Indul az eperszezon, ilyen vétek lenne kihagyni ennek a zamatos finom gyümölcsnek a fogyasztását. Mutatunk neked egy mennyeien finom eperleves receptet, amelyet még a kezdők is könnyen el tudnak készíteni!
Ha felnőtteknek készíted, tegyél bele egy kis fehérbort, fantasztikus ízt kölcsönöz az epernek, de ha gyerekeknek, akkor ezt hagyd ki belőle.
Tejszínes eperkrémleves recept
Hozzávalók:
40 dkg eper vagy szamóca
2 dl száraz fehérbor
2 dl tejszín
4 dl tej
2 dl kefir
1 evőkanál kukoricakeményítő (vagy búzakeményítő, esetleg burgonyaliszt)
1 citrom leve és reszelt héja
1 zacskó vaníliás cukor, ízlés szerint kevés porcukor, csipetnyi só.
Elkészítés:
A kukoricakeményítőre ráöntöm a tejet, beleszórom a reszelt citromhéjat és a sót, majd kis lángra téve állandó keverés közben besűrítem. Ezután hagyom kihűlni. Közben a gyümölcsöt megmosom, lecsöpögtetem és kicsumázom. Néhány szép szemet félreteszek, a többit turmixgép poharába öntöm a kefirrel, a tejszínnel, a borssal, a citromlével, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a már kihűlt sűrű tejes masszával. Az egészet addig keverem, amíg habos, pépes nem lesz. Ez után finom szűrőn átengedem, hogy a magvai ne kerülhessenek bele a levesbe. Jól lehűtött csészékbe osztom, tetejére teszem a félretett, félbevágott eperszemeket, és jól lehűtve kínálom. Málnából, ribizkéből ugyanígy készíthető, rendkívül üdítő, hideg leves. (Nem szabad, hogy édes, inkább pikáns legyen!)