#eperszezon: Így készíts házi eperlekvárt

 Az eperlekvár készítés egy remek hétvégi program lehet, és mivel az eperszezon igen szűk, érdemes kihasználni ezt az időszakot. Bemutatunk 3 egyszerűen elkészíthető házi eperlekvár receptet, amellyel megőrizhetjük az eper finom zamatát üvegbe zárva.

Eperdzsem recept:

Hozzávalók: 1 kg eper (kicsi és közepes szemek), 1 kg Koronás Befőzőcukor, 1 dl víz

Elkészítése: A megtisztított epret keverjük össze a befőzőcukorral. adjuk hozzá a vizet, majd forraljuk 4-8 percen. át, és még forrón töltsük az üvegekbe, Főzésnél vigyázzunk arra, hogy ne essenek szét az eperszemek.

Tipp: Kis likőrrel pikáns ízt adhatunk. dzsemünknek.

Házi eperlekvár lekvár recept:

Hozzávalók: 1 kg eper, 1 kg Koronás befőzőcukor

Elkészítése: A gyümölcsöt megmossuk és megtisztítjuk a levelektől. Az apróra vágott epret elkeverjük a befőzőcukorral, és 4-8 percig forraljuk. Forrón üvegekbe töltjük és lezárjuk.

Tipp: Tányérpróbaként tegyünk néhány csepp lekvárt egy száraz tányérra. Ha azonnal megkocsonyásodik, akkor betölthetjük az üvegekbe.

Egresdzsem recept:

Elkészítése: Mosás után a kemény húsú, nem túl érett egres (népies nevén: köszméte) szárát és bibéjét ollóval távolítsuk el. Utána helyezzünk a húsdarálóba egy 8 mm. átmérőjű, lyukakkal ellátott tárcsát, és az újból megmosott gyümölcsöt hajtsuk át rajta. A gyümölcskocsonyát tegyük egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, adjunk hozzá kilogrammonként 8 dg megmosott mazsolát, és a Meggydzsemnél leírt módon 10 percig főzzük. Végül keverjünk bele kilogrammonként 0,2 dl citromlevet, és literenként 30 dg mézzel édesítsük. A mazsolával készített egresdzsem abban különbözik a hagyományos változattól, hogy különleges, muskotályos íze van.

Megjegyzés: A köszmétekedvelők örömére már nem csak fehér, hanem eredendően vörös, sőt sárga és zöld színű egres is létezik. Ugyanígy készül a Jostadzsem, de ebbe ne tegyünk mazsolát. Miután az egres és a fekete ribiszke keresztezésével előállított josta apróbb szemű, ezért a ledarálásához 6 milliméteres tárcsát használjunk.

Ha szeretne még több epres receptet kipróbálni, mutatunk még néhány finomságot:

Epres muffin fagyasztott eperből

Epres piskótatekercs készítése

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.