Cukormentes almás kalács kelt tésztából egészségesen

Kalácsot nem csak ünnepekre lehet sütni, és még cukor sem kell hozzá. Mutatunk egy cukormentes almás kalács receptet őszre, kelt tésztából. Ha eddig csak azért mondtál le a finom kalácsról és süteményekről, mert mind cukorral készült, itt az ideje, hogy készíts magadnak egy cukormentes finomságot. És mivel ősszel az almának van a szezonja ,miért ne lehetne pont almás kalácsot készíteni, egy kicsit egészségesebb kivitelben?

Ez a finom sütemény nem is igazán kalács, talán jobban hasonlít egy bejglihez, de attól még mennyei.

Őszi almás kalács recept

Hozzávalók:

30 dkg durumliszt

5 dkg teljes kiőrlésű zabpehely liszt

 2,5 dkg élesztő

 2-2,5 dl zsírszegény tej

 10 dkg vaj

 80 dkg alma

 8-10 csepp Polisett vagy más édesítőszer

 3 dkg búzacsíra

 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj

 Kevés só

 

Elkészítés:

Az élesztőt mokkáskanálnyi liszttel elkevert fél deci langyos tejbe morzsold bele, majd amikor felfutott, a zabpehely liszttel átszitált durumliszthez öntsd bele.

Ezután tedd bele az olvasztott, de nem meleg vajat, csipet sót, a feloldott Polisett felét, és annyi langyos tejet, hogy jól formázható, de nem kemény tésztát kapj. Kézzel, vagy robotgéppel addig dagaszd a tésztát, amíg fényes lesz, és elválik a táltól. Lisztezett tálba téve, konyharuhával letakarva langyos helyen keleszd meg kb. 30 percig (amíg kétszeresére duzzad) .

Gyorsan átgyúrva még kb.20 percig keleszd tovább, majd lisztezett gyúródeszkán kisujjnyi vastag téglalappá nyújtsd ki. Egyenletesen szórd rá a szárazon kissé megpirított búzacsírát, majd a héjastól durvára reszelt, kinyomkodott a fahéjjal és az édesítő maradékával ízesített almát.

Szorosan tekerd fel és egy margarinnal vékonyan kikent sütőlapra téve, negyedórát keleszd ismét. Kevés tejjel megkenve tedd 10 percre, az előmelegített, közép - meleg sütőbe, Ha túl gyorsan pirulna, egy papírlappal, vagy alufóliával fedd be. Amikor kihűlt, csak akkor vágd szeletekre.

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.