Az eperlekvár készítés egy remek hétvégi program lehet, és mivel az eperszezon igen szűk, érdemes kihasználni ezt az időszakot. Bemutatunk 3 egyszerűen elkészíthető házi eperlekvár receptet, amellyel megőrizhetjük az eper finom zamatát üvegbe zárva.
Eperdzsem recept:
Hozzávalók: 1 kg eper (kicsi és közepes szemek), 1 kg Koronás Befőzőcukor, 1 dl víz
Elkészítése: A megtisztított epret keverjük össze a befőzőcukorral. adjuk hozzá a vizet, majd forraljuk 4-8 percen. át, és még forrón töltsük az üvegekbe, Főzésnél vigyázzunk arra, hogy ne essenek szét az eperszemek.
Tipp: Kis likőrrel pikáns ízt adhatunk. dzsemünknek.
Házi eperlekvár lekvár recept:
Hozzávalók: 1 kg eper, 1 kg Koronás befőzőcukor
Elkészítése: A gyümölcsöt megmossuk és megtisztítjuk a levelektől. Az apróra vágott epret elkeverjük a befőzőcukorral, és 4-8 percig forraljuk. Forrón üvegekbe töltjük és lezárjuk.
Tipp: Tányérpróbaként tegyünk néhány csepp lekvárt egy száraz tányérra. Ha azonnal megkocsonyásodik, akkor betölthetjük az üvegekbe.
Egresdzsem recept:
Elkészítése: Mosás után a kemény húsú, nem túl érett egres (népies nevén: köszméte) szárát és bibéjét ollóval távolítsuk el. Utána helyezzünk a húsdarálóba egy 8 mm. átmérőjű, lyukakkal ellátott tárcsát, és az újból megmosott gyümölcsöt hajtsuk át rajta. A gyümölcskocsonyát tegyük egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, adjunk hozzá kilogrammonként 8 dg megmosott mazsolát, és a Meggydzsemnél leírt módon 10 percig főzzük. Végül keverjünk bele kilogrammonként 0,2 dl citromlevet, és literenként 30 dg mézzel édesítsük. A mazsolával készített egresdzsem abban különbözik a hagyományos változattól, hogy különleges, muskotályos íze van.
Megjegyzés: A köszmétekedvelők örömére már nem csak fehér, hanem eredendően vörös, sőt sárga és zöld színű egres is létezik. Ugyanígy készül a Jostadzsem, de ebbe ne tegyünk mazsolát. Miután az egres és a fekete ribiszke keresztezésével előállított josta apróbb szemű, ezért a ledarálásához 6 milliméteres tárcsát használjunk.
Ha szeretne még több epres receptet kipróbálni, mutatunk még néhány finomságot: