Kalácsot nem csak ünnepekre lehet sütni, és még cukor sem kell hozzá. Mutatunk egy cukormentes almás kalács receptet őszre, kelt tésztából. Ha eddig csak azért mondtál le a finom kalácsról és süteményekről, mert mind cukorral készült, itt az ideje, hogy készíts magadnak egy cukormentes finomságot. És mivel ősszel az almának van a szezonja ,miért ne lehetne pont almás kalácsot készíteni, egy kicsit egészségesebb kivitelben?
Ez a finom sütemény nem is igazán kalács, talán jobban hasonlít egy bejglihez, de attól még mennyei.
Őszi almás kalács recept
Hozzávalók:
30 dkg durumliszt
5 dkg teljes kiőrlésű zabpehely liszt
2,5 dkg élesztő
2-2,5 dl zsírszegény tej
10 dkg vaj
80 dkg alma
8-10 csepp Polisett vagy más édesítőszer
3 dkg búzacsíra
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
Kevés só
Elkészítés:
Az élesztőt mokkáskanálnyi liszttel elkevert fél deci langyos tejbe morzsold bele, majd amikor felfutott, a zabpehely liszttel átszitált durumliszthez öntsd bele.
Ezután tedd bele az olvasztott, de nem meleg vajat, csipet sót, a feloldott Polisett felét, és annyi langyos tejet, hogy jól formázható, de nem kemény tésztát kapj. Kézzel, vagy robotgéppel addig dagaszd a tésztát, amíg fényes lesz, és elválik a táltól. Lisztezett tálba téve, konyharuhával letakarva langyos helyen keleszd meg kb. 30 percig (amíg kétszeresére duzzad) .
Gyorsan átgyúrva még kb.20 percig keleszd tovább, majd lisztezett gyúródeszkán kisujjnyi vastag téglalappá nyújtsd ki. Egyenletesen szórd rá a szárazon kissé megpirított búzacsírát, majd a héjastól durvára reszelt, kinyomkodott a fahéjjal és az édesítő maradékával ízesített almát.
Szorosan tekerd fel és egy margarinnal vékonyan kikent sütőlapra téve, negyedórát keleszd ismét. Kevés tejjel megkenve tedd 10 percre, az előmelegített, közép - meleg sütőbe, Ha túl gyorsan pirulna, egy papírlappal, vagy alufóliával fedd be. Amikor kihűlt, csak akkor vágd szeletekre.