szedd ki belőle a finom kovászolódott uborkákat, szűrd rá az értékes vitamindús levét, és tedd be a hűtőszekrénybe, hogy lehűljön.
Hűtőszekrénybe téve akár hónapokig is eláll ez a kovászos uborka, mivel a só tartósítja, nem fog megromlani. Jó étvágyat kívánunk hozzá.
Ha pedig megtetszett a savanyúság készítés, megmutatjuk ,hogyan készíts savanyú káposztát házilag.